Prekinitev pogodbe za nedoločen čas in ponudba pogodbe za določen čas
Pozdravljeni.
Trenutno sem zaposlena za nedoločen čas kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu. V ponedeljek se vračam s porodniške, vodstvo vrtca pa mi je ponudilo nadomeščanje vzgojiteljice na porodniškem dopustu. Za delovno mesto vzgojiteljice izpolnjujem vse pogoje – diploma in strokovni izpit. Ponujajo mi pogodbo za določen čas in sicer do avgusta 2014. Vodstvo vrtca trdi, da moram trenutno pogodbo za nedoločen čas na mestu pomočnice vzgojiteljice PREKINITI, da lahko sploh podpišem, kar mi ponujajo – pogodbo za določen čas na mestu vzgojiteljice. Pravijo, da mi po zakonu ne morejo zagotoviti niti, da se po izteku pogodbe za del. m. vzg. vrnitve na staro delovno mesto, tj. del. m. pomočnice vzgojiteljice za nedoločen čas.
Pri tem se mi porajajo dvomi. Ne zdi se mi prav, da mi prekinejo delovno razmerje za nedoločen čas, saj to pomeni, da lahko avgusta 2014 ostanem brez službe potem, ko sem že imela pogodbo za nedoločen čas.
Ali mi po zakonu lahko na kakšen način staro pogodbo “zamrznejo”, dodajo kakšen nov aneks za nadomeščanje k stari pogodbi, in me tako zavarujejo pred izgubo službe, ali pa so mi podali prave informacije, da po zakonu tega nikakor ne morej storiti?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljem.
Za nedolocen cas imam pogodbo kot pomocnica vzgojiteljice – daljsi delovni cas, manjsa placa, manj besede pri vzgojnem delu´in konec koncev ne ustreza moji izobrazbi, saj imam diplomo. Kot vzgojiteljica bi zelo rada delala, nekoc bom ta korak morala narediti, zanima me le, ali moram pogodbo za nedolocen cas prav prekiniti ali obstaja kaksen nacin, da mi po izteku pogodbe nadomescanja za dolocen cas, pogodba za nedolocen cas na drugem delovnem mestu se velja.
To se mi zdi logično, vendar mi tega niso predlagali. Res pa je, da še nisem prebrala niti podpisala pogodbe, videla jo bom najbrž jutri, ko se vrnem v službo.
Našla sem tudi 49. člen ZDR, vendar po navedbi druge pravne osebe naj bi mi vrtec podal prave informacije o tem, da mi ne morejo zagotoviti delovnega mesta. Ne vem, zakaj ta člen zame ne bi veljal.
49. člen – Če se sklene pogodba o zaposlitvi za določen čas v primerih iz prve, druge (nadomeščanje odsotnega delavca), tretje, pete, šeste, osme, enajste, dvanajste in štirinajste alineje prvega odstavka 54. člena tega zakona z delavcem, ki je že zaposlen pri delodajalcu za nedoločen čas, v času opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi za določen čas mirujejo pravice, obveznosti in odgovornosti iz pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.
Na kaj se lahko sklicujem in kako naj jim predlagam to določbo? Ne bi rada zaostrila dokaj dobrih odnosov, ki jih imam z nadrejenimi.
Hvala.
Sej se ne rabiš sklicevati na noben zakon. Pač poveš, da te skrbi, da ko se pogodba za določen čas izteče, da boš izgubila službo. Če ti bo direktor reku, da naj te nič ne skrbi, saj te bodo vzeli nazaj za pomočnico vzgojiteljice, ga pač prosi, da naj potem za vsak primer tako določbo zapišete v pogodbo. Namreč, lahko bi se zgodilo, da bi se v tem času direktor zamenja ali pa da potem delovno mesto pomočnice vzgojiteljice ne bo več prosto, zato rabiš varovalko. Če na to ne bi pristali, se potem pač odloči kako in kaj. Ker si želiš biti vzgoljiteljica, boš verjetno pristala in potem v najslabšem primeru iščeš službo drugje.
Pozdravljeni.
No, danes sem dobila to pogodbo v roko skupaj s predlogom.
V drugem členu piše, da se sklepa razmerje za določen čas od … do vrnitve delavke s porodniške odsotnosti oz. najdlje do 31.8. 2014. Ta “najdlje” me je zmotil, ker v pogodbi izpred dveh let, ko sem sklepala razmerje (nisem nikogar nadomeščala) ta “najdlje” ne piše. Je tukaj kakšna finta mogoče?
Ali mi prejšnja pogodba za nedoločen čas ob podpisu nove avtomatsko preneha veljati ali bi morala prej podpisati kakšen sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi? Tak sklep sem podpisala dve leti nazaj, ko mi je prenehala veljati 1. pogodba in sem dobila drugo pogodbo za prav tako dolčen čas.
Jutri bom torej predlagala tisto določbo, ki ste mi jo predlagali, če ne bomo pa v najslabšem primeru poleti res iskali novo službo …
Še enkrat hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.