Prehrana
Zanima me, kakšen pomen ima za vas vsakodnevno prehranjevanje, koliko pozornosti v svojem življenju pripisujete in namenjate hrani..
Jeste predvsem zato, da ste siti ali vam je pomembno, kaj jeste, z ozirom na kvaliteto?
Kako in kje najdete razmerje med kvaliteto in ceno? Kupujete pri “najboljšem sosedu” ali raje obiskujete tržnice, kmetije? Imate svoj vrt, si sami kaj pridelate?
Pri sebi vidim, da iz leta v leto bolj pazim, kaj jem (ne v smislu kalorij, ampak kvalitete) in iz leta v leto pažam grozovit padec v kvaliteti hrane, kupljeni v trgovinah. Tem se izogibam kolikor se le da in vse, kar je mogoče dobiti, kupim pri kmetih in na tržnicah. Na balkonu pridelam nekaj zelišč in začimb + paradižnik, ki se že vzpenja k zgornjemu sosedu.. 😉 Žal svojega vrta ali njive (še) nimam, zato sem članica partnerskega kmetovanja. Mesa ne jem.
Sem pristaš zmernosti (čeprav sem za marsikoga že s tem skrajnost) in uživam v hrani- tako kupovanju, kot pripravi in hranjenju. Je vsakodnevni obred, ki si v tistem trenutku zasluži vso mojo pozornost.
Jaz sem zaradi zdravstvenih težav pred leti razvila svoj način prehranjevanja. Jem hrano, po kateri se dobro počutim. To je v glavnem veliko sadja, zelenjave, polnozrnatega kruha in testenin, ribe, jogurti, predvsem kefir. Čisto odrekla se nisem ničemur, vendar se pregrešim le občasno.
Ko se navadiš na preprosto hrano, se po preveč sladki in mastni hrani slabo počutiš – kot bi bil nažgan.:)
Imam vrt, kupujem tudi pri kmetih, pa tudi v trgovinah.
Partnersko kmetovanje je sodelovanje med ekološkim kmetom in potrošnikom brez posrednika z vnaprej znano vsebino (prilagajamo iz tedna v teden, odvisno od sezone) zabojčka in ceno. V praksi: vsak teden dobim zaboj sezonske zelenjave, sadja in mlečnih izdelkov na teden (po želji) za 10€.
Korist imava s tem oba- jaz imam vsak teden zagotovljeno dobavo sveže zelenjave in fiksno ceno skozi vse leto, lokalni kmet pa ima zagotovljen odjem. In zadovolj(e)na sva oba.. Priporočam!
Meni pa se ITM ne zdi najboljši pokazatelj, kje sem. Lahko nabiram kilograme v obliki maščob, lahko pa pridobivam na mišični masi. Kar je velika razlika. 😉
Res je. 🙂
Pred leti sem malo raziskovala, h katerim okusom je nagnjen in kakšne potrebe ima človek, ki je v stresnem obdobju in jih primerjala s tistimi, ki se pri njem pojavljajo v občutkih zadovoljstva in dobrega počutja- v prvem primeru so to OH, cukri in maščobe, v drugem beljakovine in sveža hrana (sadje, zelenjava). In povezave z nadledvično žlezo in hormoni, kateri se sproščajo med stresom, ki v takih “kriznih stanjih” prav kličejo po cukrih za proizvodnjo energije..
Mhm, jaz pa mislim, da ne. Če imaš drobno konstitucijo, pa nič ne migaš in si posledično ves mehak (nimaš skoraj nič mišične mase), imaš lahko zelo nizek ITM, kar pa še ne pomeni, da tvoja jetra niso zamaščena, da nimaš visokega sladkorja v krvi, previsokega holesterola itd.
zanimivo, kaka frekvenca ljudi se obrne vsakodnevno, ko je tema res samo za čvek- ko je prilika za podje*avanje drugih in prepričevanje v svoj prav, zdaj, ko je tu končno ena dobra tema, ki se tiče vsakega od nas, pa je tako slab odziv..
Se sprašujem, kako se hranite tisti, ki v vsaki temi nalimate par odgovorov, v tej pa ste se vzdržali.. Najbrž fast food in računalnik.
Slabo, slabo…..
Ma kaj naj napišem, da ne bo spet izpadlo kot, da koga podjebavam? 😉
Imamo svoj velik vrt, nekaj svojih živali, ki jim “krademo” jajca in meso, zelenjavo tudi kupimo/dobimo pri okoliških kmetih, pečemo (ona peče 😉 odličen domač kruh in nasploh zelo dobro kuha (vsak dan) 😉
Izogibamo se industrijsko pripravljeni hrani, ki je polna konzervansov, barvil, sladil, motilcev hormonov…. in ostale kancerogene kemije in se tudi sicer trudimo živet zdravo.
