Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prerazporeditev na drugo delovno mesto

Prerazporeditev na drugo delovno mesto

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem se vrnila iz porodniške in sem v tem času delala v službi na raznih projektih in sicer na istem delovnem mestu kot sem delala 3 leta pred porodniško. Sedaj pa me želijo prerazporediti na drugo delovno mesto, bolj zahtevno, vendar enako plačano kot to staro delovno mesto. Zanima me ali sme delodajalec to storiti proti moji volji, glede na to, da ima v ozadju skrite interese in bi rad na moje zdajšne delovno mesto zaposlil drugega sodelavca (tako mi je direktno povedal)? Sem sicer tudi članica sindikata, gre pa za večjo slovensko banko. Izobrazba tu verjetno nima večjega pomena, je pa moja višja kot direktorjeva, tako da imam občutek, da mu gre to malo v nos.

Že vnaprej hvala za odgovor in lp,

M

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/83202/ticker7.png[/img] [img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/83204/ticker2.png[/img]

Mislim,da lahko.
Ob prerazporeditvi se ti ne sme zmanjšat plača (kar se ti ne bo) in ne smejo se ti bistveno spremeniti pogoji (turnus,deljen delovnik…)
V primeru,da ne podpišeš nove pogodbe te lahko odpustijo in ti ne pripada nadomestilo iz zavoda.
Preberi si zakon,piše veliko o tem.

Tudi jaz sem na banki. Meni so po prihodu iz porodniške znižali plačo, medtem ko je delo ostalo enako, pa še zraven sem ga dobila. Podobno kot pri tebi: saj ne rabiš podpisati, se ne sme to in ono. Vendar imam družino, zato delam za takšno plačico, da ti gre na jok.

Te popolnoma razumem, da se ti godi krivica.

Najlepša hvala obema za odgovor. Očitno bom morala kar lepo požreti vse skupaj in sprejeti ponujeno delovno mesto, saj denarce nujno potrebujem za vzdrževanje svoje družinice. Ja zgleda da je kriza čas, ko moramo biti zadovoljni, da sploh še imamo službo. Delodajalci lahko z nami delajo kar se jim zljubi, delavci pa moramo delati vse za ljubi kruhek…

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/83202/ticker7.png[/img] [img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/83204/ticker2.png[/img]

To o plači seveda ne drži. Plača je domena delodajalca in ti lahko da plačo glih kako želi, upoštevati mora le osnovno plačo tarfnega razreda ustrezne kolektivne pogodbe.

Tisto, kar mora delavec obdržati je stopnja usposobljenosti oz. tarifni razred (za delovno mesto je opredeljen v sistemizaciji) – to pomeni, da če imaš tarifni razred V. in plačo recimo 900 EUR bruto, te delodajalec lahko razporedi na drugo delovno mesto v V. tarifnem razredu, primerno izobrazbi, plačo ti pa lahko da večjo ali manjšo kot prej. Manjša samo ne sme biti od določene plače v KP za TR.

Meni so znižali in plačo in stopnjo usposobljenosti. Ostalo mi je le to, da se sprijaznim.

To o plači seveda ne drži. Plača je domena delodajalca in ti lahko da plačo glih kako želi, upoštevati mora le osnovno plačo tarfnega razreda ustrezne kolektivne pogodbe.

Tisto, kar mora delavec obdržati je stopnja usposobljenosti oz. tarifni razred (za delovno mesto je opredeljen v sistemizaciji) – to pomeni, da če imaš tarifni razred V. in plačo recimo 900 EUR bruto, te delodajalec lahko razporedi na drugo delovno mesto v V. tarifnem razredu, primerno izobrazbi, plačo ti pa lahko da večjo ali manjšo kot prej. Manjša samo ne sme biti od določene plače v KP za TR.[/quote]

Iz prakse:sem dobila spor na sodišču,ker so mi želeli znižat plačo ob prerazporeditvi v okviru sistemitacije-torej razporejena sem bila na mesto ustrezno izobrazbi oz.usposobljenosti z nižjo plačo.Nove pogodbe nisem želela podpisat,dobila odpoved,se pritožila in morali so me sprejeti nazaj in mi plačati vse zaostale plače.

Plače definitivno ni mogoče znižat brez privolitve zaposlenega .

Vsaka čast, da si šla v to. Jaz sem mojo pogodbo podpisala.

Tisto, kar mora delavec obdržati je stopnja usposobljenosti oz. tarifni razred (za delovno mesto je opredeljen v sistemizaciji) – to pomeni, da če imaš tarifni razred V. in plačo recimo 900 EUR bruto, te delodajalec lahko razporedi na drugo delovno mesto v V. tarifnem razredu, primerno izobrazbi, plačo ti pa lahko da večjo ali manjšo kot prej. Manjša samo ne sme biti od določene plače v KP za TR.[/quote]

Iz prakse:sem dobila spor na sodišču,ker so mi želeli znižat plačo ob prerazporeditvi v okviru sistemitacije-torej razporejena sem bila na mesto ustrezno izobrazbi oz.usposobljenosti z nižjo plačo.Nove pogodbe nisem želela podpisat,dobila odpoved,se pritožila in morali so me sprejeti nazaj in mi plačati vse zaostale plače.

Plače definitivno ni mogoče znižat brez privolitve zaposlenega .[/quote]

Plače nobeno sodišče ne določa delodajalcu, prav tako ne organizacije dela – to je zagotovo. V tvojem primeru so zagotovo podlage bile nepravilno pripravljene in postopek nepravilno izpeljan, tako da je sodišče lahko določilo kot je.
Ločiti je treba tudi stopnjo izobrazbe in stopnjo usoposbljensoti – kar sta dve različni stvari.

Zanima me kdaj lahko,po zaposlitvi odam prošnjo za premestitev v drugo poslovalnico?Ker sem potpisala pogodbo jučer in dali so me v poslovalnico katera dela vse dne v mesecu tudi in praznike…Jaz imam 2 majhna otroka 2 in 4 let pa mi neustreza?Hvala za odg

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close