Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev prenehanje delovnega razmerja in upokojitev

prenehanje delovnega razmerja in upokojitev

Star bom 53 let in imam 33 let delovne dobe. Sem invalidsko upokojen za 4 ure, 4 ure pa sem v rednem delovnem razmerju.
Ker se v naši firmi pripravlja precejšnje zmanjšanje zaposlenih, me zanima kakšne so moje možnosti ob prenehanju delovnega razmerja. Ali je to borza, po nekaterih podatkih, ki sem jih dobil bi lahko bil tudi za 4 ure v breme SPIZ, oz. ali je možnost polne upokojitve?
Hvala za odgovor

stanko

Spoštovani!

Možnosti “polne” upokojitve žal še ni. Z dopolnjeno dobo 33 let, bi morali biti stari 63 let.

V primeru, da vam preneha delovno razmerje, se morate v roku trideset dni prijaviti na Zavodu za zaposlovanje, kjer boste uresničili svoje pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti (nadomestilo). Po preteku teh pravic, morate nadalje ostali prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa vložiti zahtevo za delno invalidsko pokojnino.

Kot že večkrat, tudi tukaj ponovno opozarjam, da vam kot delovnemu invalidu delovno razmerje ne sme prenehati z vašim soglasjem, sicer na zavodu za zaposlovanje ne boste upravičeni do nadomestila, nadomestilo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa bi bilo precej nižje kot sicer. V kolikor vam bi delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, mora najprej dati vlogo za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi na posebno komisijo, ki deluje v okviru Ministrstva za delo. Šele na podlagi pozitivnega mnenja Komisije, vam kot invalidu lahko odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga brez hkratne ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi.

Lep pozdrav in vse dobro!

Hvala za vaš odgovor, prosil vas bi še za podrobnejšo obrazložitev spodaj navedenega:
“Po preteku teh pravic, morate nadalje ostali prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa vložiti zahtevo za delno invalidsko pokojnino.”
Ali to pomeni, da bom lahko po preteku dobe na zavodu za zaposlovanje ((borze) prejemal zraven invalidske pokojnine za 4 ure, katero prejemem že sedaj še dodatno pokojnino za preostali čas?
lp
Stanko

Pozdravljeni!

Invalidska pokojnina za 4 ure je t.i. delna invalidska pokojnina. Po prenehanju delovnega razmerja in uveljavitvi pravic na borzi bi se vam izplačevanje delne invalidske pokojnine ustavilo – prejemali bi samo nadomestilo na borzi. Po preteku pravic na borzi, pa bi ponovno uveljavili pravico do delne invalidske pokojnine, ki jo prejemate že sedaj, le da bi se ta, glede na vzrok prenehanja delovnega razmerja povečala za 40 % (če bi vam delovno razmerje prenehalo brez vaše krivde) ali pa zmanjšala za 30 % (če bi vam delovno razmerje prenehalo po vaši krivdi oz. z vašim soglasjem).

Kot sem že navedla v prejšnjem odgovoru, v primeru, da vam delovno razmerje preneha z vašim soglasjem, na borzi oz. zavodu za zaposlovanje ne boste upravičeni do namdomestila.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Stara sem 57 let in imam 35 let delovne dobe. Sem invalidsko upokojena za 4 ure, 4 ure pa sem v rednem delovnem razmerju. Ker se v naši firmi pripravljajo precejšnje zmanjševanje zaposlenih pa sem trenutno na začasnem čakanju. Zanima me kakšne so moje možnosti ob prenehanju delovnega razmerja. Ali je možnost polne upokojitve?

Hvala za odgovor

Vela

POZDRAVLJENI?’
Sem moški star 55 let 5 mesecev, delovni invalid od leta 1999 delal sem 8ur z omejitvami, III. ktegorija.Na 4 urno delo so me dodelili 1.2.2006 torej III.kategorija 4 ure od takrat delam po 4ure.
Trenutno imam 37let 5 mesecev delovne dobe.
Zdaj me pa podjetje želi dati na čakanje borzo dela pogoj za upokojitev izpolnim 18.6.2012 v tem času bi naj bil na borži dela.Imam pa vprašanje podjetje me ne more dati na borzo sem invalid in sem star 55let zdaj me silijo podpisati izjavo ,da odhajam iz KRIZNIH RAZLOGOV kot da sem pozabljiv povzročam v firmi škodo.
Ob tem mi sicer ponujajo odpravnino 4800evrov za dobo 24 let kar sem v tej firmi ob plači 250 evrov za 4 ure.DOdatek od SPIZA ni upoštevan 400evrov, kot vem se mi pokojnina zamrzne??
iImam pa razmislek če podpišem dokument da odhajam iz KRIZNIH RAZLOGOV nisem opravičen do odpravnine ker sem povzročil škodo ki je nisem sem pa podpisal kakor tudi na borzi dela se lahko prijavim nisem pa upravičen do nadomestila??
A JE TO TAKO??
Se zahvaljujem za odgovor
lojze

Hvala za odgovor torej je tako kot sem predvideval,nisva se pa razumela v letih delovne dobe jaz imam 37 let in 5 mesecev delovne dobe kakor tudi z 17 leti sem že delal menda pa to ne šteje tako ko jaz napolnim delovno dobo 40 let 1 mesec če bom se v delovnem raznerju bom star točno 58 let
Lep pozdrav lojze

Odgovarjam še v tej temi:

Vkolikor podpišete izjavo, boste ostali brez nadomestila za brezposelnost.

Ker ste starejši od 55 let, vas delodajalec NE sme odpustiti, dokler vam do upokojitve ne manjkata le še dve leti (do prvega možnega datuma upokojitve- ali zaradi dopolnitve starostne meje ali pa ko dopolnite zahtevano delovno dobo). Če vas odpusti pred tem datumom, ga lahko tožite. Še enkrat pa poudarjam, da v primeru podpisa izjave (strinjanja z odpustitvo) vse vaše pravice ugasnejo.

NOVEMBRA BOM STAR 53 LET ,IMAM 33 LET DELOVNE DOBE,KOLIKO ČASA MI PRIPADA ČAKANJE IN DENARNO NADOMESTILO NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close