Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika presnojedstvo

presnojedstvo

Zanima me, če je med vami kdo presnojedec in kakšne so vaše izkušnje?
Hvala!

Lastnih izkušenj nimam ampak en moj znanec je to počel precej let, pa odnehal. Na koncu je povedal, da je presnojedstvo odlična očiščevalna dieta, toplo priporoča vsem, ki jih pestijo takšne težave, da bi jih z dobrim prečiščenjem telesa lahko odpravili. Toda kljub temu, da je bil globok vernik te metode, je moral odnehati, ker je organizem začel pešati in mu je enostavno manjkalo….Pa je zelo pazil, da je jedel res pestro. Torej po pameti dolgo, ne pa ze vedno – saj ti telo zagotovo pove, kdaj je čas, da nehaš, če se le ne prepustiš evforičnemu fanatizmu…

Ne morem pa si pomagati, da ti ne bi povedala: mene je kljub njegovemu navdušenju od presnojedstva zelo odvrnila ta famozna vnebovznesena knjiga Proč s kuhinjskim loncem, ki je znanstveno tako sfaljena, da jočeš. Dejstva, s katerimi on utemeljuje celo reč, enostavno ne obstajajo..

dosti pameti in sreče!
J

jana!

Sama sem samo občasna presnojedka, predvsem poleti. Želim si pa, da bi vsaj eno leto zdržala s tako hrano. Ampak pozimi je težko. Že poleti me zebe kaj bi bilo šele pozimi. Hvala za tvoj post!

Kaj pa potem ješ? Samo surovo sadje in zelenjavo? Kaj pa beljakovine?

lp

Jana,

očitno še nisi sprobala nasvetov iz te vnebovznesene knjige, da tako govoriš. Četudi te povsem razumem, da ti ni všeč, ta knjiga vseeno ni napisana za empirike, pa čeprav se avtor tako trudi. V vsem tem je nekaj več, kar se ne da opisati ali napisati v knjigo. Saj veš, tista tanka nit, ki veže vse …

LP
Princ

p.s. sicer pa, ja, ob vsem je treba nenehno poslušati telo … kar ni težko … in če se kažejo znaki, ki niso prav najboljši, naj se s tem preneha. Če vse štima, pa zakaj ne? Fanatizem? Se ne strinjam. Fanatizem je, da polovico življenja zapravljamo svoje zdravje, ko pehamo za denarjem in se vmes bašemo z vsem, kar pride pod roko v policah, potem pa ostalo polovico ves prisluženi denar zapravimo za zdravljenje. TO je zame fanatičnost …

Sploh pa … starejši ljudje, ki pehajo za 1001 boleznijo so nam dober vzgled, da nekaj ne štima v takem načinu življenja, s prehrano vred. Če torej karkoli od tega spremenimo je lahko KVEČJEMU BOLJE, slabše od vseh bolezni že v mladih letih ne more biti. Sicer je res, da NE VEMO, kaj nas s spremenjenim načinom življenja čaka, pa je že to vzbodbudno, da VEMO, kaj nas NE čaka.

Še enkrat LP

Zanima me, če nima nihče problemov z zelenjavo – mislim na razne salate. Meni se zdi, da jo izredno slabo prenašam, skoz mam driske. Se da to kako popraviti.
In seveda jo dobro operem, da ne bo kdo mislu, da je od nepranja zelenjave.

Jaz nimam nobenih problemov s solato. Lahko bi rekla, da je to moja osnovana hrana. Moja mami ima pa velike težav s solato že, če jo samo povoha. Imela je vnetje žolčnika, čeprav je sedaj zdrava, ji vsako peresce solate povzroči hude napade. Je samo kuhano zelenjavo.

