Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija preimenovanje .jpg fotografij

preimenovanje .jpg fotografij

Prosim za vaš nasvet kako naj preimenujem .jpg slike, da bi mi jih program razporedil po vrsti. 200 slik sem uredila glede na vsebino in če jih v raziskovalcu poimenujem z imenom “slika”, mi jih program preimenuje tako, da se prva imenuje “slika”, druga “slika (1)”, tretja “slika (2)”,..Problem nastane, ko želim slike prenesti v program za izdelavo foto knjige, ker mi jih ne razporedi po mojem vrstnem redu, ampak pri izbiri kriterija raporeditve glede na ime datoteke kot prvo vzame slika (1), nato slika (10), sliko (100) in ne po mojem vrstnem redu. Upam, da me razumete v čem je problem in prosim za nasvet.
Hvala in lep pozdrav!

Tvoj računalnik je oprav en poseben stroj. Butast tako kot vsi in dela točno tako, kot mu je naročeno. In ker si ti ( al pa mi tudi ) neprimerno bolj pametni od teh računal, je najlažja rešitev, da se jim prilagodimo.

Torej – računalnik sortira po abecedi. Najprej številke, nato črke. Seveda začne pri prvemu znaku ( z leve), če je tam enako kot kje drugje, nadaljuje po znakih desno. In kot si prav ugotovila, je za računalnik manjša vrednost 100 od 2. To je pa zato, ker je len in je prispel le do 1 oziroma 2… in tako v prvem primeru sploh ne opazi, da je za tisto enico še kaka ničla.

Najlažje ga preslepiš z eno čisto enostavno finto – vse številke zapiši v enakem formatu. namesto 1 napiši raje 001 in namesto 10 raje 010 in boš videla, da te bo ta računalnik povsem ubogal.

Obenem pa še kak nasvet – ime slika010.jpg ti verjetno ne pove nič o tem, kaj je naj tej sliki. To da je pa to slika pa pove že sama končnica jpg. Obenem je velika verjetnost, da se bo iz kake druge mape pojavila povsem enako imenovana datoteka, pa bo računalnik zopet čisto zmeden, če jih boš kdaj kje tlačla v isti koš.
Ena od precej uporabnih možnosti poimenovanja slik je format “leto+mesec+ime_kraj+številka”. Sliši se komplicrano, ampak ni – recimo, obisk živalskega vrta dne 26.12.2008 bi imela prva slika ime: 081226_zoo001.jpg, 30 slika istega albuma pa 081226_zoo030.jpg. S tem dosežeš dvoje – vsaka slika je smiselno in unikatno poimenovana in že iz samega imena približno veš, kaj je na njej. Ker pa ročno poimenovanje več stotih slik ni ravno prijetno opravilo, je na voljo tudi kak zelo dober in brezplačen pripomoček – Vaš link, kateri je celo preveden tudi v slovenščino. In še nekaj – v imenu datotek se raje izogibaj šumnikov in presledkov, je pa tudi čisto ok, če so vsa imena zapisana z malimi črkami

Najlepša hvala za koristne nasvete.

Zanima me še to kako naj nastavim 3-mestni format na 001?

“Butasta” škatala žal ne razume mojih še boj butastih zahtev! Še bolj butasto se mi zdi ročno vpisovati nule.

LP

Veš… za opravit določeno delo je fino imet določeno orodje. Sami windowsi so navsezadnje le premalo za kaka malo bolj specifična opravila, zato za te zadeve uporabi zgoraj omenjeni irfanview. Tam lahko nastaviš tudi to, da ti veliko slikic naenkrat po želji poimenuje.
Seveda obstajajo tudi še drugi programčki, ni to edina pot – ima pa za nekatere morda nepomembno prednost – je zelo dobra, hitra in uradno zastonj

poskusi dati prvo številko slike v oklepaj (001)
najprej pa ctrl+a in preimenuj in nato vpišeš, nekaj takega pač,
se mi ne da probat

Tukaj http://www.racunalniske-novice.com/main/index.php?page=clanek&cmd=clanek&id_news=12308 je svetovano takole:

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli na svojem računalniku kopico datotek z nerazpoznavnimi imeni, ki so bile povezane z isto tematiko. Na primer 200 slik iz praznovanja rojstnega dneva, ki so verjetno nosile le oznako IMG in zaporedno številko slike. Navadno je takšnemu problemu sledilo ročno preimenovanje omenjenih slikovnih datotek. Obstaja pa tudi hitrejši način, in sicer skupinsko preimenovanje datotek. Postopek je sila preprost. Najprej odpremo program Windows Explorer [Raziskovalec] (kar lahko storimo tudi s pritisnjeno kombinacijo črke E in tipke Windows). Sedaj poiščemo datoteke, ki bi jih radi preimenovali (za primer bomo še naprej imeli slikovne datoteke). Označimo vse datoteke, ki bi jih radi preimenovali in nato kliknemo na eno od njih z desno tipko naše miške in izberemo možnost Rename [Preimenuj]. Sedaj se nam bo odprla možnost spreminjanja imena ene datoteke, vendar bodo obenem še vedno ostale označene vse, ki smo jih prej izbrali. Namesto npr. IMG_1234 tako zapišemo npr. rojstni_dan_1234 in tako se bodo preimenovale tudi vse naše prej označene datoteke.

Priznam da sem res butasta. Ne vem zakaj se ukvarjam s to škatlo? Kaj je za računalnik večja številka 001 ali 010?
Če ne bo delalo ga bom kar na servis nesla naj oni porihtajo to z 001 in 1

LP

Ti ne gre? Če imaš slike v eni mapi glede na dogodek pritisni ctrl+a, da obeležiš vse skupaj, če pa imaš več tem v mapi pa klikni prvo nato pritisni
ctrl, drži in klikaj naprej, tako, da imaš obeležene vse z isto temo
(moj dopust recimo), ko poklikaš (obeležiš) greš na prvo desni klik
preimenuj in v prvo napišeš (moj dopust(1).jpg) in vse obeležene ti bo spremenil- naslovil in oštevilčil od 1 do…………..? ko klikneš preimanuj pobriši vse razen .jpg številko (1) pa daj obvezno v oklepaj, da
bo pc vedel, da mora oštevilčiti in če ti sedaj ne bo šlo, ti ni pomoči.

ne ne, nisti ti butasta, butasti so računalniki. Logično, saj ne znajo prav nič tuhtat in se niti ne potrudijo, da bi karkoli razumeli. nekako tako, kot stikalo za prižgat luč.
In zato jim je potrebno natančno, do decimalke dopovedati, kaj bi radi.
kaj je za računalnik večje ali 001 ali 010 ali 100 ali 2 ? Glej, računalnik gre po vrsti in v pri 001 pride najprej do 0, pri 010 turi pride do ničle, pri 100 pride do enke in pri 2 pride do dvojke. Sestavi vrstni red – najprej tiste z ničlo ( 001 in 010), nato tisto z enko ( 100) in nato tisto z dvojko (2). Ker pa se na prvem mestu drenjata dve ničli ( 010 in 001) se toliko pomuja, da stopi še mal naprej pogledat in pri 010 naleti na enko, pri 001 pa na nulo. Sedaj je zanj stvar povsem jasna – 001, 010, 100, 2.

Seveda je logično, da to deluje le, če so imena datotek pred temi številkami identična. Če boš naprimer dala skupaj mojaljubezen01.jpg in ameimaskajrad09.jpg bo seveda na prvem mestu ameimaskajrad09.jpg, saj je a pred m.

In ko to veš, ti bo veliko lažje tudi dobit pravi postopek za preimenovanje večih datotek naenkrat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close