Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine PREKLIC IZROČILNE POGODBE

PREKLIC IZROČILNE POGODBE

Pozdravljeni,

torej položaj je takšen:

Partnerjeva mati je v njegovo korist notarsko uredila Izročilno pogodbo oz. Pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Ker je sedaj močno padla pod vpliv drugega sina, nas zelo skrbi, da bi utegnila to pogodbo preklicati. Sicer ne vem, na kakšni osnovi to lahko stori, namreč skrajno nehvaležnost bi zelo težko dokazovala, ker partner izpolnjuje pogoje iz pogodbe – oskrba s kurjavo, vozi jo k zdravniku, v trgovino, ureja namesto nje tudi druge zadeve, če je bolna, ji skuhamo kosilo, čaj, v glavnem, do nje nismo nehvaležni ali nesramni. Ker pa zaradi njenega drugega sina prihaja do konfliktov, nas skrbi, kako bo. Ali mora izročitelj dokazati nehvaležnost, da lahko prekliče izročilno pogodbo oz. pogodbo o dosmrtnem preživljanju? Na kakšen način to lahko dokaže, kajti mi lahko dokazujemo ravno nasprotno – s pričami (sosedje, sorodniki, znanci, prijatelji).
Naj še povem, da sva s partnerjem v zunajzakonski zvezi 5 let in je bila ta pogodba sestavljena, preden sem se preselila k njemu. Iz surove mansarde sva si uredila stanovanje, vložila sem veliko svojega denarja ( cca.25.000€). Kaj lahko storim, če se pogodba prekliče, da zaščitim svoj denarni vložek v hišo? Ali lahko, v primeru, da bi se morali izseliti ( če partnerjev brat uveljavlja nujni delež – polovica premoženja – hiše, v kateri živimo), zahtevam povračilo vloženega denarja in na kakšen način to lahko dosežem? S partnerjem imava 4 leta starega sina in pričakujeva še enega otroka. Kako naj si zagotovim, da bo stanovanje, ki smo ga v mansardi uredili izključno s svojim denarjem, ostalo naše, če bo partnerjev brat zahteval nujni delež?

Upam, da ste me razumeli.

Hvala za vaše odgovore.

Podoben primer je imel moj prijatelj in je vprašal pri pravnikih na www.ius-optima.com in je dobil dober odgovor oziroma so mu nato še neke pogodbe delali. Na kratko gre tako, da v kolikor je bilo izročeno premoženje z izročilno pogodbo, to premoženje ne spada v zapuščino po smrti tistega, ki ga je izročil, tako da se na tem premoženju ne da uveljavljat nujni delež. Dokazuje vedno tisti, ki toži, tako, da če bo prišlo do tožbe predlagam, da si poiščete pravno pomoč. Kar pa ste vložili v hišo in ker kot razumem je sedaj mož lastnik predlagam, da vam na podlagi vlaganja v nepremičnino mož prizna določen solastniški delež na nepremični in bosta tako solastnika. To naredita s pogodbo in predlagam da tudi uredita razdelitev nepremičnine v naravi, kar pomeni, da z mamo naredite pogodbo, katere dele hiše kdo uporablja.

lp

IUS OPTIMA - Pravne rešitve W: www.ius-optima.com T: 031 546 715 E: info@ius-optima.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close