Prenašanje posnetkov z digit. fotoaparata v računalnik
Eno vprašanje imam. V navodilih k fotoaparatu piše, da je potrebno namestiti neko programsko opremo s priloženega CD-ja, predno preneseš posnetke v rač., potem pa piše, da ni nujno, da to opremo namestiš (to sem že opazla, ker sem enkrat poslikala za celo kartico in mi je en tip dal te fotke v njegov rač.-programske opreme nismo nameščali; torej se da); potem pa spet na enem mestu piše, da je potrebno namestiti progr. opremo in gonilnik (p.s. kaj sploh je gonilnik?); nekje (to vse v teh navodilih) piše naslednje: “fotoaparat ne bo deloval pravilno, če ga priključite na rač., preden namestite progr. opremo in gonilnik. ” V čem je fora??? Lepo prosim za kakšen odgovor. Lp
Ja veš navodila pač pišejo ljudje, ki ne vedo točno zakaj jih bodo pisali,
oz. jih samo prepišejo in potem vse skupaj malce “zleti” ven iz konteksta.
Torej:
– če imaš Windows 98 SE, oz. Windows ME – potem potrebuješ instalirati gonilnike – (ti so samo za USB), da potem sistem prepozna kartico (fotoaparat) kot zunanji disk.
Kopiranje podatkov poteka običajno kar za raziskovalcem.
– če imaš Windows 2000, ali Windows XP potem gonilnikov ne potrebuješ, ker sistem sam spozna kartico (gonilnike ima v sebi).
Kaj je gonilnik:
Gonilnik predstavlja vmesno plast med operacijskim sistemom in določeno napravo. Gonilniki omogočajo standardiziran dostop do poljubne naprave.
lp
Najprej se obema lepo lepo zahvaljujem za odgovor.
Dir, uporabljam Canonov fotoaparat. Windowse pa imam XP.
Sam zdej spet pravita različno: Klemen pravi, da XP-ji ne rabijo gonilnikov, ti pa praviš, da je odvisno od vrste fotoaparata in ne od windowsov … (a so ti gonilniki vključeni v programski opremi na CD-ju in torej inštaliraš samo njih? ker v navodilih ločujejo progr. opremo in gonilnike: inštalirati je potrebno p. opremo in gonilnike …?) Lp
Tkole gre to: ko prvič kokneš usb kabel za povezavo digitalčka v računalnik, ti bo po nekaj sekundah sam predlagal, da mu vstaviš cd z gonilniki (tistega, ki si ga dobila poleg aparata).
Kadar pa boš želela sneti fotke s kakšnega drugega aparata, se res lahko zgodi, da ga bodo po nekaj sekundah Windowsi XP sami prepoznali – izpiše se tudi obvestilo, da je nova oprema pripravljena za uporabo. (podobno kot pri nekaterih modelih tiskalnikov).
Programi, ki so na cd-ju z gonilniki, nimajo s tem nobene zveze. Res pa ti olajšajo delo s snemanjem fotk z aparata (tudi obratna pot je možna: fotke z diska lahko z enim od Canonovih programov posnameš na spominsko kartico v digitalcu), osnovno urejanje in popravljanje fotk (če nimaš za to druge boljše programske opreme) ipd.
Jaz sem Canonove programčke uporabljal le kakšen teden, sedaj vse potrebno opravim z uporabnim brezplačnim pregledovalnikom fotk Google Picasa, ki ga lahko snameš z neta. Za resnejše delo in retuširanje pa seveda uporabim Photoshop, ki je res špica na tem področju.
Na netu lahko najdeš tudi več brezplačnih programov, ki omogočajo pregledovanje fotk in njihovo popravljanje ter retuširanje.
Ah, sploh neee!!
Retuširanje je (po domače povedano) lepotni poseg v sliko – brisanje kakšnih pikic, napisov… skratka manjša (ali večja) popravil(c)a. Kolikor si pač upaš ali znaš, da ne pokvariš slike.
Panorama: imaš en čudovit razgled, ki bi ga rada slikala, pa ne dobiš celega v objektiv. Narediš 2 ali 3 posnetke, ki jih potem sestaviš (združiš) v eno samo sliko. To je tisti stich (šiv po SLO) o katerem sem govorila. In ta slika je ponavadi daljša od klasične slike.
Poglej semle (saj Klemenxx ne bo hud) v Fotoalbum pod PANORAME, da si boš lažje predstavljala.
To je to :))
Hvala, Lady L za odgovor.
Če prav razumem, ti je retuširanje omogočeno, če namestiš tisto zadevo, ki si jo dobil na CD-ju ob nakupu fotoaparata? Kaj pa obdelave slik? Da je na fotki npr. več oseb in želiš ti kakšno izmed njih izbrisati?
P. S. Zdaj mi je jasno, kaj je panorama. Včasih se je dalo dobit tudi take razglednice zastonj (Vidi kartice).
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.