Premena po zvenečnosti
Pozdravljeni,
zanima me, če je moja obrazložitev, zakaj pride do premene po zvenečnosti pri posamezni besedni zvezi, pravilna. Imam izpit pri slovenščini in edino to mi dela preglavice. V oglatem oklepaju moram kot prvo, napisati kako se besedna zveza pravilno izgovarja, nato pa pri vsaki premeni po zvenečnosti razložiti zakaj do nje pride. Samo pri parih primerih sem dopisala še razlago, ker me zanima predvsem če sem se tega pravilno lotila obrazložiti, pravilno izgovorjavo pa sem napisala pri vseh, da vidim, če pravilno razumem pravila za premeno po zvenečnosti.
Nekje sem že zapisala moje vprašanje ampak dvomim, da ga je kdo opazil, ker ni bilo nobenega odgovora, zato sem se registrirala na forum in ponovno objavila pod novo temo.
Že vnaprej, se vam najlepše zahvaljujem za pomoč.
1. sneg in mraz [snek in mras] ker stojita zveneča nezvočnika na koncu pred premorom, postaneta nezveneča.
2. sprehod po obali [sprehot po obali] ker je d zveneči nezvočnik in p nezveneči nezvočnik tako zadnji vpliva da oba postaneta nezveneča.
3. odhod od doma [odhod odoma] do premene pri prvi besedi ne pride, ker sta črki zveneči nezvočnik in samoglasnik, predlog pa izgovarjamo skupaj, ker ga doživljamo kot celoto z dano besedo.
4.novosti slovenskih založb [novosti slovenskih zalošp] ker je črka b zveneči nezvočnik in stoji na koncu besede, tako vpliva na prejšnjo črko in nato zvenita nezveneče.
5. naš zborovodja [naž zborovodja] ker je š nezveneči nezvočnik, z pa je zveneči nezvočnik, ki vpliva na prejšnjo črko in tako oba zvenita zveneče.
6. predpražnik iz slame [pretprašnik islame] črka p vpliva na črko p in tako oba zvenita nezveneče, črka s pa vpliva na z da oba zvenita nezveneče (ker je predlog zopet izgovarjamo skupaj z besedo).
7. več zelenjave [vedž zelenjave] č je nezveneči nezvočnik, z pa je zveneči nezvočnik, ki vpliva na prejšnjega in tako oba zvenita zveneče.
8. k bratu [gbratu] predloge izgovarjamo skupaj z besedo.Ker je k nezveneči nezvočnik in b zveneči nezvočnik, ki vpliva na prejšnjo črko in tako oba zvenita zveneče.
9. presladko zdravilo [preslatko zdravilo]
10. naš zdravnik [naž zdravnik]
11. mraz je [mraz je]
12. vaš podpredsednik [vaš potpretsednik]
13. mlad osliček [mlad osliček]
14. nad oltarjem [nad oltarjem]
15. Janez Jerovšek [Janez Jerovšek]
16. odločbe so [Odločbe so
17. odločb še ni [odločp še ni]
18. sneg bo [sneg bo]
Sem prebrala vse skupaj in meni deluje korektno. Upam sicer, da nisem česa spregledala, ampak tudi jaz bi enako označila tako same premene kot utemeljila spremembo (razlaga).