prekmurska gibanica
Dno je iz krhkega testa, potem so pa nadevi in plasti vlečenega testa, vendar zelo različno. So mi v Prekmurju razložili, da ima ta prava prekmurska gibanica samo tri vrste nadeva (ponekod so štiri) in ta se dvakrat ponovi. Torej 6 plasti listnatega testa, če štejemo še tistega na vrhu. Ko jo jaz pečem so štiri vrste nadeva in vsak samo 1x torej 4 plasti vlečenega testa. Najbrž obstaja še kakšna variacija. Upam, da ni šlo za stavo:))
LP Barb
Moja družina izvira iz Prekmurja in tete zatrjujejo, da pri njih v nadev niso dajali jabolk. Da je namreč razlika med Zgornjim in Spodnjim Prekmurjem (eni uporabijo za gibanico jabolka, drugi ne). Se pa ne spomnim, da bi kdaj jedla kakšno domačo gibanico, ki bi imela podplat (spodnjo plast iz krhkega testa), ampak so gospodinje vedno uporabile samo vlečeno testo. Res je, da v kuharskih knjigah piše, da ima prava prekmurska gibanica podplat, vendar…
Torej, z NADEVI je tako: 6 – 8 plasti (“prava” baje 8). Vrstni red pa naj bi bil mak, skuta, orehi, jabolka (potem vso zadevo še enkrat ponoviš), nekateri pa (kot sem že rekla, spustijo jabolka.
Plasti TESTA pa – čisto odvisno, če narediš podplat in koliko nadevov uporabiš.
Upam, da sem kaj pomagala.
– – –
Forum je zaprt za komentiranje.