Poskusi jesti solato brez kisa in olja …

LP
Princ

Pri presni prehrani se v vsakem primeru izboljša hitrost prebave. To se ve, da je sadje in zelenjava najlažje prebavljiva hrana. Sploh, če je telo ni navajeno v velikih količinah. Poskusite jesti zeleno solato z jogurtom in zelišči, drugo zelenjavo pa brez vseh dodatkov. Jaz jem tako že precej časa in mi nič ne fali.

zivjo,…

Nevem, če ravno prav razmišljaš, ko praviš, da imajo starejši ljudje 1001 bolezen in da nam to nekaj pove o prehrani, ki jo imamo sedaj – tole ne drži ravno, ker je prehrana , ki so jo imeli ti stari ljudje bistveno drugačna kot jo imamo danes. Danes je vsega v izobilju za kar nebi mogli trditi za 50-70 let nazaj, tudi pomen zdrave prehrane je bolj poudarjen, način življenja je bistveno spremenjen, je pa res, da je manj biološke predelave hrane, kar se pa zavedam, da lahko upliva na naše zdravje.

lp
T.

TaNiTa …

my point exactly … včasih niso imel (zdrave) hrane v izobilju, zato na stara leta obolevajo za različnimi boleznimi (skorajda ne vidiš starega človeka, ki nebi bil sključen, imel sladkorno, probleme z zadrževanje vode, … ITD). In to nam je znak, da je prehrana, ki nam jo kot otroku vtupijo v glavo starši, včasih zgrešena, ker so tudi njim vtupili iste prehrambene navade njhovi starši. In če se te navade prenašajo iz roda v rod – kaj lahko iz tega logično sklepamo? Iste težave (ali vsaj podobne) bodo pestile tudi nas … saj, boš rekla, včasih so morali garati, zato pa so sključeni danes – no, morda mi ne bomo sključeni, bomo pa kje drugje handikapirani zaradi našega nenehnega pehanja za materialnimi dobrinami, stresom (ki ga včasih ni blo tolk 🙂 in tko naprej …

Če pa delamo drugače, ne vemo kaj nas čaka … v najslabšem primeru isto kot njih. Kaj imamo za zgubit?

Princ

Princ,…

Priznam, da je pehanje za materialnimi dobrinami tudi zame največja krutost današnjega sveta. Pa kaj hočemo eni tko, drugi drugače,…je pa res, da imamo vsi napake.
Jaz še vedno prisegam na drobne, majhne pozornosti, kot so poljub, nasmeh, prijazen pogled, iskrena pohvala,…in tako nekako si tudi stkem vsak dan posebej,…

lepo se imej,
T.

Pred kratkim me je navdušila kniiga o tibetanski medicini (nekateri predvidevajo, da tudi ipra-ndijska in pra-kitajska medicina izvirata iz Tibeta). V knjigi je bil tudi test, kjer sem lahko ugotovila, v katerega od sedmih tipov spadam. Vsaj dvema tipoma je bilo priporočeno, da naj ne jesta surove zelenjave, ampak rahlo dušeno. Podobno razporeditev pozna tudi ajuverda. To je po mojem tudi vzrok, da presnojedstvo ali mesojedstvo ni za vsakega. Vsakdo naj sam poskusi, si kritično prisluhne in objektivno odloči.

Pika

Jaz se mislim prehranjevati presno eno leto. Ajurvedo poznam, pred leti sem bila pri indijki v Župančičivi jami. Poskusila sem tudi jogo krija. To je nekakšen lonček s podalškom, notri daš slano vodo. Potem si jo pa zlivaš v nos in delaš posebne dihalne vaje. Potem me je grozno bolela glava in slabo sem videla, zato sem končala s tem. Mislim, da sem bila tip PITA. Se strinjam, da vsak človek ne more jesti presno, ker smo si različni. Najboljše je, da vsak posluša svoje telo! : )
Srečno!

Vsi, ki vas zanima zdrava prehrana, duhovnost in alternativno zdravljenje, kozmetika, telovadba!

Dobimo se na http://www.lunin.net.

Pika a lahko sporočiš ta naslov knjige o TIBETANSKI MEDICINI ? Ine če mogoče veš, kje se jo da kupiti..

Najlepša hvala Pika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close