Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Preizkus – preskus

Preizkus – preskus

Živijo!

Prosim za vaše mnenje.

Pri besedah preizkus:preskus, izpopolnjevanje:spopolnjevanje SP 2001 ne navaja posebnih kvalifikatorjev, le pri besedah s -s- navaja gl. in usmeri na besedo z -iz-. Potem je pri besedi z -iz- izdatnejši v ilustrativnem gradivu. V praksi se obe različici pogosto uporabljata. Znan je strokovni termin strokovno spopolnjevanje, matematični preskus itd.

Kakšno je vaše mnenje o obeh različicah. Katera je ustreznejša, pravilnejša?

Hvala, Slavistka

in pri poskušal, poizkušal?

Hej, slavisti in vsi drugi!

Dajte se kaj oglasit, da razrešimo to dilemo.

LP, Slavistka

Živjo,

očitno sta pravilni in ustrezni obe različici, ker pa je več ilustrativnega gradiva pri tistih z -iz-, se verjetno več uporabljata. Sama zelo redko uporabljam besedi preskus, spopolnjevanje in nikdar ne bi rekla, da sem npr. opravljala preskus znanja.

LP, Tajda

Ja, stvar je problem v stalnih besednih zvezah oz. terminih. Tip stalno strokovno spopolnjevanje, ki se dosledno pojavlja, je uveljavljen s to besedo.

LP, S.

sama bi uporabila z -iz: se pravi poizkušal, preizkušal, preizkus, izpopolnjevanje, …

Med matematiki “matematični preskus” oprav gotovo ni običajen. Imamo kar preizkus.

lp
alenka

Zanimivo, jaz pa sem ravno pri matematiki sploh slišala za besedo PRESKUS.
Dotlej sem vedno govorila/pisala PREIZKUS. (Če sem iskrena, še danes, kajti beseda preskus mi sploh ni “všečna”.)

Zadeva je zelo enostavna, če pogledamo v SSKJ ali SP – pri geslih preskus, preskusiti, preskušen itd. piše glej preizkus, preizkusiti, preizkušen.

New Report

Close