Prenos fotografij na računalnik
Imam fotoaparat Canon Power Shot A95 in z njim sem zelo zadovoljna. Imam le eno malo težavo, ki bi jo rada odpravila. Ko prenašam fotografije iz fotoaparata na računalnik, se mi ne zapišejo čisto po vrsti, tako kot so bile posnete, ampak se malo med seboj pomešajo. Prosim svetujte, kaj lahko naredim, da bodo fotografije prenešene in oštevilčene po vrsti.
Hvala in lp
Kako to mislis, da se ne zapisejo po vrsti? Ostevilcene so zanesljivo po vrsti, tako, kot so nastale. Vmes lahko nekatere tudi manjkajo, ce si jih izbrisala na aparatu (imena izbrisanih slik se ne uporabijo ponovno). Slike so poimenovane nekako takole:
IMG_1234.jpg, IMG_1235.jpg,…
Ce se ti ne pokazejo po vrsti v Explorerju, samo stisni “Name” na vrhu seznama datotek, pa se bodo uredile po vrsti.
Sam imam A80 in sem opazil, da imajo slike, ko jih prenesem na racunalnik (ce jih prenasam z ZoomBrowserjem), kot datum nastanka, ki se vidi v Explorerju, napisan datum prenašanja na računalnik in ne dejanskega datuma nastanka. Ali se to dogaja tebi? Mene je tudi, to je definitivno Canonova napaka. Vendar so podatki o nastanku slike v EXIF polju kljub temu pravilni, kar lahko preveris.
LP,
Tomaz
ona napisal:
> Imam fotoaparat Canon Power Shot A95 in z njim sem zelo
> zadovoljna. Imam le eno malo težavo, ki bi jo rada odpravila.
> Ko prenašam fotografije iz fotoaparata na računalnik, se mi ne
> zapišejo čisto po vrsti, tako kot so bile posnete, ampak se
> malo med seboj pomešajo. Prosim svetujte, kaj lahko naredim, da
> bodo fotografije prenešene in oštevilčene po vrsti.
> Hvala in lp
Ne Tomaž, zanesljivo niso oštevilčene po vrsti, tako kot so nastale. Vem, da nekatere številke vmes lahko manjkajo, če so izbrisane na aparatu, ampak pri meni ni to. Tudi urejene imam po vrsti. Problem se pojavi že pri prenosu slik. To se mi dogaja šele v zadnjem času (prej so se mi zapisale po vrsti), pa ne vem, kaj bi bil lahko vzrok za to.
Tudi jaz sem opazila, da imajo slike, ko jih prenesem na računalnik, kot datum nastanka, ki se vidi v Explorerju, napisan datum prenašanja na računalnik in ne dejanskega datuma nastanka.
LP
Hmm, zelo zelo cudno.
Poskusi vsakic za tistim, ko preneses slike s kartice, preden kartico spet uporabis, to sformatirati (na fotoaparatu, ne na racunalniku). Nekje na aparatu (ne vem tocno kje, nekje pod Menu…) je tudi opcija, s katero lahko resetiras stevilcenje slik (potem naj bi se ti zacele stevilciti spet od IMG_0001 naprej).
Ali morda na racunalniku kaj na roko dodajas v ali odvzemas iz direktorijev, ki jih na kartici ustvari A95? In potem tako kartico vstavis nazaj v aparat in jo uporabljas, ne da bi jo formatirala? To bi namrec znalo zmesti aparat in njegovo logiko stevilcenja in poimenovanja slik ter ustvarjanja direktorijev. Ne spomnim se tocno, kako gre hierarhija direktorijev, ampak vem da ima aparat nek svoj “file-sistem”, ki se ga zanesljivo da podreti s posegom z računalnika. Ta namrec kartico in njeno vsebino interpretira malo drugace kot aparat.
V glavnem, formatiraj kartico (prej seveda shrani vse slike:)) in poskusi, ce je potem vse o.k.
Tomaz
Meni MS program, s katerim shranjujem in si ogledujem fotke, nudi tudi možnost razvrstitve po trenutku fotografiranja (po vrsti). Morda bi bilo uporabno tudi zate, nato pa po potrebi lahko fotografije poljubno preimenuješ s kakšnim (brezplačnim) programčkom za preimenovanje datotek (File Renamer), ki je običajno hiter, preprost in učinkovit.
Še moje mnenje: Canonov program uporabim le, kadar želim kakšno fotko posneti z diska nazaj na kartico.
Drugače pa za uvoz posnetkov s kartico uporabljam trenutno najbolj zmogljiv pregledovalnik slik Picasa (Google), ki je brezplačen, a zelo praktičen in uporaben.
Z njim enostavno lahko izdelaš tudi darilni cd, s katerim lahko prijetno razveseliš prijatelje že naslednji dan po kakšni živahni žurki. Za pregledovanje ne potrebujejo nobenega programa – cd vstavijo, to je vse.
Še linkec:
Snemi ga dol in kmalu ne boš vedela, kako si bila lahko brez njega 🙂
Pa veliko uspelih posnetkov želim!
lp Tajfun