Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PRESNETI ŠPARGELJNI

PRESNETI ŠPARGELJNI

Vedno, ko jih skuham v slanem kropu ostanejo v spodnji polovici grenki in vlaknasti. Ali katera ve zakaj? Kaj naredim narobe? So morda stari in, če so kje se dobijo dovolj sveži? Sem že obupala nad njimi.

Hej!

Na Primorskem jih vedno nestrpno čakamo. Tu jih veliko ljudi goji doma.

Sta dve vrst belušev ali špargeljnov: beli – debelejši in zelenkasti. Imam raje zelenkaste. Zdaj prodajajo neke španske v zelenih papirnatih ovitkih. Ti so zeleni in izredno okusni. Zelenih se ne lupi, samo kaka 2 cm na koncu malo ostrga. Bele ostrgamo do cveta. Beli so mogoče nekoliko grenkejši.
Tudi starost ploda je mogoče kriva za grenkobo.
O tem je veliko pisanega tu kaka trei leta nazaj.

Beluš primem in prelomim. Tam kjer poči, je konec olesenelosti in verjetno tudi tiste grenkobe. Kuham jih vedno zavezane in pokončno, da cvetki gledajo ven in se v bistvu samo soparijo. Tudi cele soparim.

To, kar sem odlomila pa s pridom porabim za kremno juho, ki jo zalivam z vodo, kjer se kuhajo beluši, za omakco testeninam, dodatkom mesu, rižoto…. Narežem na tanke kolobarčke in na malo olja dušim. Tudi v pitulice jih naložim.

Lp Babi

Hvala Babi. Jaz sem imela bele in zgleda, da sem ga polomila v tem, da jih nisem ostrgala. Tudi cca 2 cm olesenel del sem odrezala in jih kuhala v majhni količini vode, tako da so cvetki bili pokriti s pokrovko ( kot na sopari).
No še z zelenimi poskusim svoj eksperiment in, če mi še te ne uspejo, potem zaključim z njimi.
Babi hvala za hiter odgovor. lep pozdrav iz deževne Lj.

Babi napisal:

> Beluš primem in prelomim. Tam kjer poči, je konec olesenelosti
> in verjetno tudi tiste grenkobe.

Včasih dva centimetra ni dovolj (ali pa je mogoče včasih preveč). To je preizkušena metoda.

Ja Katka, ponavadi se prelomi višje kot 2 cm. Zato pa tudi to porabim za kaj drugega, tudi spasiram. Lp

Da dam jaz še svoj senf zraven :

Včasih pravijo, da pomaga, če v vodi kateri kuhaš špargelje dodaš limonin sok in staro žemljo, to naj bi vzelo nase grenkobo.

Definitivno, jih pa je treba prelomt tam kjer se jih da, olupit do cveta bele, zelene pa samo spodaj.

Babi, toliko, da veš:
šparuge so že, pa tudi blušč in hmelj!!!!
Jaz že vse veselo nabiram in jem.

Hej! Hvala za sporočilo:))) Tudi sama sem že nekaj nabrala.

Je pa nerodno, ker sem spomladi alergična skoraj na vse cvetenje in brstenje…fuj!!!

Imam nekoga, ki včasih opravi to namesto mene:)

In včeraj sem iz skrinje potegnila zadnje lanske šparuge, jih pocvrla na panceti in dodala v pitulice. Njami:)))

Lep pozdrav z naše sooončne obale. Res je prakrasen dan, primeren za nabiranje vsega zgoraj naštetega. Babi

Torej, da se jaz povem svoje, ker gojimo sparglje (zelene) in jih v maju jemo tudi po 3x na dan, lahko marsikaj povem.

Ko kupis sparglje na trznici, niso vec cisto svezi in je spodnji del ze olesenel. Zato spodnji del vedno malo olupimo (tudi pri cisto svezih je bolje). Torej, ce so sparglji dobre kakovosti in svezi, je dovolj, da jih spodaj samo malo olupimo. Ce so sparglji slabse kakovosti, (uvozeni, ki nikakor ne morejo biti svezi), potem je bolje spodnji del malo porezat, nato pa se olupit. Lomimo samo divje sparglje, gojene pa ne. Lahko poskusis z nozem, dokler ga trdo rezes, pomeni da je lesen in vrzi stran. Seveda moras poskusit na rahlo. Pa se nekaj: ce so sparglji trdi in leseni, krivda je v slabi kakovosti, saj so drugace sparglji odlicni. Kuhamo pa jih 4 do 5 min. v slanem kropu.

Draga Varvi prabiš, da gojite špargeljne. A jih kje v bljižini Lj. prodajate vi oziroma kje se jih da dobiti najbolj sveže?
Hvala za odgovor. Lahko pa mi pišeš na moj elektronski naslov
kuhar@siol.com

Varvi tudi mene zanima podobno kot swarovski, pa še kak info več, sva pred dvemi leti posejala, tako da bi letos nekaj že moralo biti, pa slabo kaže…prosim kak nasvet…

p, maja

Aprila,
sparglje sejemo prvo leto, da naredimo iz semena sadike. Naslednje leto jih presadimo na stalno mesto, tam jih pustimo se 3 leta preden jih zacnemo rezati. To se pravi, sparglji zrasejo, ko porumenijo (v pozni jeseni) jih porezemo in sezgemo, da se ne razvijejo bolezni. Medtem pa moramo pridno plet, da jih zeli ne zadusijo. Torej, ce ste vi pred dvemi leti sele sejali, in prejsnje leto presadili, jih boste lahko zaceli pobirati sele cez dve leti: ste sele ne pol poti! Poleg tega zaenkrat jih ni se, pokukali bojo cez kak teden ali dva (odvisi od temperatur).

