Najdi forum

preliv

Zdravo!

Mene pa zanima ali ima kdo recept za preliv za solate (rdečkast in malo sladkejši okus)?

lp

Hmm… Ne vem, če misliva enakega. Vem samo, da sem enkrat jedla tako bolj sladko solato, preliv je bil res da bolj rdečkaste barve. Sem se pa takrat pozanimala, kaj je na solati, pa mi je bilo receno, da je narejeno z “Balsamico öl” (ne me vprašat, kaj je to, je pa po moje ali žajbljevo olje ali sivkino… ne bi vedela – solato sem jedla v Avstriji).

Sj to se da kr kupt. No saj jest sm ga pa je ful dobr.

Od sladkejših in temnejših prelivov ti predlagam dva, enega s severa Evrope, drugega pa iz italijanske Modene;
– za severnjaškega stisni sok sladke pomaranče (včasih jo zamenjam s sokom mandarine), ki mu dodaš slajše začimbe (mleta kumina, poper, karakurma…), malo olja in malo gorčice. Vse skupaj nato zmešaš, verjela ali ne, s sladkim temnim pivom (najboljši je Porter, Irci seveda prisegajo na Guiness, Čehi pa na Božičnika).

– južnjaški je sestavljen, seveda, iz olivnega olja in mešanice mediteranskih začimb (origano ali dobra misel, rožmarin, žajbelj..), malo svetlega vinskega kisa in medu (za sladek okus). Čisto na koncu, samo za aromo, pa lahko dodaš tudi modenski balzamični kis. Pri tem upoštevaj, da je acceto balsamico le začimba, ki se je ne zliva po solati (zadeva se mora v sodih starati kar nekaj let, in če bi ga vsi zlivali po solati, kot je praksa trenutno pri nas, bi ga že zdavnaj zmanjkalo).

In še en namig za konec; solato lahko preprosto zasladiš tudi tako, da ji dodaš na tanke lističe narezan sladki parmezan, pa dober tek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close