Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti prenos lastništva nepremičnine po končani izvenzakonski skupnosti

prenos lastništva nepremičnine po končani izvenzakonski skupnosti

Pozdravljeni,

zanima me kakšen je postopek za prenos lastništva nepremičnine pri končanju izven zakonske skupnosti. Z bivšim partnerjem sva solastnika 50-50 enosobnega stanovanja in prav tako solastnika 50-50 vikenda. Sporazumela sva se, da stanovanje postane 100% v mojem lastništvu (kredit zanj odplačuje on), vikend pa bo postal v njegovem lastništvu 100% (kredit zanj odplačujem jaz). Gre za finančno enake vrednosti nepremičnin. S partnerjem sva ostala v normalnih odnosih, zato nimava nesporazumov glede tega. Zvezo sva končala že pred 3 leti, vendar prenosa lastništva še nisva uredila. Pa bi ga rada čim prej.

Ali morava narediti kakšno pogodbo? Pri odvetniku ali jo lahko sestaviva sama? Kakšen je cel postopek, da preknjiživa lastništvo v zemljiški knjigi. Zasledila sem, da v primeru razdora izvenzakonske skupnosti ni treba plačati davka. Kako se to dokaže? Je treba nesti pogodbo tudi na davčno in oni potem iz nje ugotovijo, da gre za izvenzakonsko skupnost?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani,

Naredita lahko pogodbo o razdružitvi solastnine. Pogodbo lahko sestavita sama, paziti morata le na to, da bo vsebovala ustrezna ZK dovolila. Podpise na pogodbi morate overiti pri notarju (overite jih lahko šele po odmeri davka).
Davek se ne plačuje od prenosa nepremičnin pri razdelitvi premoženja med zakonci in zunajzakonskimi partnerji ob prenehanju ali v času trajanja zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti ali registrirane istospolne partnerske zveze. Glede na odebeljeno besedilo menimo, da vam prenehanja ne bo potrebno posebej dokazovati.

S to pogodbo nato odidete na sodišče, ki vodi zemljiško knjigo (krajevna pristojnost po legi nepremičnine), kjer boste lahko predlagali vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close