prepis kmetije
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za nasvet v naši situaciji , kaj naj naredimo.
Živimo na ‘zaščiteni’ kmetiji, lastnica je tašča, ki živi 3vasi vstran, kjer je mož 1/8 solastnik (po pokojnemu očetu). Stalno prebivališče na kmetiji imamo samo mi ( mož, jaz, otroci ), mož je vpisan na kmetiji kot namestni gospodar in upravljalec kmetije.
Tašča je ponudila sedaj možnost da bi še začasa njenega življenja možu prepisala kmetijo. Z možem razumeva da obstaja možnost prepisa z izročilno pogodbo, kjer pa morata podpisati in se strinjati še moževa brata, kar dvomim da bi dosegla, ker se ne razumemo. Obstaja tudi opcija pogodbe o preužitku, kjer bi morala za taščo skrbeti do smrti.
Zanima me, ali po pogodbi o preužitku ali doživljenjskem preživljanju mora tašča z nami živeti ali je to stvar dogovora ob sklenitvi pogodbe, kaj morava tašči zagotavljati in ali morava v tem primeru da sklenemo z taščo pogodbo za doživljenjsko preživljanje moževim bratom izplačati nujni delež, a je možno to pogodbo izpodbijati?
Kaj pa v primeru da ne pride sedaj po predpisa, a v primeru dedovanja po zakonu kako bi se dedovalo kmetijo? Glede na to da živi en brat drugje in ga kmetija do sedaj ni zanimala, drug brat živi z taščo in ne prihaja na kmetijo, mi smo edini na kmetiji, edini ki skrbijo za kmetijo ( torej z možem sama skrbiva za kmetijo, tašča in bratje ne pomagajo, ima sicer tašča del vrta tukaj, ker pri sebi nima dovolj prostora, pri tem ji pomagava mož in jaz oz skrbiva za to ). ‘Zaščiteno kmetijo bi naj dedoval samo eden, in sicer tisti ki živi na kmetiji, na njej dela, zanjo skrbi itd., torej moj mož, ki ima tudi kmetijsko izobrazbo in je že vpisan kot namestnik gospodarstva, zato tudi tukaj živimo. A imajo bratje pravico zahtevati nujni delež v tem primeru? Koliko znaša ponavadi ta delež? Naj povem da naj bi bila vrednost kmetije 300.000eur. Ali je možno kmetijo deliti in da se s tem poravnajo nujni deleži? Ker z možem nisva sposobna izplačati vsakemu bratu 100.000 eur.
Hvala vam za pomoč!
LP
Spoštovani,
Svetujemo pogodbo o preužitku, kjer se prenos premoženja izvrši takoj in ne šele po smrti vaše tašče. Bivanje tašče skupaj z vami ni obvezno, morate pa določiti kaj ji boste nudili (npr. priskrba drvi/olja, en/dva/tri tople obroke na dan, vožnja k zdravniku, oskrba v primeru starosti in onemoglosti ipd…). V takšnem primeru sodediči nujnega deleža ne morejo zahtevati. Pogodbo je mogoče izpodbijati, kot vsako drugo, pri tem bodo sodediči morali dokazati, da gre dejansko za darilno pogodbo (ker npr. vi tašči ne nudite ničesar, da ona sama skrbi zase s svojim denarjem ipd).
V primeru zakonskega dedovanja zakonec, zapustnikovi starši, zapustnikovi otroci in posvojenci ter njihovi potomci, ki ne dedujejo zaščitene kmetije, dedujejo denarno vrednost nujnega deleža po splošnih predpisih o dedovanju. Tem dedičem se ne glede na zapustnikovo voljo všteje v nujni delež vse, kar se sicer vračuna v dedni delež po splošnih predpisih o dedovanju, ki urejajo vračunanje daril in volil v dedni delež. Nujni delež znaša polovico zakonitega dednega deleža. Izjemoma lahko iz upravičenih razlogov dedujejo bratje vašega moža tudi zemljišče ali druge nepremičnine oziroma premičnine, če niso pomembne za zaščiteno kmetijo, vendar le do višine nujnega deleža. Zemljišča, ki niso pomembna za zaščiteno kmetijo, so zlasti: gozdna zemljišča, kmetijska zemljišča z boniteto, nižjo od 40, in zemljišča, ki so po namenski rabi stavbna, razen če gre za zemljišča, na katerih stojijo objekti za potrebe kmetije oziroma so potrebna za nadaljnji razvoj kmetije.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.