Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev premestitev na nižje delovno mesto

premestitev na nižje delovno mesto

Pozdravljeni,

moja situacija je naslednja: v podjetju, kjer sem zaposlena za nedoločen čas, so mi dali na izbiro ali odpoved delovnega razmerja ali premestitev na drugo delovno mesto v eni zmed hčerinskih družb z bistveno nižjo plačo. Zanima me, ali imam pravico zahtevati isto plačo kot sem jo imela do sedaj, čeprav grem na nižje delovno mesto?
Predvidevam, da v primeru, če odklonim ponujeno premestitev, mi ne pripada nadomestilo za čas brezposelnosti.

Hvala za odgovor.

Načeloma je tako, da za določeno delovno mesto pripada določen OD. Nižje delovno mesto, nižja plača. Višje delovno mesto, višja plača.

Melodie odkod ti vse to “znanje”? Se mi zdi, da kar nekaj po svoje sklepaš.

Če se ne motim, ti mora delodajalec odpovedat staro pogodbo in ti hkrati ponuditi novo, z enakim bruto zneskom kot ga imaš. Malce še povprašaj na starševskem čveku ali pa na internetu.

Seveda po svoje sklepam pri toliko letih svoje delovne dobe in branju zakonskih podlag.

Skopirala ti bom en del iz enega vira. Stvari povem v grobem, ker če ne bi pri vsakem svojem odgovoru lahko cel dan tu visela.

“1.
Delodajalec vam mora iz zakonsko predvidenih razlogov odpovedati obstoječo pogodbo (poslovni razlog ali razlog nesposobnosti) in ponuditi v podpis novo pogodbo.
2.
Čas za sprejem ponudbe je 30 dni.
3.
Če je ponujeno ustrezno delovno mesto (za nedoločen čas in za isto stopnjo
izobrazbe) in pogodbe ne sklenete, pride do prenahnja delovnega razmerja in nimate pravice do odpravnine.
4.
Če vam ponudijo neustrezno delovno mesto, lahko ponudbo odklonite in dobite odpravnino ter uveljavljate pravice na zavodu.
5.
V vsakem primeru imate sodno varstvo pred sodiščem, kjer se lahko izpodbija razlog odpovedi pogodbe in to ne glede na to, ali sklenete novo pogodbo o zaposlitvi.
6.
V vsakem primeru pa je potrebno preveriti konkretno odpoved, pogodbo o zaposlitvi in druge listine.”

Tako to je.

Vse lepo in prav, vendar v tem primeru ne gre za istega delodajalca. Ker gre za menjavo delodajalca se lahko pogoji spremenijo. Pri prvem delodajalcu se izvede sporazumno prenehanje delovnega razmerja, pri drugem pa se sklene nova pogodba o zaposlitvi, ki ima lahko drugačne pogoje.

Vendar, v primeru, da gre za prenos dela dejavnosti ali podobno, pa delavci avtomatično preidejo k novemu delodajalcu in za to ni potrebna nova pogodba o zaposlitvi.

Zakon o tem govori tole:

1) Če pride zaradi pravnega prenosa podjetja ali dela podjetja,
izvedenega na podlagi zakona, drugega predpisa, pravnega posla
oziroma pravnomočne sodne odločbe ali zaradi združitve ali
delitve do spremembe delodajalca, preidejo pogodbene in druge
pravice in obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli
delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca
prevzemnika.

(2) Pravice in obveznosti iz kolektivne pogodbe, ki je zavezovala
delodajalca prenosnika, mora delodajalec prevzemnik v primeru iz
prejšnjega odstavka zagotavljati delavcem najmanj eno leto, razen
če kolektivna pogodba preneha veljati pred potekom enega leta ali
če je pred potekom enega leta sklenjena nova kolektivna pogodba.

(3) Če se pri delodajalcu prevzemniku iz objektivnih razlogov
poslabšajo pravice iz pogodbe o zaposlitvi in delavec zato odpove
pogodbo o zaposlitvi, ima delavec enake pravice, kot če pogodbo o
zaposlitvi odpove delodajalec iz poslovnih razlogov. Pri
določanju odpovednega roka in pravice do odpravnine se upošteva
delovna doba delavca pri obeh delodajalcih.

