prenos marmelade v druge kozarce
Skuhala sem slivovo marmelado z minimalno količino sladkorja. Ker sem jo v bistvu pekla v pečici, sem kozarce predhodno sterilizirala v pečici, čeprav ko sem dajala m. v kozarce so bili ti že hladni. Hranim jo v hladilniku. Zdaj ko sem odpral en kozarec (nekaj smo jih že pojedli:-)) je bila plesen gor.
Zanima me sledeče, če prazne kozarce steriliziram v pečici, odprem napolnjene kozarce z marmelado in jih prestavim v te vroče kozarce, ali bi to šlo ali mislite, da bi se marmelada potem sploh pokvarila?
Hvala za vaše nasvete
lp
Tudi jaz sem enako spekla marmelado, moram hitro teč pogledat kozarce:-)) Nazadnje, ko sem tako delala, so se lepo obdržali, tako da sploh nisem pomislila, da sedaj ne bi. Pa se nikoli ne ve…
Pred polnjenjem sem tudi jaz kozarce segrela, iz pečice sem jemala po enega oz. po dva hkrati, tako da ne vem, zakaj bi se pred polnjenjem ohladili?
Glede pokvarjene marmelade je res, da moraš marmelado pred ponovnim polnjenjem še enkrat prekuhati.
V zamrzovalniku pa žal ni prostora za vse…
LP Mimi
Hvala punce za odgovore.
Saj res Miranda, dala jo bom raje kar v skrinjo, čeprav sem jo hotela nekaj tudi podariti za novo leto, ampak raje ne bom, da ne bi kdo dobil plesnive marmelade:-(((. Je pa tudi res, da je v skrinji vedno tako malo prostora.
Mimi glede vročih kozarcev pa takole, khm, sem bila tako pametna!?, ker sem nekje brala da kozarce daš v pečico pri 50C za 20 min, da sem to naredila, potem jih vzela ven in dala pečt marmelado. Seveda so se v tem času kozarci že ohladili. Zdaj vem, da lahko daš kozarce v pečico tudi pri 200C. A ne, saj prav milsim!?
Sama pri tej ali pri drugih marmeladah nič ne kompliciram. Z vročo marmelado napolnim kozarec in na pokrovček kanem nekaj kapljic špirita. Preden zaprem, ga vžgem in dam pokrovček hitro na kozarec in zaprem. Ko špirit gori, porabi zrak v kozarcu. Meni se nobena marmelada ne pokvari. Je pa treba previdno s špiritom, res samo par kapljic in pazit, da ne steče čez po kozarcu, ker potem tudi tam gori.
LP
Mislim, da lahko daš kozarec v pečico tudi pri 200°C, seveda samo za nekaj minut. Recimo, da vzameš pekač z marmelado ven, ugasneš pečico, takoj noter mrežo, gor kozarce. Že po minuti ali dveh začneš polniti prvi kozarec in po vrsti naprej. Tako so vroči, da jih prijemam s servietom.
Če kuham marmelado na plošči, dam kozarce v pečico in prižgem na cca 70°C. Tako pustim ves čas, kar potrebujem kozarce, ven jemljem po enega ali dva hkrati.
Jana, hecno, kako ljudje dojemamo kompliciranje. Tole s kozarci v pečico, konstantno na 70°C, sproti ven sem osvojila tako dobro kot ti špirit, sploh ne razmišljam, roke kar same naredijo. Če bi morala najprej iti kupit špirit (hm, kam sploh), potem ga iti iskat v shrambo, potem iskat vžigalice po hiši, potem paziti, da se mi ne razlije, da ne zažgem pulta, kakšnega servieta, potem vse to še pospraviti… Stvar dojemanja in navade :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.