Preprosti piškoti za decemberski čas
Z mojima hčerama (6 in 9 let) smo se v soboto spravile pečt piškote in izdelek je viden na slikici, ki jo prilagamo. Nekaj piškotov bo starejša nesla na stojnico v okviru šolskega sejma. Če bo koga zanimalo zraven dodajamo še recept za maslene piškote:
Masleni piškoti:
Če delaš iz 1,1kg moke in 3 štručk masla
110 dag moke
43 dag sladkorja (jaz v prahu)
2 vanili sladkorja
3 cela jajca
75 dag masla
Za okras: rjava in bela čokolada, mrvice, marmelada, evrokrem
(recept iz 1,1 kg noke je za veliko škatlo piškotov).
Jajca žvrkljamo. Maslo, ogreto na sobno temperaturo narežemo na kocke. Sestavine pognetemo v voljno testo in ga damo za cca 1 uro v hladilnik – lahko pa tudi dlje.
Nato vzamemo del testa in ga razvaljamo in izrežemo piškote. Pečemo na pekaču obloženem s peki papirjem, v vnaprej ogreti pečici (cca 180stopinj) dokler niso ob robovih zlato rjavi (8-12 minut).
Ohlajene poljubno okrasimo. Če pogledate na sliki z malo domišlije iz preprostih piškotov nastanejo tudi za oko zanimivi.
Pri nas vzamemo jedilno čokolada (Gorenjka, Dorina, Maner…). Čokolado nalomimo na manjše končke in jo damo v posodico. Dolijemo malo olja (nekaj kapljic) in damo za nekaj minut v mikrovalovko na nižjo temperaturo (1-2 stopnjo od 4). Po nekaj minutah – cca 3 – vzamemo čokolado iz mikrovalovne in jo premešamo. Če je pregosta dodaš še malo olja. Dobiti moraš lepo tekočo čokolado v katero nato pomakaš piškote. Če mikrovalovne nimaš stopiš čokolado na sopari. Obliv piškotov ohladiš v kakem hladnem prostoru, v zimskem času pa kar na balkonu na okenski polici.
Enako postopamo z belo čokolado. Ko smo delale te piškote v naši trgovini niso imeli bele koverture zato smo vzele kar belo Milko in je tudi uspelo.
Če hočeš dvobarven čokoladen obliv – kot so naše rožice – v skodelico s temno čokolado na sredo kaneš nekaj kapljic bele čokolade in nato s piškotom potegneš skozi. Po približno dveh piškotih spet dodaš nekaj kapljic bele čokolade in postopek ponoviš.
Ja, to sem tudi jaz že pogruntala, da tako lep gost bel (ali barvast preliv) dobiš z belo čokolado in ne s sladkornim ledom. Delala sem mini mafine, hotela sem po ideji enkrat nazaj s tega foruma okrasiti kot smeškote, ena je naredila tako lepo živo rumene. Delala sem s sladkornim ledom – saj je prišlo, vendar led proseva, ni enakomerno gost, predvsem pa je bilo vse skupaj presladko. Naslednjič definitivno s čokolado 🙂
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.