Prehrana v preteklosti na Celjskem in Laškem gradu
Pozdravljeni,
imam en majhen problem. Zanima me ali ima kdo izmed vas kaj izkušenj kakšni recepti in prehrana je bila v “modi” včasih. Kaj je jedla v preteklosti gospoda, ki je živela na Celjskem ali Laškem gradu. Upam, da mi bo kdo od vas priskočil na pomoč. Dovolj bo že, če mi zna kdo povedati kam lahko pogledam ali na koga se naj obrnem.
Hvala in lep dan vam želi Petra.
Pozdravljena!
Pred kratkim je temo celjskih grofov hudo natančno in podrobno obdelala in iz nje doktorirala dr. Zvonka Zupanič Slavec z Medicinske fakultete v Lj., Inštitut za zgodovino medicine. Kolikor mi je znano, je že v tisku tudi knjiga. Verjetno obsega tudi takratne prehranske navade. Veliko sreče z nadaljnjim iskanjem!
Če na internetu nisi nič našla, se loti še knjig:
O Celjskih grofih je bilo veliko napisanega, med tem je sigurno tudi kaj o prehrani (preberi roman Danes celjski grofje in nikoli več); Gradovi na Slovenksem (malo dvomim, da piše tudi o hrani), kakšne stare kuharske knjige. V knižnici ti bodo že znali svetovati.
Pa v Pokrajinskem muzeju v Celju (03) 428 09 50, bi ti znali pomagati. Lahko te pripeljejo do društva Aron (nisem čisto prepričana, da se jim tako reče), ki prireja srednjeveške prireditve po gradovih, vsako leto je taka viteška zadeva tudi na Celjskem gradu.
Veliko uspeha,
LP A.
Forum je zaprt za komentiranje.