Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Premikanje prenosnega diska

Premikanje prenosnega diska

Vedno so me učili, da računalnikov med delovanjem ni dobro premikati, ker se lahko poškodujejo trdi diski. Kupila sem si prenosni usb disk, pa me zanima, ali ga je med uporabo dovoljeno pazljivo premikati ali prestavljati po mizi. Kaj priporočate? Je to bolje početi, ko je disk povsem izključen? Podobno me zanima, kako je s trdimi diski v prenosnih računalnikih. Je prenosne računalnike dovoljeno prestavljati oz. prenašati v prostoru le, ko so pokrovi zaprti oz. so Windowsi v fazi mirovanja? Domnevam, da so prenosni diski malce manj občutljivi kot klasični, katere imamo v namiznih računalnikih? Ali se motim?

Danes je v glavnem vse made in china, zato je vse bolj občutljivo.

Kupila sem si prenosni usb disk, pa me zanima, ali ga je med uporabo dovoljeno pazljivo premikati ali prestavljati po mizi. Kaj priporočate?

Izključi disk iz delovanja – pa ga prestavljaj sem in tja

Podobno me zanima, kako je s trdimi diski v prenosnih računalnikih. Je prenosne računalnike dovoljeno prestavljati oz. prenašati v prostoru le, ko so pokrovi zaprti oz. so Windowsi v fazi mirovanja? Domnevam, da so prenosni diski malce manj občutljivi kot klasični, katere imamo v namiznih računalnikih? Ali se motim?

Nekateri “boljši” računalniki imajo vgrajeno posebno zaščito (tudi programsko), katera zazna da se disk (ohišje) premika prehitro – recimo pada na tla in podobno, v tem slučaju disk “blokirajo”, tako da glava
ne more poškodovati površino diska.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ja…namreč glava med delovanjem lebdi nad magnetno ploščo in hiter premik lahko povzroči, da glava udari ob ploščo, če seveda ni zaščite pred tem.

Kakšna pa je sploh zasnesljivost teh sodobnih prenosnih diskov. Na 1 TB res lahko spravimo ogromno podatkov. Ali jim pogosta raba škodi? Je narobe, če tak disk pustimo priključen ves dan? Greje se namreč skoraj nič, ali to pomeni, da so prenosni diski drugačni od internih, ki se kar močno grejejo?
Še nekaj me zanima: moj Seagate nima stikala za vklop (le adapter), to me malo moti… Ali je pravilno, da ga na usb port povežem šele, ko je priključen na omrežno napetost? Je smiselno prižiganje prek stikala na podaljšku namesto vsakičnega prključevanja vtiča adapterja?

Ti kar prikljapljaj prenosni disk po želji, vendar ga le odklapljaj
preko ikonce spodaj desno (poleg ure), tam ko piše
Varno odstranjevanje strojne opreme, drugače se bo tukaj znašel post
z napisom:
– Pomoč izgubila sem vse podatke.

Sicer se pa oprema pravilno priklaplja tako:

– najprej vključimo računalnik, potem šele vso dodatno opremo

Izklop je pa v obratnem vrstnem redu:

– najprej izključimo vso periferijo, na koncu pa računalnik

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report