Prehrana naših otrok tako ali drugače
Neka druga tema me je vspodbudila na tole pisanje. Res ne vem zakaj naj bi to sodilo na starševski čvek. Kaj naši otroci jedo v šoli, doma in drugje, se mi resnično ne zdi debata, ki sodi na starševski čvek. To so resne stvari in ne zafrkancije v smislu otrok je to, jaz ono in važno je da vsaj v šoli je.
Meni ta tema še kako sodi na tale forum. Torej kaj jedo naši otroci (majhni, večji, že skoraj odrasli ….), kaj, kdaj, kako jim mi stojimo pri tem ob strani…..
Imam 3 majhne (predsolske) otroke in za nobenega nisem NIKOLI kupovala raznih Frutkov in Hipov ko so bili dojencki, ampak jim vedno kuhala. Se danes moji otroci doma ne dobivajo raznih cokolinov ipd. Ne kupujem sladkanih pijac, cipsov ali kikirikijev, pastet in skratka nobene konzervirane hrane. Kruh sem zacela pec sama, hodim 2x na teden na ekolosko kmetijo po mleko in iz tega naredim sama jogurt, kupujemo domace in ekolosko meso, doma pridelamo svojo zelenjavo in kar se da svoje sadj (seveda kupim banane, mandarine, pomarance ipd. ampak ne kupujem sadja, ko imamo doma svezega in neskropljenega). Moji otroci jejo svinjino, klobase (v zmernih kolicinah), krvavice ipd. ampak SAMO ce vemo od kod in od koga so (skratka, doma narejene in od zivali, ki niso bila krmljena z umetnimi hranili). Otroci hodijo v vrtec in tam imajo tudi zajtrk in kosilo, ampak, za kar berem, sem lahko s tem zelo zadovoljna, ker je vse sveze skuhano, kvalitetno in raznoliko. Imajo na voljo dovolj zelenjave in sadja. Skratka, gledam na hrano kar se da, ker smatram da je problem prehranjevanja dandanes zelo velik. Vzgoja o pravilni prehrani se zacne doma, s prehrano je povezana kultura celega naroda in je res katastrofa, ce otroci poznajo samo Mc Donald’se in picerije. Enkrat smo sli v eno dobro gostilno in gostilnicarka se je cudila, da so nasi otroci sedeli pri mizi in jedli tudi bolj posebne zadeve. In potem nam je rekla, da njej se zdi katastrofa, da pridejo druzine v gostilno, starsi narocijo zase najboljse zadeve, za otroke pa ponfri s ketchupom. Kar zamislite se nad tem. Ko vidim mamice, ki sedijo z dojenckom in jim ponujajo Frutek, se mi zdi da spodcenjujejo otroka. Jaz tega ne bi jedla niti ce bi me placali, zakaj naj bi ga potem ponujala svojim otrokom?
Deklica stara 15 mesecev: za zajtrt je čokolino, frutolino ipd. Pač to ima rada. Pa vem, da ni ne vem kako zdravo, ampak tudi drugi so zrasli ob tem, in so živi in zdravi.
Za malico razno sadje, skutke, jogurte, včasih kakšno kruhovo zadevo ali puding,…
za kosilo je isto kot mi: torej juhice, krompir, meso, zelenjavne mineštre, špinačo, testenine, njoke, riž. Včasih noče nič, včasih poje veliko. A ja, pa normalno solim, pa tudi kakšno kocko uporabim (se razume, knorr ipd.). Včasih (le redko) je pri nas juha iz vrečke, sicer pa domača goveja ali zelenjavna.
Popoldne pač kakšno malo zadevo, sadno, ali pa tudi sladko…
Za večerjo največkrat mlečne jedi (gres s čokolado ali s sadjem ali s čim drugim, ali pa močnik s polento, pašta z mlekom, riž z mlekom…..) Kaj pa vem. Včasih je pa tudi pica, puding…
Pač ne kompliciram.
Ne strinjam se s tabo.
Na tem forumu si IZMENJUJEMO RECEPTE, ne pa VZGOJNE NASVETE!
Vedno se pogovarjamo na odličnem nivoju, niti na misel nam ne pride, da bi se prepirale in si solile pamet! Kot se je godilo prejšnji teden v temi Malice v OŠ.
Zato tudi jaz smatram, da je prav, da se problemi okoli otroškega prehranjevanja obravnavajo na Starčevskem čveku, kjer potekajo tudi ostale debate okoli starševskih problemov, kamor ne nazadnje sodijo tudi prehranjevalne navade vaših otrok in razni nasveti strpnih in nestrpnih uporabnic. Sicer pa pobrskaj nazaj in boš videla, da imam prav.
Tale forum “Prehrana” je bil do prejšnjega tedna prava oaza miru in razumevanja. Najbrž se ne motim, če zapišem tudi v imenu ostalih miroljubnih “kuharic”, da ga želimo ohraniti takega.
Hvala Nasvet !
Čeprav zaradi določenih razlogov nisem nekaj časa sodelovala, sem vas spremljala in res mislim, da je debata okrog prehrane otrok prešla meje.
Še kako se zavedam pomena zdrave prehrane otrok, kot mama, babi in bivša učiteljica! To so zelo resne stvari in spadajo drugam.
Kresnička je sicer napisala v dobri veri , a razvilo se je v čudno debato, kot se je že marsikdaj na sosednih forumih.
Prehrana je res kot oaza prijetnega vzdušja in upam, da bo tako še naprej:)
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.