prehrana med študijem
Lep pozdrav.
Pred mano je leto intenzivnega študiranja. Sicer se kar zdravo prehranjujem (polnovredne žitarice, stročnice, zelenjava, sadje, ribe, zeleni čaj, zelo malo industrijsko pridelano hrane) in izbiram med organsko pridelano hrano, pa me vseeno zanima, kakšen dodatek k prehrani bi bil dobrodošel, da bi bila dlje časa koncentrirana na snov, tudi ponoči; se pravi potrebujem hrano za možgane 🙂
Nekje sem zasledila, da je med z matičnim mlečkom zelo v redu. Kakšen predlog?
Hvala.
Med študijem ti svetujem lahko hrano, ki ti da zadosti vitaminov in mineralov (se pravi sadje in zelenjava, poizkusi kaj kar do sedaj nisi marala, pripravi na način, da ti bo okusno). Sadje in zelenjava sta energijsko redki, zato ti bosta med učenjem dali občutek sitosti. Sadje je še posebej priporočljivo saj je polen enostavnih sladkorjev, ki so “hrana za možgane” (ter prav tako mišice) in se dirktno lahko uporabijo kot vir energije z razliko od beljakovin in maščob, ki se morajo najprej predelati.
Prav tako so sladkorji iz sadja veliko bolj zdravi kot sladkorji iz sladkarij, saj se počasneje in zato dlje časa vsrkavajo v kri iz tvojih prebavil, zato nimaš hitrega porasta sladkorja v krvi (kar te lahko naredi nemirno) in niti hitrega padca (kar povzroči volčjo lakoto, nihanje v razpoloženju in na splošno ni dobro za zdravje). Če rada posegaš po čokoladi se zavedaj, da običajne čokolade vsebujejo veliiiko sladkorja, raje izberi čokolado z večjim procentom kakava (bolj grenko).
Moram te pohvaliti nad tvojo odločitvijo da posegaš po polnozrnatih izdelkih, saj so polni vitaminov, mineralov in vlaknin, katerih je bel kruh osiromašen. Vlaknine ti pospešijo prebavo, kar ti pride prav v času manjše fizične aktivnosti. Vendar ne pozabi PITI, saj imajo ob pomanjkanju tekočine ravno obratni učinek (zapirajo). Seveda pij vodo ali neosladkan čaj.
Na splošno vidim da sama veš po čim moraš poseči.
Za daljšo zbranost pa seveda: zeleni čaj. Če ti ni zadosti preizkusi izdelek Che Guarana, ki se ga dobi v vseh večjih trgovinah (v policah poleg energijskih pijač), in je naraven. Meni precej pomaga 😉
Sicer pa ja, matični mleček je čudežno zdravilo… Kako vpliva nate med študijem sicer ne vem, ampak sem pa prepričana v to, da zagotovo deluje pozitivno. Edina negativna stvar je to, da je precej drag.
Forum je zaprt za komentiranje.