Swarovski,
sparglje prodajamo na veliko, v gostilne. Malo prodajo imamo le doma (na Dolenjskem), ce se predhodno narocis (da jih pravocasno pripravimo). Drugace pa je moj moz vsak dan v Lj v sluzbi, ce te zanima kaka kila najbrz ne bo problema. Lahko me poklices okrog prvega maja na 031-201598.

Varvi najlepša hvala, midva sva se pa že veselila da jih bova letos lahko poizkusila, je pa res vse bolj tanko – kot divji, jih imava pa samo za vzorec.

Me samo še zanima v katerem delu Dolenjske ste, namreč fantovi starši imajo dol še sorodnike, pa tudi sicer nismo prav daleč – smo bolj na meji med lj koncem in dolenjsko.

Upam da se lahko še jaz čez kake 3 tedne vrinem za kak kg belušev.

hvala in lep dan!

maja

Aprila, kar poklicime na tisti telefon okrog zacetka maja.

Lp

Hojla, pozdravljene vse skupaj. Po dolgem čacu se zpopet javljam, mi je kar dolgčas po vseh “klepetuljah”, ki jih tudi osebno poznam. Šparglji mi ne dajo miru in že komaj čakam, da prvi pokuka iz zemlje. Ne pravijo zaman, da so kraljevska zelenjava. Za lastno “požrtijo” jih gojim doma na vrtu. No prvo leto sem jih pobrala cca 7 kg, seveda ne naenkrat, sem pa vsak dekagram vestno zapisala. Babi mi je celo priskrbela nož za pobiranje. Na Gorenjskem v času pobiranja pridelka obesijo napise “sveži šparglji: v vrtnariji Reš v Podvinu, v Podbrezjah, na cesti od rondoja proti Britofu pri Kranju, za Mercator centrom, jeseni pa sem opazila nasad – že porumenele rastline na levi strani ceste od Škofje Loke proti Kranju, bom danes pogledala, v kateri vasi. Po spominu od “daleč” je to v Sv. Duhu. Po mojih izkušnjah so najboljši sveže narezani in takoj pripravljeni, ker, kot piše v literaturi z vsakim dnem zgubljajo na kvaliteti. Najbolje se jih je najesti takrat, ko je sezona. Enkrat me je premamila konzerva vloženih špargljev, pa so bili popolnoma brez okua, tako da jih ne bom nikoli več kupila. Kuham pa šparglje vedno le na sopari, ker so mi taki najbolj okusni. Tudi med šparglji, ki so pridelani doma, pride do razlik v okusu. Nekateri bolj sladki, nekateri pa tudi pogrenijo, predvidevam, da je to odvisno od kvalitete zemlje. Če hočem, da ostanejo beli (so tudi bolj debeli, jih pokrijem s temnim loncem za rože, ali pa jih izkopljem iz zemlje cca 25 cm. Če mi “pobegnejo” v višino, se stanjšajo in pozelenijo. Včasih mi uspe cel špargelj spuliti od korenine, takrat pa ga moram tudi več olupiti, ker je kar nekah olesenelih cm, to porabim za juho in iztisnem ves sok, ostalo pa še malo prežvečim in zavržem. Teh olesenelih delov ne moreš postreči., ker se zatikajo. Vsem, ki boste pripravljale jedi iz šparglej, dober tek želi Mica

Debeljak M.

Hej, Mica!

Najlepši pozdrav z obale:) Upam, da nož še vedno dobro služi!

Dober tek Babi

Mica, mi lahko prosim poveš kje v Podbrezjah je to? Grem naslednji teden gor k domačim pa bi šla pogledat še to – je samo čez klanček dol:)
Sva velika gurmana, pa mi je kar težko čakat do maja, kaj šele na najin pridelek…
p, maja

Babi pozdravljena. Nož mi vsekakor dobro služi, le šparglji morajo pokukati iz zemlje. Letos bom spet vsako pobiranje pridelka špargljev skrbno stehtala in zapisala.

Aprila, hej. Ne zameri, šele danes sem se lahko priklopila na net in videla tvoje vprašanje. Veš na Gorenjskem je sneg šele dobro odlezel. Na mojem vrtičku še ni noben vršiček pokukal iz zemlje, je bilo prehladno. Malo bo treba še počakat. No jaz opazim reklamo za šparglje v Podbrezjah na avtocesti, tam nekje okoli vrtnarije Gomzi (oziroma ob “Kacinovem klancu), ampak je še prezgodaj. Ko bom opazila napis, javim. Lep pozdrav vsem, Mica.

Debeljak M.

a na Krasu so še šparglji?

Mica hvala ti, to je čisto blizu mojih staršev, no samo spustit se je treba iz hriba:) bom našim malce naročila naj bodo pozorni.

p, m

A niso ti gojeni šparglji čisto drugega okusa kot divji? Enkrat sem jedla ene bele doma gojene, pa sploh ni primerjave, čisto brezvezen okus.

Ja Saneja,
divji sparglji in gojeni so popolnoma razlicni. Nekateri celo pravijo, da niso iz iste druzine.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close