Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Presna prehrana – imate kakšen nasvet

Presna prehrana – imate kakšen nasvet

Začela bi z presno prehrano, pa ne vem kaj sploh lahko in kaj ne jesti in predvsem v kakšnih količinah. Na to temo sem prebrala že nekaj stvari, pa vseeno …. ali imate kakšen nasvet za mene. Koliko se je, kaj se je in koliko časa lahko presno ješ, koliko obrokov na dan, ….

hvala.

Bodoča presnojedka,

kot prvo ti predlagam da se z vprašajem obrneš na forum presni svet, kjer imaš največ izkušenih, pa tudi jedilnike ipd.

Jaz osebno podpiram 100 % presnojedstvo samo za kratek čas, npr. da se odpravijo kakšne zdravstevene težave. Drugače pa sem za 70-80 % presnojedstvo, torej kombinacijo s kuhano prehrano, kar veliko jih je takega mnenja.

Npr. moj “jedilnik”, zjutraj zelenjavni sok (različne kombinacije), potem mono sadje (npr. samo jabolka, samo mandarine…), potem je zelen ali sadni smoothie, za kosilo solata z različno zelenjavo, tudi popečeno, pa kakšno quinojo ipd., potem kakšni krekerji, potem sadje, zvečer spet zelenjavni sok in to je to :).

Čez čas boš ugotovila kaj ustreza tvojemu telesu, zagotovo je zakon knjiga od Walkerja, Sadni sokovi in še druga.

Tako, dobila boš različne odgovore, od tega da to ni “normalno” pa do podpore tistih ki tako živio.

Kot napisano jaz podpiram zdravo pamet, pa tudi sueprhrana je zakon.

Pri nas otroci uživajo drugače “šolsko” prehrano, doma pa je sadje in zelenjavno sadni sokovi.

Če imaš še kakšno vprašanje, pa le vprašaj, če bom le znala svetovati.

Treba je vedet najprej zakaj se tega lotevaš, te žene modna muha ali kakšna zdravstvena nuja ali dolgčas?

Presnojedec ne postaneš čez noč, sicer je literature na voljo na kilometre, le poiskati moraš tisto kar tebe zanima. Prehod je postopen.

Poglej si malo forum Presni svet, pa še kaj na to temo, tukaj boš dobil bolj malo konkretnih infotov.

Osebno, se trudim jesti zdravo in zelo pogosto jem le presne reči (sadje, zelenjavo, semena, oreške). Si pa ne upam preiti na čisto presnojedstvo, saj je to kar kurajžen skok v nekaj, v kar nisem ravno prepričana da je dejansko okej….

Jaz sem bila presnojedka več kot 5 let. Na lastni koži sem se naučila:
– da presnojedstvo ni dobro za telo, da je zelo grob poseg v telo (ki te lahko zelo spremeni ne samo fizično, ampak tudi psihično in duhovno, mogoče ti telo tudi nikoli ne “odpusti”); priporočam pa ti, da če želiš narediti veliko za zdravje (veliko presne hrane je super, izločitev ostale hrane pa skrajnost!), da se za zajtrk in večerjo odpoveš ostali hrani in ju nadomestiš s sadjem, zelenjavo in pa zelo pomembno – oreščki, kosilo pa jej normalno, lahko sicer več zelenjave in manj ostalega (krompirja, riža, mesa), odpovej se npr. zazačetek svinjini, poleg tega pa pazi, da je hrana bio, eko, domača …
– v tem času, ko sem bila presnojedka, sem sama sebe slepila, da je to dobro za telo če pa si priznam, vem da sem izgledala grozno – presuha, bleda, tudi psihično slaba, duhovno sem se pa tako ali tako izgubila v kvazi vzhodnjaških rečeh). Ampak kar nekaj časa človek dobro funkcionira, vendar nikakor ne dolgoročno. Pa ne samo jaz, tudi ostali so, razen redkih izjem izgledali slabo in več ali manj jih je opustilo takšno prehranjevanje, ker so ugotovoli, da je zelo težko vztrajati pri takšnem prehranjevanju (tudi socialni vidik je zelo pomemben),
– če pa vztrajaš, si zapomni, da s presno hrano NE smeš začeti v enem dnevu, ampak MORA to biti postopno npr. v enem letu je moje priporočilo (na dveh primerih sem videla, da se je ljudem zaradi grobega odtegljaja ostale hrane mešalo /zmešalo).
Danes jem vse in mislim, da sem bila res neumna, ker sem na osnovi ene knjige – Wandmakerja – naredila tako drastičen korak.

