Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Pretvarjanje (kompresiranje) videa

Pretvarjanje (kompresiranje) videa

Zdravo vsem.

Lastim si digitalca SONY DSC-P73; verjetno vsem dobro poznana zadeva. Dokaj soliden, z nekaj napakami, s katerimi z svojimi skromnimi zahtevami dokaj dobro shajam. Zelo všeč mi je možnost videa v VGA – 640×480@30 fps. Prek TV izhoda se mi na TV-ju zadeva vidi zelo dobro, a moti me ena zadeva. Namreč, aparatek snema v MPG formatu in na 256 MB kartico mi gre malo žez 2 minuti v tej kvaliteti pa konec. Sj v prihodnosti nameravam kupiti večjo PRO kartico ter nekdaj še en skromen prenosnik tako da s tem ne bo problema. Rad pa bi nekaj drugega. Namreč, verjamem, da se bi dalo te požrešne posnetke na PC-ju stisniti z nekaj ne prevelikimi kompromisi glede kvalitete, a ne vem, s katerim programom. Namreč, poskusil sem že z nekaj programi (#1 video converter, pinacle studio 9, pa še kaj) a je vsepovsod rezultat zelo slab. Ponekod je slika resnično slaba kljub ne prevelikim stopnjam stiskanja ali mi zvok prekinja, v full screenu pa mi zelo šteka; skratka totalno neuporabno. Naj povem, da mi originalni MPG iz digitalca deluje popolnoma gladko, razni originalni DVD-ji brez problemov, DIVX-i ali XVID-iali8 drugi MPG-ji prav tako. Torej mašina ni preslaba, vzrok je zagotovo v konverziji oz. programu. Zagotovo obstaja kak programček, ki delo stiskanja videa opravi dobro in brez bedarij oz. pokvarjenosti okrog slike in zvoka. Namreč, za arhiviranje teh posnetkov bi bilo dobro, ko bi zadeve vagale vsaj pol manj, kar se zagotovo da.

Aja, pa še to. A je možno, da bi te MPG-je stisnil zopet na MPG z večjo kompresijo, ki bi potem bili kompatibilni z DVD playerji (z divix playerji bojo itak, kolikor vem)?

No, kaj predlagate?

Hvala!

Rešitev boš gotovo našel tu:

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Al pa probi s tem programom… VirtualDub-Mpeg
Odraraj si ga nekam na C: in zaženi VirtualDub.exe… open file…
izbereš film, ki ga želiš stiskati…
Greš na Video nastavitve… označiš opcijo Full processing mode… greš spet na isti zavihek, Video… Compression, izbereš kodek, najbolje Divx ali Xvid, nastaviš velikost videa…
Potem greš še na zavihek Audio in izbereš Direct stream audio…
File… save as Avi…

Dobiš ga pa tule :

Zdravo; zopet jaz.

Najprej hvala “Kokiju” za odgovor. Ta program je resnično najboljše, kar sem do sedaj imel priložnost videti. Nekako sem se odločil, da bom kompresiral z AVI-DivX in sicer verzija 4 – fast motion. Nekako ne opazim razlike med low ter fast motion, niti v kvaliteti, niti v končni izhodni velikosti. Zato bi se moje prvo vprašanje nanašalo na mnenje okrog kodekov, ali bi bilo pametno morda kompresirat z novejšim DivX kodekom ali je verzija 4 dovolj dobra?

Drugo vpr. pa je v zvezi z kodiranimi posnetko. Kot sem omenil, so dokaj dobri, a vseeno še vedno opažam na trenutke rahla zatikanja pri predvajanju. Zagotovo je to že v samem AVI-ju, zato ne vem, kaj bi bil temu vzrok. Naj zamejam kodek?

Thanx2 all

David

Life is such a wonderful thing.

Nekateri kodeki so res požrešni glede procesiranja. Na kakšni mašini pa predvajaš posnetke?

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Celeron 1200, 384 MB Ram, ATA 100 diski. Res je procesor že malo out, a za dekodiranje tehle diviksov bi moral zadostovat. Namreč, preko TV-OUT na grafiki uporabljam računalnik za gledanje filmov na TV-ju tako da se je PC srečeval že z najrazličnejšimi formati.. Torej to mislim da ni to..

Life is such a wonderful thing.

Koliko Kb(MB) ti požre sekunda posnetka?

Težko je takole govort, kaj je in kaj ni krivec za zatikanje.

Najbolje bo, da posnameš en krajši filmček in nato poiskušaš z različnimi kodeki in različnimi nastavitvami. Verzija 4 divx kodeka je načeloma dovolj dobra, vendar so sigurno v novejših verzijah kake optimizacije, ki znajo vplivat na zatikanje. Poskusi morda tudi malo zmanjšati bitrate, toliko, da bo kvaliteta zadovoljiva, računalo pa bo pri prikazu tako imalo manj “podatkov” za obdelat. Tisti low in fast motion pride v poštev le pri posnetkih, ki so zelo dinamični ali pa zelo statični. Če imaš posnetek kako raste trava, potem boš izbral low motion, če imaš posnet rally ali F1, boš izbral fast motion.

a mi lahko nekdo pove kje lahko nekaj najdem o kompresiranju datotek in arhiviranju

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close