Preprost ampak poseben jedilnik za eno čisto posebno obletnico :-)))
Pozdravljene!
V nedeljo praznujemo eno čisto posebno obletnico … Ah, zakaj nismo v Ameriki, da bi gostje pripravili žurko, ampak jo mora slavljenec … Torej, ljudje bodo povabljeni popoldan, že iz kosila, zato količinsko pravzaprav ne rabim kaj dosti, rada pa bi jih presenetila s čim, česar ne jedo vsak dan … Osnovna ideja (za odrasle) je:
– buzara iz gamberov (nastalo iz posta “neki pečeni morski sadeži”)
– domač čebulni kruh (bi verjetno bolj pasal tisti s česnovim namazom, ampak sem ga postregla en mesec nazaj in je vsem gledal iz ušes …)
– tatarski biftek (za gostiteljico in nečakinjo, ki je na eni čisto posebni dieti)
– toast in maslo za k tatarcu
– mini pizze (kot roladice) za nečake
Ampak meni se to ne zdi dovolj …, ker je obletnica res posebna (denarja za gostilno pa ni). Pa nimam nobene ideje, kaj bi dala še zraven. Kakšne solate ali kaj? (nazadnje sem po zeloooo prijaznih nasvetih s tega foruma pokupila skoraj celo zelenjavnico v Merkatorju; no ja, bila je stebelna zelena z gorgonzolo, pa valdorfska solata, pa pečene paprike s česnom, pa sladki janež v solati, pa kisle kumarice, lutenica in čebulice itak). Ker je od tedaj komaj dober mesec, se ne bi rada ponavljala. Kaj nenavadnega (ampak vseeno užitnega) mi še lahko priporočite?
OK, tatarca bom kupila, ampak ostalo – ali lahko kaj pripravim dan prej (sicer bom ravno na dan D totalno panična in čisto nemogoča …)?
Pa kakšno vino gre zraven morskega?
Zelo, zelo bom hvaležna za kakršenkoli namig, idejo ali recept.
Lep dan,
M.
Pri nas se zelo dobro obnesejo grisini oviti s pršutom, zraven pa olive in mozarela. Zadeva lepo izgleda , pa še dobro je.
Lahko skuhaš jajca in jih prerežeš na pol. Rumenjake pretlačiš z vilicami, dodaš tuno in majonezo, premešaš in s tem napolniš polovičke. Na vrh lahko daš dekoracijo (list peteršilja, iz kisle paprike izrezano zvezdico…). Nadev lahko pripraviš tudi iz drugih sestavin (šunka, Zdenka sir, gorčica… možnosti je ogromno).
Lahko pripraviš tudi ploščo z več vrst sira, vmes pa daš orehe.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Moje razmišljanje:
Če bodo ljudje iz kosila, je hrane čisto dovolj. Morda manjka še kaj sladkega. Morda pa bi postregle le par različnih vrst peciva in kavo oz. čaj?
Če je obletnica res nekaj posebnega (nimam pojma kakšna), se mi zdi, da bi več lahko vložila v program (npr. kakšno potovanje po spominih ali nekaj podobnega) in ne toliko v samo pogostitev oz. pripravo hrane. Še posebej, ker se zadeva odvija po kosilu. A ni škoda, če bodo vsi siti in bo hrana ostala, oz. bodo povabljenci jedli le zaradi vljudnosti?
Kaj pa kakšni koktejli, pa penine ….
Hej, Missy!
Vem, kaksni so ti obcutki, ko je slavljenka v isti osebi tudi gostiteljica:)))
V Angliji prinese vsak nekaj uzitnega s sabo in gostiteljica pripravi najveckrat najboljso sladico.
Glede na popoldanski cas, ki se bo zavlekel verjetno tja v zgodnji vecer, bodopo kaksnem aperitivu radi posegli po hrani.
Tvoj izbor je cisto OK; seveda bi jaz dodala se nekaj osvezujoce solatnega.
Ceprav si mesec nazaj pripravila imenitne zelenjave, se mi zdi, da bi lahko nekaj od tega, kar jim je bilo se posebno vsec, ponovila.je pac tvoja specialiteta, bodo rekli:)))
Buzaro lahko pripravis malo prej, ne bo nic skodovalo.Sama sem nedolgo od tega postregla zraven buzare prej kuhano polento, ki sem jo narezala na rezine in z modeli razrezala z modelcki ( kot velike piskote) in popekla. Polozila na blazinico iz rukole z malce balzmicnega kisa.
Pri vseh pomembnejsih slavjih skoraj ne morem brez limoninega sorbeja s sampanjcem. Deluje osvezujoce in umiri zelodcke.
Pri vinih sem pa bolj tako. V nasi druzbi prisegamo na refosk, malvazijo in pinot. Postrezem z enim rdecim in enim belim. Imamo radi suha vina; desertnih ne. Sampanjec je pa izven kategorije.
Kar sem napisala, je bolj za vzpodbudo:)))
Lepo se imejte…cestitali bomo kasneje:))) Babi
Hvala vsem za odgovore in namige. Aperitiv, šampanjec in pitulice (sicer v malo drugačni obliki) in torta seveda bodo, za zabavo je itak vedno poskrbljeno, se tako redko vidimo, da en čez drugega govorimo, pa toliko je otrok …, tudi slike običajno otroci izvlečejo iz predala …
Če se bo kdo v nedeljo spomnil name, pa držite pesti, da bom zdržala (ker kuham bolj redko, pa rada imam vse tip-top) …
Lp
M.
Forum je zaprt za komentiranje.