Kakor vem, so presnojede diete predvsem priporočene za odpravo kakšnega obolenja, npr raka.

Nekaj časa sem tudi sama vztrajala pri tem. Lani ko se hujšala. Ko sem shujšala na želeno št. kg sem opustila, ker je s takim prehranjevanjem veliko dela in zelo moraš paziti, da res dobiš vse kar telo potrebuje. V nasprotnem primeru narediš več škode kot koristi.

Če vztrajaš samo zaradi trmastega prepričanja v nekaj, so lahko posledice zelo resne (odpoved notranjih organov..slabokrvnost, izpuščaji..)

Veliko, veliko znanja je potrebno preden se podaš na to pot.

Preberi si knjigo Proč z kuhinjskim loncem. Notri imaš zelo nazorno opisano tovrstno prehranjevanje.

Če se boš odločila za to potezo, moraš telo prej pripraviti na spremembe. Postopoma. Tudi, ko boš končala, pojdi počasi nazaj na kuhano…

Moja osebna izkušnja je sicer pozitivna, vendar sem se po nekaj tedenskem vztrajanju vrnila nazaj.Imela sem tudi več problemov s krvnim sladkorjem (sokovi). Tudi sicer se bolje počutim ob enem kuhanem obroku dnevno,.

Lepo se imej

še vedno ne vem v čemu je pomen presna hrana…..

Iz lastnih izkušenj tudi jaz priporočam zelo postopen prehod in 70% presne prehrane. Jaz sicer nisem vztrajala, ker mi presnojedstvo ni ustrezalo – ne prenašam najbolje oreščkov,dostikrat me je peklo v želodcu, bila sem brez energije.. predvsem me je začelo motiti, da sem neprestano mislila na hrano. V smislu, kaj je dobro zame, kaj naj kupim/pojem, da bo še bolj zdravo, sestavljanje jedilnikov, iskanje ugodnih izdelkov po spletnih trgovinah itditd…Ugotovila sem, da prehrana ni najpomembnejši del v mojem življenju in sem prenehala.

Moje izkušnje so tudi zelo pozitivne, vendar pa se je treba tudi pri presni hrani držati razmerja cca 33 odstotkov maščob, 33 odstotkov ogljikovih hidratov in 33 odstotkov zelenolistja. Sploh to slednje je zelo pomembno, da uživamo čim več zelenolistne zelenjave, ki je čim bolj temno zelena. Res da marsikomu ni najbolj okusna, ampak s smoothiji se kar da.
Se pa strinjam tudi s tem, da se ne smemo preveč ukvarjati s hrano, saj to bi moralo biti zelo spontano in zelo naravno. Od vsakega od nas telo je specifično in ima svoje zahteve, treba ga je le poslušati in čim bolj poenostavljati.
Sama sem si ob prehodu na presno hrano dala ogromno dela s pripravo hrane, preizkušanjem najrazličnejših receptov in podobno, pa sem potem na eni točki prišla do tega, da je čas za poenostavitve. Tako da so zdaj smoothiji (z veliko zelenja), solate (čim bolj zelene) in namazi moji najboljši prijatelji. No, sem pa tudi sladkosnedna po naravi, zato tudi kakšna zdrava presna sladica ne sme manjkati – prilagam recept za presno čokolado: http://ekologicen.si/article/90/%C4%8Cokolada/.

Če pa koga zanima kaj več, o mojih izkušnjah s presno prehrano pa lahko spremljate tudi na mojem blogu: http://blog.presnaumetnost.si/ ali spletni strani: http://www.presnaumetnost.si/.

Pa obilo uspehov in zdravja še naprej :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close