Zadnjič sem celo eno povabil na domače jagode pa jih ni prišla zobat, pa tako je stegovala kljun kako ona bi….. :)))))))))))))))))
Kaj jem?
meso pri mesarju, koliko ga pač jemo (ene 8-9x na teden v kar so vštete tudi klobase itd.)
Ker sem Ptujčan pač moram v obrok vključit tudi POLI klobaso da podpiram lokalne sleparje…
drugače pa mamo 3 vrtove, zelenjave vsaj poelti na tone domače, po zimi pa vložena paprika in kompoti itd….
Sadje pa glih nimam časa dol v dolino Neretve hodit po pomaranče ampak pač kupim na trgu kar je…
FAST FOOD v stilu McDonaldsa pa 1x na leto (če) da se nafutram da bom prej umrl….
drugač pa nič ne solim razen praženega krompirja/restanega…
raje začinim z poprom in česnom ter čebulo…
Še dobro…Jih je vsaj več ostalo za mene. :)))
Domače jagode imajo vsaj okus po jagodah. Za razliko od tistih v trgovini, ko nikoli ne veš kaj ješ…..
Zaradi nekvalitetne hrane v trgovinah, potem človek dobi občutek, da so sadje in zelenjava neokusni, zato jih potem veliko raje kupuje pripravljeno hrano, ki je polna raznih dodatkov in arom, soli…..
To ti misliš. Napisal bom, da jem meso in me bodo začel napadat vegetarijanci, ki se vsak dan bašejo s salamo :)[/quote]
Pretiravanje v eno ali drugo smer ni dobro. Jaz jem sicer malo mesa, obožujem pa domače ocvirke in domače klobase. In seveda domače bučno olje. Njami, njami…..še posebej na domačem paradižniku, sorte volovsko srce. Všeč mi je okus ajde in koruze, pa domač ržen kruh z namazom iz čemaža.
Za posladek pa domača slivova marmelada ali pa zdaj – ocvrto bezgovo cvetje.
Hmmm, nekam lačna sem postala….:)
Jem vse, kar se mi zalušta. Pretežno gre za nezdravo hrano. Na misel mi ne pride da bi iskala neko bio in eko hrano. To je vse en sam marketing. Pa saj tudi mi nismo več bio. Kdo mi garantira, da me prav preveč zdrave hrane in vitaminov ne bi ubilo?
Kuhamo vsak dan. Včasih me napade lakota sredi noči in takrat brez slabe vesti tiščim glavo v hladilnik. Je treba tudi ponoči kdaj jesti, zakaj bi sicer bila luč v hladilniku. Vsi v družini smo zdravi in nihče nima težav z debelostjo. Obožujemo McDonalds in Coca Colo in ves fast food. Računalnika pa še nismo poskusili.
Eto, to so moje prehranjevalne navade, ki so te zanimale.
Ja vidite, Matjažek je lep in bo še lepši mrlič in črvi ga bodo radi pojedli, tiste bolj navadne, ki se ne izognemo industrijski hrani, pa bodo pustili nepritaknjene še dolgo dolgo po smrti v opomin kasnejšim generacijam, ko bodo odkopavali grobove cc…c
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Jaz bi vprašal nekaj tiste, ki gojite zelenjavo na svojih vrtovih (no, saj jo sam tudi po novem). Mogoče se res zdi “domače” in vsaj veste kje raste. Kaj pa semena? Kako veste, da niso gensko spremenjena? Ste že slišali za Monsanto?
Največ GSO je koruze, soje, bombaža….
http://www.biotechnology-gmo.gov.si/eu/gso_v_eu/index.html
Ja vidite, Matjažek je lep in bo še lepši mrlič in črvi ga bodo radi pojedli, tiste bolj navadne, ki se ne izognemo industrijski hrani, pa bodo pustili nepritaknjene še dolgo dolgo po smrti v opomin kasnejšim generacijam, ko bodo odkopavali grobove cc…c[/quote]Ne, ne Kat. za vse ostale bo treba luknje v les navrtat, da bodo lahko črvi hodili ven bruhat, ko jim bo slabo…… 😉 :)))
Nekje po letu 1985 se je razširila gensko spremenjena koruza kateri je bil dodan gen s katerim je rastlina sama proizvajala insekticid s katerim so koruzni vešči preprečili, da bi uničevala pridelek.
Po tem letu je bilo opaziti tudi velik nenaden, nepojasnjen upad kvalitete semena pri živalih in ljudeh in posledično težave pri plodnosti.
Slučajnost? :/
Mislim, da tu posegamo predaleč z raznimi genskimi spremembami. Saj še sploh ne razumemo vsega v zvezi z geni, pa se že igramo boga. Pravijo, da se človek največ nauči zgrda.
Forum je zaprt za komentiranje.