Prekrasno iz voka
Sedaj sem se vrgla na pripravo zelenjave na hitro v voku, seveda zraven kakih 10 dkg puranjega ali piščančjega ali telečjega mesa. Je hitro in menim, da tudi zdravo, ker je vsa mešana zelenjava krasna, skoraj še trda in zelo okusna. Zraven pa ajda, ješprenj ali riž. Sploh ne vem, zakaj smo do sedaj zelenjavo utapljali in tako mehčali v vodi….Komaj čakam poletje in lastno svežo zelenjavo….
Vse zrežem na večje rezance ali koščke (meso, korenček, koromač, por, česen, paprika, bučke, česen, paradižnik) in dam v vok na hladno olivno olje po vrstem redu najprej meso, nato zelenjavo glede na trdoto. Po kakih treh minutah samo malo dolijem vode, da se vse skupaj nekako pokrito duši. Celo dušenje ne traja več kot kakih 10 – 12 minut. Na koncu malo posolim ali po želji malo poškopim s sojino omako ali tisto sladkasto slivov, dobro pa je tudi brez tega. Pa še posode ni kaj umivat razen voka, deske, noža in enega krožnika.
jaz naredim takole
najprej si pripravim zelenjavo, operem, narežem in dam v šalčke:
čebulo, na debelejše rezine
papriko na rezance, paradižnik na rezine (ko je pač sezona)
por prerežem po dolžini in vsako polovico poševno narežem na cca. 2 cm
korenje na tanke rezine, pa še poševno na 2 cm, oblike kot por … ali pa na tanke palčke(ampak jaz se malo igram, vseeno je kako narežeš, le da je zelo na tanko, ker se mora delno zmehčat v cca. petih minutah)
enako na tanko narežem kar imam v hladilniku od gomoljne zelenjave:kolerabico, pastinjak, zeleno, kolerabo …
fino je dodati kitajsko zelje, narezano podobno kot por, lahko uporabiš tudi navadno, ali blitvo, špinačo …
pa koruzo in arašide, tudi gobe pašejo lepo zraven .. ostrigarji, šitake, šampinjoni …
če uporabljam meso ga narežem na 1cm široke rezance, na hitro popražim v voku na žlički olja in dam ven iz voka
na hitro popražim arašide in jih dam ven, k mesu
dam še žličko olja, žličko sladkorja in sol po želji .. popražim čebulo na hitro (ne do rjavega), dodam por, korenje in ostale gomolnice .. na hitro premešam in mal pokrijem (minutko), da se malo zmehča. Potem pa dodaš še ostalo zelenjavo za minutko … na koncu primešaš še meso in arašide.
če ti je zelenjava pretrda pražiš dlje, nikoli ne dodajaš olja ampak vodo po žličkah (da se ne zasmodi, ker ves čas delaš na velikem ognju).
dodaš pa prilogo po želji … rezance, riž, kus kus, polento …..
“TAKOLE” je res fino in nazorno napisala kako se streže voku. Vrsta zelenjave, debelina in način rezanja ter dolžina praženja je precej odvisna od okusa. Meni npr. je všeč tak močno hrustajoč korenček, komur pa ni, ga pač duši malo dlje. Jaz delam kar na indukciji, tako da stranice voka niti niso tako vroče kot pri delu na plinu, pa je vseeno odlično.
Finta voka je priprava hrane NA HITRO… Pa tudi vok moraš najprej zagret, potem še olje zagret (olje, ki prenese visoke temp., npr. arašidovo, sezamovo ipd) potem pa meso na hitro popražit (da ohrani sokove in je mehko), nazadnje zelenjavo… Ne razumem, kako lahko voku dušite po 15- 20 minut, to zame ni hitra priprava…Ne vem, če si bila kdaj v kitajski, tam dobiš vso hrano precej hitro (no, meso imajo že marinirano)…
Jaz imam po 10 min hrano na mizi…
???
10-12 minut jaz dušim v navadnem loncu. Toliko časa kuham tudi paradižnikovo omako za špagete.
Vok uporabljaš popolnoma enako kot kdo drug navaden lonec.
Sama imam vok in zelenjavo pražim, ravno toliko da uvene. Vode sploh ne dodajam, samo malo sojine omake, sicer je pa tekočine toliko, kot jo da sama zelenjava od sebe.
Meni je vok tudi super, najraje pa naredim govedino s porom: http://www.kajnajskuham.com/?p=151. Hitro pripravljeno in okusno 🙂
Vidim, da vas kar veliko uporablja “slovensko” kuhanje v voku.
Sama sem ljubiteljica voka, v moji kuhinji je na sporedu kitajska, tajska, indijska in maroška hrana. Vok ni primeren za vsako klasično kuhanje, pomembna je tudi priprava voka, čiščenje, shranjevanje – vse to je en proces.
Vok je primeren za praženje na zelo visokih temperaturah, zato razen arašidovega, sezamovega in mogoče tudi repičinega olja ni primeren nobeden drug. Sama pražim, cvrem spomladanske zavitke, skratka vse kar se nahaja v deželah azijske kuhinje.
npr.: piščanca še zjutraj narežem na koščke ga posujem z mešanico 7 kitajskih začimb, pokapljam z sojino omako, premešam, pokrijem in naslednjih par ur pustim v hladilniku.
narežem košček ingverjeve korenine, mlado čebulo ali por, pripravim vok, najprej meso notri, potem na trakove narezana zelenjava (kitajsko zelje, paprika, korenje, mlada koruza), sojini kalčki. Dodam še kake kitajske začimbe, sojino omako, ostrigino omako, hoisinovo omako (stvar okusa ali recepta)… v vodi skuham riževe rezance (vermicelli), jih s škarjami razrežem, odcedim vodo, ter dodam v vok – pri zelo visoki temperaturi, zmešam in postrežem.
Forum je zaprt za komentiranje.