(4) Delodajalec prenosnik je skupaj z delodajalcem prevzemnikom
solidarno odgovoren za terjatve delavcev, nastale do datuma
prenosa, ter za terjatve, nastale zaradi odpovedi po prejšnjem
odstavku.

(5) Če delavec odkloni prehod in dejansko opravljanje dela pri
delodajalcu prevzemniku, mu lahko delodajalec prenosnik izredno
odpove pogodbo o zaposlitvi.

(6) Če delodajalec prenosnik začasno prenese na podlagi pravnega
posla podjetje na delodajalca prevzemnika, po prenehanju
veljavnosti tega pravnega posla preidejo pogodbene in druge
pravice in obveznosti iz delovnih razmerij delavcev ponovno na
delodajalca prenosnika oziroma na delodajalca – novega
prevzemnika.

Glede na to, da vam ponujajo novo pogodbo o zaposlitvi verjetno ne gre za prenos dela dejavnosti. Zadeva vsekakor ni enostavna, saj se vas lahko potem novi delodajalec hitro otrese brez odpravnin. Če ne gre za prenos dela dejavnosti pa nova pogodba o zaposlitvi ni potrebna, ker gre za enako delo.

Za kaj več bi se moral seznaniti s poslovanjem podjetja ter videti poziv k podpisu nove pogodbe. Vse skupaj pa vsekakor smrdi…

Pozdravljeni!

Sem zaposlena v podjetju (gospodarstvu) in imam pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Delovno mesto v pogodbi imam opredeljeno kot delavec C oddelka s tem, da pa sem vodja omenjenega oddelka.
Dejansko imam del.mesto, kot vse ostale sodelavke v C oddelku (moje podrejene), vendar smo rangirane v plačilne razrede
in kot vodja imam primerno večjo plačo od ostalih.
Ker pa sem trenutno v 4 urnem delovnem času (4 ure stalež) in v postopku invalidske komisije zaradi bolezni.
(čakam odločbo z revizije IK II.stopnje v Lj za 4 urno invalidsko upokojitev).
Verjetno pa me bodo v kratkem premestili na delo dejansko – delavca odd.C, in ne bom več vodja odd. ampak samo delavec v odd.

Ali mi v primeru premestitve na slabše plačano del.mesto lahko znižajo trenutno plačo? – glede na to, da sem v postopku IK in je delodajalec s tem tudi seznanjen.

Zdravo,

mene pa zanima, če slučajno kdo izmed vas pozna podrobneje kako reševati sledeče stvari:

za podjetje kjer delam, sem podpisala pogodbo za 1 leto.
trenutno imam do konca izteka samo še 2 meseca, delodajalec pa ne daje nobenega odgovora, kako naprej. Ali se bo pogodba podaljšala ali ne.

Glede na to, da pri svojem nadrejenem nisem ravno priljubljena, se lahko zgodi, da mi pogodbe ne podajša.V najboljšem primeru bi mi podaljšal vendar za nižjo plačo.

Kako je s tem po zakonu?
ti lahko delodajalec, da po izteku te pogodbe, novo pogodbo – recimo ponovno za določen čas 1 leta. Za isto delovno mesto, vendar z njižjo plačo?
Oziroma ker bi mi želeli znižati plačo, spremenijo naziv delovnega mesta?

V tem res nisem podkkovana, pa bi mi kakršen koli vaš odgovor prav prišel.

Najlepša hvala.

Po zakonu je stvar čisto preprosta. Vse je stvar dogovora. Namreč, ko se prva pogodba izteče, ni več nobenih obveznosti, kot da bi bilo od začetka. Se pravi, katero delovno mesto, kakšna plača, vse to je odprto. Minimum plače pa določa zakon in morebiti kolektivna pogodba, če obstaja, in morda kak splošni akt delodajalca, če obstaja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close