prenosni racunalnik – Pomoc!
Lep pozdrav vsem!
Naj najprej povem, da sem iz malce starejse generacije kot verjetno velika vecina na tem forumu. Ker sama nimam prav prevelikega znanja s tega podrocja, bi vas prosila za pomoc. Saj veste, kako je, ce gres sprasevat v trgovino, vsak trgovec promovira svoje izdelke. Logicno, kdo pa ne zeli zasluziti?
Nameravam kupiti prenosni racunalnik, zato vas prosim, da mi dolocene stvari razjasnite. Najvecji problem pri izbiranju mi predstavlja procesor in internet. Ok, nikakor ne zelim met celerona, ker so mi rekli, da se zelo pregreva in da to ni dobro. Potem mi ostane samo se pentium ali pa ta nova tehnologija centrino. Kaj se vam zdi? Pa se to: kaj vse moras met za dostop do interneta? Kaj za navadno telefonsko povezavo in pa ADSL morata bit 2 razlicna prikljucka? Kaj pa je s to novo tehnologijo centrino, ki ima brezzicno povezavo kar serijsko vgrajeno v prenosnik? Se splaca? V povprecju ogromno presedim pred racunalnikom, zato bi rada kupla res nekaj kvalitetnega. Ker pa se tudi veliko “selim” (med tednom sem v Lj, cez vikend pa grem domov), rabim tako navadno telefonsko povezavo za internet kot tudi ADSL. Zdaj samo ne vem, kaj naredit z brezzicno povezavo. Je to stvar, ki mi bo velikokrat prisla v postev. Kako pa se kaj razvija tehnologija na tem podrocju? Je mogoce predvidevati, da bo cez nekaj casa skoraj vsak prenosnik imel kaj takega. Se to, rada bi kupila tak prenosnik, da mi ga cez 1 leto ne bo treba menjat, ker bo milo receno, za v staro saro.
Najlepsa hvala, lep pozdrav.
Silvana
zacetnica napisala:
> Lep pozdrav vsem!
Enako
>
> Naj najprej povem, da sem iz malce starejse generacije kot
> verjetno velika vecina na tem forumu.
Pa naj še jaz najprej povem, da nas je tukaj kar nekaj recimo temu malo bolj izkušenih, pa ne mislim po strokovnosti (klemenxx mi bo seveda oprostil) ampak ni ravo za rečt, da smo stari 🙂
> Ker sama nimam prav
> prevelikega znanja s tega podrocja, bi vas prosila za pomoc.
OK
> Saj veste, kako je, ce gres sprasevat v trgovino, vsak trgovec
> promovira svoje izdelke. Logicno, kdo pa ne zeli zasluziti?
Vemo.
> Nameravam kupiti prenosni racunalnik, zato vas prosim, da mi
> dolocene stvari razjasnite. Najvecji problem pri izbiranju mi
> predstavlja procesor in internet.
Procesor ni edini problem pri izbiri, glede interneta pa je prav vseeno kakšen notebook si kupiš.
> Ok, nikakor ne zelim met
> celerona, ker so mi rekli, da se zelo pregreva in da to ni
> dobro.
Ni čisto res, ker verjetno procesorja ne boš navijala, itak pa so procesorji za prenosnike optimizirani tako, da porabijo manj energije in se zato tudi manj grejejo. Se pa res nekateri bolj, drugi malo manj, ampak vse je v mejah normale in zadeve špilajo OK.
>Potem mi ostane samo se pentium ali pa ta nova
> tehnologija centrino. Kaj se vam zdi?
Ostane tudi AMD s svojim Athlonom.
Sicer sem sam pristaš Intla in njegov Pentium M je trenutno kar v redu zadevica.
> Pa se to: kaj vse moras
> met za dostop do interneta? Kaj za navadno telefonsko povezavo
> in pa ADSL morata bit 2 razlicna prikljucka?
Za dostop preko navadnega telefona potrebuješ analogni modem, ki je vgrajen v (skoraj) vse prenosnike, za dostop preko ADSL pa v prenosniku potrebuješ mrežno kartico, le to pa imajo prav tako vsi novejši prenosniki že vgrajeno. Za ADSL potrebuješ tudi ISDN linijo (kjer dobiš tudi 2 telefonska priključka, ki nista odvisna od ADSLja).
