Presna hrana
Merenge, saj vem da se hecaš. Ampak so pa meni smešni kao vegetarijanci, ki jih poznam kar nekaj in od vsega mesnega jedo le sem in kdaj res pršut. Kje je logika, a je zrastel na vrtu, al kaj.Presna hrana je pa res samo surova,moja prijateljica vegetarijanka (ki je občasno pršut, hi,hi), je prešla na presno. In se ji pozna – na psihi – je ratala čist presna t.j. surova.In na veliko prepričuje kako je to zdravo, ob tem pa vedno slabše izgleda. Zdaj pa bodi pameten. Ampak to sem dodala le za hec, tako da naj je kdo kar hoče,ok.lp
No, med presno vegetarijansko hrano pršut seveda ne sodi, saj je meso. Če pa govorimo samo o presni hrani, potem pa gre pršut zraven. Pa ne samo teoretično, ampak tudi v praksi imaš take primerke presnojedcev, ki se mastijo s pršutom – kot si že povedala. Seveda pa to niso vegetarijanci.
Prehranjevanje samo s presno prehrano prinaša res hude omejitve in osebno mislim, da so prehude, da bi bilo to na daljši rok za zdravje neškodljivo.
Presna hrana ni škodljiva, ravno nasprotno, zelo koristna še posebej na daljši rok. Je pa težko izvedljivo takšno prehranjevanje, ker je treba veliko odrekanj, še posebej v začetnem obdobju. Po nekaj mesecih je lažje, ko se organizem in soljudje navadijo na to.
V bistvu gre le za to, da je kuhana, oz. predelana hrana težja za presnovo in telo ne dobi vseh hranljivih snovi, ki jih dobi iz surove hrane, celo nasprotno, namesto da bi organizem črpal koristne snovi iz zaužite hrane, se “bori” z nepravilno vrsto hrane. Imunski sistem – namestno da bi se boril z neželjenimi virusi n škodljivimi bakterijami, se “bori” s predelano hrano in dodatki v njej, ki so vsiljivi tujki za telo.
Reklame, trgovine, … ponujajo vabljive izdelke (konzervirane, z nešteto dodatki, obarvane, lepe na pogled, a hranljive vrednosti praktično nimajo. Tragično je celo to, da dodani dodatki dobesedno zasvojijo).
Se pa je treba o tovrstnem prehranjevanju dobro poučiti in se zavestno odločiti za to. Obstaja že veliko strokovno utemeljene literature in tudi v Slo. je že veliko tovrstnih jedcev, ki se tako prehranjujejo že več let, pa so zdravi in zadovoljni.
Dita saj nihče ni rekel da je presna hrana škodljiva.Sicer pa imam jaz pomisleke, če že toliko govorijo kako se prideluje zelenjava, kako jo špricajo in podobno, potem bi morali presnojedci jesti res bio predelano zelenjavo. Ker sicer ravno tako fašeš kemikalije, samo druge vrste. Moja prijateljica, ki sem jo omenjala, pa vse kupuje v trgovinah. Torej, ampak nisem nič proti, pač povem svoje pomisleke. Mi na kraj pameti ne pade, da bi koga poučevala kaj naj je in kako naj živi. Priznam, da je takšen način prehranjevanja zelo težko prakticirat.Osebna stvar vsakega pač.
Imela sem obdobje, ko sem se trudila s sadno zelenjavno hrano in tudi s tem, da bi jedla čim manj predelane stvari, se pravi čim večji delež presne hrane, s tem, da sem si želela sčasoma res preiti na presno prehrano.
V tistem obdobju sem prečitala kar nekaj literature na to temo. Vendar pa nikjer nisem našla kakšne prepričljive razlage, kako s presno hrano zadostiti potrebam po beljakovinah. Še danes me to zanima, čeprav sem že ven iz tega obdobja.
S sadno zelenjavno prehrano sem prenehala takrat, ko sem zbolela in sem morala na operacijo in hočeš nočeš začeti jesti bolnišnično hrano. Ker so mi med preiskavami ugotovili tudi probleme z ledvicami, ki bi lahko bili posledica pomanjkanja beljakovin, se potem k temu prehranjevalnemu eksperimentu nisem več vrnila.
merenge: http://www.klubnaravnegazdravja.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=43
Tukaj imaš vse lepo razloženo..
Presno vegetrajansnka hrana je vsekakor brez pršuta. Če ješ meso enkrat na leto ali na mesec nisi vegetrjanec. Če pa je samo presno z pršutom pa je drugo. Sem vegetrjanska ampak jem vse razen mesa. Sem pa mnenja, da je presna hrana zelo zdrava, ampak odvisno od sadja in zelenjave kako je bilo špricano in vzgojeno. Ena je napisala brez česna in čebule, ker sta začimbi. Prav tako sta zelenjavi, eni najbolj zdravih zelenjav, ki preprečujeta nevem kaj vse in tudi spadata pod presno hrano kot vsa surova zelenjava.
ČRNI METULJ, nič naj se ti ne zdi čudno, da jedo pršut, premalo veš o hrani zgleda.Gre namreč zato, da ima surovo hrane svije lastne encime žive.S pečenjem,kuhanjem jih pobijemo.Ti encimi pomagajo prebavit to hrano, sicer se naše telo zelo namuči.Danes že skoraj vsak je tablete proti kislini v želodcu, ker ni nobenega redu, vsi vse zbašejo v sebe, kot da so kanta za smeti
ah daj no, kdo je pravi in kdo ni…predvsem je pomembno, da uživamo predvsem čim več surovih živil,tudi česen in čebulo.Vsak naj najde svoja živila , ki mu nekako ne pašejo.Kar se beljakovin tiče sploh ni res, da jih je v presni hrani premalo.Ne smete verjeti ortodoksni medicini, ki pravi koliko beljakovin moramo pojesti, ne povedo pa, da je prepečeno meso v bistvu iz beljakovin naredilo čikgumi in je skoraj neprebavljivo oz. zelo težko prebavljivo.Termično obdelana živila naš organizem zelo težko predela in ravno zato porabi telo le okrog 30%, vse ostalo gre na drek-skoraj tako kot pri kokoši cela zrna kaka.Surova živila pa človeško telo predela okrog 90%, ker pomagajo pri presnovi lastni encimi in fermenti, ki so v posameznem živilu.Še bolje je, da človek uživa sorovo hrano v mono obrokih, kar pomeni npr.samo jabolka in čez 2 uri samo pomaranče in potem samo solato, ker se tudi posamezni encimi lahko med seboj malo tepejo.Nekdo je napisal, da se ne sme jesti olja, surovo stiskano oljčno olje je vsekakor zaželjeno, surov losos-riba, ki smo ga 2 dni marinirali v naravni soli in oljčnem olju je zelo koristen za telo, saj vsebuje omega3…seveda kdor se je odločil, da bo jedel samo rastlinsko hrano tega ne bo jedel, naj pa uživa več lanenih semen npr.
Najlažje je reči, meni taka hrana ni pasala, kar seveda ne drži.Vsakemu paše, samo se pa strinjam, da dokler se ne navadiš, dokler ti ne pride v kri je težko ne misliti na dišeče pečenke, pohane kure,pomfrit,dišeče pize, dišeč še vroč kruh…..
Forum je zaprt za komentiranje.