Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis presledki

presledki

Zdravo. Koliko presledkov je v naslednjem zapisu?

23,4%

Hvala!!

Ni nobenega. Moral pa bi biti pred %, če je bilo morda vprašanje tako mišljeno 😉

Tako je: simbol za odstotek je nestičen.

ž

Verjetno pa se bomo nekoč v prihodnosti prilagodili večini, ki % pišejo nestično.

Filip, zakaj bi se prilagodili?? Vem, da večina piše stično odstotke, a sama jih vztrajno popravljam. Če se pojavijo v besedilu, jih tako ali tako raje izpišem z besedo (seveda odvisno od področja). LP

Hvala vsem za pomoč! Še nekaj vprašanj:

2,67 — takšni primeri se torej pišejo skupaj (za vejico ni presledka)?

Kako je z dvomilijonski, je takšen zapis pravilen?

Kaj pa 86 000 — se vse števke pišejo skupaj ali je med njimi presledek?

ja, za vejico ni presledka; zapis dvomilijonski je pravilen; zadnji znesek bi pisala s piko = 86.000
LP

Ne gre za znesek, bolj v smislu 86 000 prebivalcev …

Tudi v tem primeru je najbolje 86.000.

Da še odgovorim namesto Filipa ioni:

Najbrž zato, ker se pri slovenistih precej uveljavlja načelo, da se ne vsiljuje jezikovnih pravil uporabnikom jezika, ampak se pravila prilagajajo tistemu kar ljudje uporabljajo.
Sam sicer nisem zagovornik tega načela, v jeziku mi je všeč urejenost in jasna pravila, ki se ne spreminjajo le zaradi tega, ker se večini ne zdijo vredna tega, da bi se jih zapomnili.
Realen razvoj jezika je pa nekje vmes med tema skrajnostma.

A ti malo posnemaš moj odgovor? 🙂
Samo da sem bila jaz takrat precej slabe volje in smeškotov nisem imela v mislih. 🙂

Ko pa si nas zadnjič tako lepo opozorila, da je treba vprašanja brati natančno 🙂

Lepo ravno ne, no … nisem vedno zelo prijazna, priznam … včasih mi pa uspe. 🙂

Tako hudo pa spet ni bilo, jaz sem zraven prebral smeška, tudi če ni bil izrecno napisan. 🙂

Morda se bomo prilagodili ostalemu svetu, ki odstotke piše stično. Tudi naše uporabnike Excela bomo težko prepričali, naj spremenijo nastavitve tako, da bo program prikazal odstotna števila s presledkom pred znakom, čeprav je to možno narediti: npr. 50 % namesto 50%, kot je po “defaultu”.

Ti pa res znaš polepšati dan. 🙂
Na sosednjem forumu me že nimajo za prijazno bitje (gre za temo, v kateri si tudi ti odgovarjal). 🙁

New Report

Close