> Kaj pa je s to
> novo tehnologijo centrino, ki ima brezzicno povezavo kar
> serijsko vgrajeno v prenosnik? Se splaca?
Centrino ni v osnovi le brezžična povezava, ampak ima en kup bombončkov, ki prav pridejo v prenosnem svetu. (boljše performance, boljši izkoristek baterije, …) Ali se splača je odvisno od debeline tvoje denarnice in seveda od tega, koliko boš to brezžičnost sploh uporabljala.
Danes za začetnice verjetno to ne pomeni nič, v prihodnosti pa bo to seveda kot nekak standard. Ali bo to čez leto ali 3 pa je težko napovedat.
>V povprecju ogromno
> presedim pred racunalnikom, zato bi rada kupla res nekaj
> kvalitetnega. Ker pa se tudi veliko “selim” (med tednom sem v
> Lj, cez vikend pa grem domov), rabim tako navadno telefonsko
> povezavo za internet kot tudi ADSL. Zdaj samo ne vem, kaj
> naredit z brezzicno povezavo. Je to stvar, ki mi bo velikokrat
> prisla v postev. Kako pa se kaj razvija tehnologija na tem
> podrocju? Je mogoce predvidevati, da bo cez nekaj casa skoraj
> vsak prenosnik imel kaj takega. Se to, rada bi kupila tak
> prenosnik, da mi ga cez 1 leto ne bo treba menjat, ker bo milo
> receno, za v staro saro.
Kvaliteta se sigurno splača, če finance to dopuščajo, je pa tudi res, da vsak računalnik, že ko ga prineseš iz trgovine domov, izgubi 25% svoje vrednosti.
Po enem letu je že med slabšimi, po 3 pa je (v primerjavi z novimi) že pravi revček. Ali se splača kupiti malo boljšega in z njim “zdržati” nekaj let, ali pa malo slabšega in ga prej zamenjat pa je težko vprašanje, na katerega ti skoraj ne znam odgovorit. Sam sicer prakticiram prvo varjanto, ampak nisem ravno prepričan, če je to res to. Sigurno pa se ne splača kupovat najnovejših in najhitrejših zadev, saj cene za take stvari padajo skoraj dnevno. Brezžična povezava mislim da je zate čisto odveč, razen če že sedaj veš, kaj boš z njo počela. ČE jo misliš kupovati zato, ker bo čez 1 leto to in, potem se ti to nikakor ne splača.
>
> Najlepsa hvala, lep pozdrav.
Enako
> Silvana
hmmm
Brezžična povezava – ne hvala. Sem probal Simobilov GPRS pa je en podn. Tkola je – če maš ISDN lahko vzameš ADSL, ki pa je seveda aktiven le na določeni številko. Ti romaš na dva kraja, torej na dveh ne more biti, razen če vzameš ADSL n aobe cifri – to p adrago pride – dvojno.
Za ADSL rabiš le povezati notebook z modemom (navadno preko mrežne kartice, ki jo novejši notebooki že imajo vgrajeno, prav tako modem – ki pa pri ADSL ne pride v poštev), no ta modem pa je prikolfan na telefonsko omrežje. To je to.
Celeron se NE pregreva, nekaj sicer že ampak AMD mlinčki so precej bolj pregreti. Če nisi kak hud uporabnik, vzemi pentium4, HP NX9000 dobiš za cca 270.000,00 ap je kar v redu (dovolj spomina, velik ekran 15 colski, dovolj prostora na disku, mrežna, modem, cd pekač,…), centrino pa je mašina, ki ima še enkrat večjo prepusnost podatkov v procesor in iz njega (1 mega). Zadeva dobesedno ŽGE, toda če si za to pripravljena odšteti preko 400.000,00 potem izvoli.
Mislim pa da te bo navaden P4 zadovoljil.
Aja – wireless lan – imeti moraš tudi brezžični vmesnik (hub) za povezavo z modemom, kar pa spet ni poceni (cca 30Ksit).
Forum je zaprt za komentiranje.