Prehod v penzijo finančno
ni tako hudo, 11.08.2025 ob 15:09
vprašam, 11.08.2025 ob 10:19
ni tako hudo, 10.08.2025 ob 15:43
V penziji sem štiri leta. Garderobo kupim zelo redko, ker imam polne omare cunj. Hrane kupujem manj, pojma nimam, zakaj je tako. Koristim cel kup dejavnosti, nekaj z minimalno letno članarino, nekaj brezplačnih. Avto uporabljam manj, ker sem veliko na kolesu ali peš. Vsak mesec nalagam 20% dohodka v sklade, tako da sem si lani lahko kupila manjši nov avto hibrid. Penzije imam 1.100 eur. Delam pa še honorarno na terenu in ta dohodek striktno nalagam na varčevalni račun. Sem pa kadilka in z nekaj telovadnimi “sošolkami” redno hodim 2x na teden po telovadbi na pivo.
V penziji finančno ne skrahiraš, pač pa denar prerazporediš.
Katere dejavnosti, pri katerih društvih? Če ni skrivnost..
@Vprašam: domnevam, da je vprašanje namenjeno meni, ker ni citiralo? V Ljubljani imamo penzionisti brezplačno telovadbo- dvakrat tedensko zunaj, dvakrat noter. Za 10 eur mesečne članarine v DCA-jih obiskujem dramski krožek, tečaj tujega jezika, pohodniški krožek in pevski zbor. To sem si izbrala jaz, je pa še mnogo drugih aktivnosti. Vsako leto imamo tudi znižano ceno za letovanje z odličnim animacijskih programom. Kot rečeno, delam nekaj tudi honorarno, tako da pade še malo v žep.
Ja, hvala za odgovor 🙂
Bom malo še poguglala, ziher najdem še kaj zanimivega.
Anonimno 4114, 11.08.2025 ob 20:33
ni tako hudo
11.08.2025 ob 15:09 zadnji odgovor 11.08.2025 ob 17:55
Kaj je to DCA???
Dnevni center aktivnosti za starejše
ni tako hudo, 11.08.2025 ob 07:15
Pred upokojitvijo, 10.08.2025 ob 17:40
Prosim, ali lahko poveš, kako izgleda to vlaganje v sklade?
@Pred upokojitvijo: greš v svojo banko, rečeš, da bi nekaj sredstev vložila v sklade in referent ti svetuje, kateri skladi so trenutno najbolj donosni. Vsak mesec ti potem od penzije trgajo znesek, ki si ga določila.
Pričeti z vlaganjem v sklade, ko greš v penzijo res ni pravi nasvet, kajne?
Tako to normalne ovce za striženje…
Iz meseca v mesec “živite” do politično določene meje za upokojitev, ko postanete več ali manj popolnoma odvisni od “države”. S tem, da kolikor toliko spodobno preživetje s “penzijo” seveda podrazumeva, da vam je pred tem korakom uspelo “rešiti” “stanovanjski problem”. Večina seveda s pomočje dedovanja in “partnerja”. Drugače ne bi bil razširjen tak skrajno abstrakten izraz, ki zakamuflira dejstvo, da so relativno redki “svojo” nepremičnino dejansko zaslužili.
To “življenje”, če si “uspešna” ovca za striženje, seveda podrazumeva vse ostlo “normalno”. Na primer, letni dopust. In bolj kot si “uspešen”, lepši in dražji bo ta dopust. Podobno pa tudi avto, bivališče, itd.
Tko so vas sprogramirali v življenje sodobnega sužnja, ki je ravno prav “izobražen” in zdresiran, da motivirno opravlja izbrana delo, in živi v skladu s programom brez, da bi spoznal, da je navaden zdresirani suženj sistema. Kaj šele, da bi kdaj naredil kaj v smeri, da iz tega izstopi.
Anonimno 8622, 11.08.2025 ob 17:55
Manj denarja, 09.08.2025 ob 18:07
Tisti, ki ste se upokojili ali vaši bližnji, kako ste finančno občutili prehod v penzijo? Kako ste se navadili na manj denarja? Je bila razlika velika? Čemu ste se odpovedali?
Finančno je toliko slabše, da sva midva prisiljena še vedno delati, čeprav sva že šesto leto upokojena. Delava preko pog. upokojencev.
Verjetno sta v najemu….?
Forum je zaprt za komentiranje.