Pretečen vozniški izpit
Pozdravljeni
Potreboval vi vašo pomoč oziorma mnenje.
Sem mlad voznik in sem izpit opravil 30.3.2012. Ker sem 4.2.2015 naponil 21 let naj ne bi več bil mlad voznik in bi moral vozniško dovoljenje podaljšati. Ker sem na kartici pomešal datuma in sem mislil da mi izpit velja do 30.3.2015 sem se normalno vozil naprej. Nato pa so me ustavili policisti 28.3.2015 in ugotovili da imam pretečeno vozniško. Vozil sem avto od prijateljeve mame. Tako da so se tam odločili da bodo avtu pobrali tablice in ga zaplenili. Ker je stvar prednostna ( da se avto cimprej vrne lastniku) sem hitro dobil sodnico za prekrške. Ki pa je določila da se avto vrne lastniku. To me je sicer stalo 500€ ( kar je za moje pojme ogromno).
Spadam pa v generacijo se tistih ki bi morali za podaljšanje izpita narediti varno voznjo. No jaz je nisem se naredil vendar pa imamo moznost podaljsanja izpita se za eno leto brez kakrsnih koli pogojev. To sem povedal tudi sodnici vendar izgleda da je moje zagovarjanje ni kaj dosti zanimalo. Uglavnem domou se dobil se kazen za 500€ plus sodni stroski. Kazen pa naj bi dobil po 50.členu 8 odstavek ki pravi :
” (8) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z 2. ali 3. točko prvega odstavka ali s petim odstavkom tega člena.”
Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki:
“2. je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;” (TO JE TA 2 TOČKA)
“3. ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju;” ( IN TO 3 TOČKA)
Zanima me zakaj se ni zglasovala na 6 odstavek istega člena in mi določila 40€ kazni. SAJ ZA PODALJŠANJE IZPITA NISEM POTREBOVAL ZDRAVNIŠKEGA SPRIČEVALA ALI POTRDILA O DODATNEM USPOSABLJANJU.
“6. Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki vozi z vozniškim dovoljenjem, katerega veljavnost je potekla, če pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti ni predložitev veljavnega zdravniškega spričevala ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika..”
Pozdravljeni, navedeno kazen ste dobili, ker niste v roku opravili dodatno usposabljanje – tečaj varne vožnje s katerim bi podaljšali v.d. Narobe navajate predzadnji odstavek. Torej potrebujete dodatno usposabljanje, kar je tečaj varne vožnje. Vozilo so zaplenili, ker ste vozili brez veljavnega v.d. Sodnica vam je pravilno izrekla kazen in tudi min. kazen vam je izrekla. Lp
Pozdravljeni, lahko ga zaplenijo ni pa nujno. Odvisno od mišlenja policista in kako se zagovarjate. Drugače pa obstaja podlaga za zaplembo. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.