Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prepoved odtujitve nepremičnine in omejitve pri dedovanju

Prepoved odtujitve nepremičnine in omejitve pri dedovanju

Z izvenzakonsko partnerico živiva skupaj 18 let v njihovi hiši.Pred leti sva mislila graditi hišo na parceli,za katero so vsi solastniki podpisali,da je moja partnerica predvideni lastnik.Uredila sva spremembo namembnosti in dala izmeriti ohišnico.Potem sva to opustila zaradi pomanjkanja denarja za nekaj časa.
Pustil sem službo v Sloveniji in se odpravil v tujino,da bi zaslužil za najino prihodnost.
Povedali so nama,da verjetno ne bova mogla imeti otrok(hodila sva na preglede)zato o hiši nisva več razmišljala toliko.Zato sva si zgradila mansardo,novo streho in delno financirala fasado v hiši,kjer je živela tašča.
Pred dvema letoma,pa se nama je rodil sin in spet sva začela razmišljati drugače.Sanjala sva o našem skupnem novem domu.Zgradila bi si stanovanjsko brunarico.
Našla sva izvajalca in se dogovorili o ugodni ceni,če plačam avans do 01.07.12.Kar sem ga tudi plačal,saj bi nas hiša prišla ceneje za 28.000,00€.Dogovorili smo se tudi,da mi bodo oni uredili gradbeno dovoljenje in vse ostalo,mi pa naj si uredimo dokončno lastništvo.
Z solastniki sva se sestala in brez problema so bili ponovno pripravljeni podpisati glede lastništva.Odšla sva k odvetnici na Ptuj po nasvet in sklenili datum kdaj se dobimo in podpišemo kupoprodajno pogodbo.Prinesti sem še ji moral lokacijsko informacijo,informativna ocenitev parcele in podatke o solastnikih.
Ko sva to doma z taščo iskala,pa sem jaz našel odločbo o prepovedi odtujitve nepremičnine in omejitve pri dedovanju.Eden sin je namreč v zavodu za motene osebe v Dornavi in občina plačuje zavodu 1050€ po informacijah župana.
Odvetnica naju je vprašala,če sva pripravljena plačati petino od te parcele občini in sva potrdila.Približno 1700€.Nato je poslala dopis občini.
Župan je seveda takoj zavohal denar in odgovoril,da on hoče imeti izplačano petino od celotne posesti,le tako bomo dobili izbrisno dovoljenje in midva gradbeno.Vseeno mu je če bom to plačal jaz ali pa vsi solastniki.On pa bo poskrbel za geometra in cenilca.
Sedaj pa vas prosim,če mi lahko odgovorite,ker od teh odgovorov bo odvisna usoda posesti;
_ali lahko občina zahteva izplačilo v denarju in ne delež v zemlji
_koliko lahko občina vpliva na cenitev cenilca,glede da ga hoče on vzeti
_Če plačamo to petino občini,ali se lahko potem občina umakne od plačila v zavod za mentalno prizadetega sina in bomo potem morali mi to vsoto plačevati 1050€ na mesec.
Mene je že pošteno udarilo po žepu,če računam,sem jaz dodal veliko vrednost hiši,ki se bo sedaj cenila in morala izplačati petino.
.Kaj naj naredi z avansom,ker verjetno naše sanje so se podrle.
Tašča je to odločbo skrivala in nihče od drugih dedičev ni vedel za to.Varstveni dodatek,pa je dala ukinit z novim letom 2012,tako,da smo mislili,da posesti ne bremeni nič.
Predlagajte kaj storiti,da še ne izgubljam več denarja,kot sem ga že.Sem čist obupan.

Spoštovani,

Svetujem vam, da se pozanimate pri Zavodu, kjer se nahaja eden izmed vaših svakov, ali občina dejansko plačuje in koliko plačuje (ter koliko časa že plačuje). Odločba, kot jo omenjate, bi morala biti izvedena v zemljiški knjigi, saj sicer napram tretjim osebam nima učinka, zato je zelo čudno, da z njeno vsebino ni bil nihče seznanjen. Vsekakor se v primeru dogovarjanja z občino predhodno posvetujte z vašo odvetnico, ki mora v tak dogovor vnesti določilo, da mora ob prejemu vrednosti 1/5 zemljišča občina do svakove smrti plačevati oskrbo zanj v zavodu za točno določen obseg storitev.
Predlagam, da cenilca najamete vi, saj je na višino cenitve mogoče vplivati v smislu željenega končnega cilja. Občina se lahko v okviru zahtevkov, ki jih ima zoper dediče po vašem svaku po njegovi smrti zaradi plačevanje oskrbe v zavodu, z zakonitmi dediči dogovarja tudi v smeri, v kateri ste opisali v vašem vprašanju, menimo pa, da to ni edina rešitev. Ali ste morda poskusili doseči soglasje Občine za prenos lastniske pravice s strani ostalih solastnikov na vaju z ženo pri tem, da bi vaš svak ostal 1/5 lastnik nepremičnine ( v tem primeru bi bili dolžni Občini plačati vrednost njihovega solastnega deleža kasneje, po svakovi smrti + kot solastnik ima občina zakonito predkupno pravico + podajati mora soglasja v vseh upravnih postopkih, ki se tičejo razpolaganja z neprmeičnino)? Ali pa morda doseči dogovor z vašo taščo, naj se solastni del vašega svaka, ki je v Zavodu, prenese na njeno nepremičnino – seveda s soglasjem občine (navsezadnje je zakonita dolžnost vaše tašče, da skrbi za svojega otroka + v njeno nepremičnino ste vložili že ogromna sredstva). Rešitve so, z izvajalcem del za izgradnjo hiše pa se sporazumite npr. o začasnem odlogu začetka gradnje (ni mi znano, kaj ste podpisali z njimi).

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close