Prehod v penzijo finančno
Ja, prihodki se zmanjšajo, ampak se zmanjšajo tudi izdatki. In če so bistvene zadeve rešene – stanovanjski problem rešen, otroci “pri kruhu”, so lahko “režijski stroški” dokaj minimalni. Pa seveda, če zdravje dopušča, še kakšno dodatno delo, bolj proti dolgočasju kot zaradi zaslužka. In gre prav dobro.
Kaj pa vrm, nisem se prisla do tja, sem pa na poti.
Ce preracunam, za ‘sluzbo’ porabim kar nekaj denarja in tega ne bi porabila, ce bi bila doma.
Nekaj denarja tudi privarcujem in ce bi ga s penzijo privarcevala manj ali nic, tudi prav.
Preseravam se itak ne, razen z dopustom, ki su ga privoscim all inclusive samo zato, da mi ni treba niti s prstom mrdnit, da sem lahko res cisto na off, a v penziji bom itak na off, tako da bi bil lahko tudi dopust v cenejsi razlicici.
Ja, je pa kar odvisno kakšno plačo si imel preden si šel v penzijo.
Jaz osebno sem imel leta pred penzionom krepko preko 2000 eur , ampak ker sem v obdobju 24 let kolikor se obračunava povprečnina imel zaradi krize tudi obdoje slabih let, pa obdobje ko sem bil s. p. kjer sem si izplačeval minimalca, se mi je osnova krepko zmanjšala. Tako da jaz osebno imam trenutno 45 % penziona, kolikor sem imel nazadnje plače. osebno mislim da je to kar velik padec in imam po enem letu še vedno krizo.
Nekdo ki je bil pa več ali manj stalno na minimalcu in je imel pred penzionom okoli 1000 eur plače ima pa danes 740 eur penziona ali 75 % zadnje plače.
Tako pač je, naprej pa kakor se kdo znajde ampak najvažnejše je pa itak zdravje.
Anonimno 3469, 10.08.2025 ob 14:57
Manj denarja
ti si ženska evo. samo ženska se sekira kako z dnarjem. ker nimaš moža. kersi luzerka. saj boš našla kolegico. bota pa dve al pa 3 skupi v najemu. saj tega je vedno več. samske starikule živijo skupaj po novem.
al pa možakarki, ki se šlepate na ženin penzion, pa sam v cekr gledate, kaj iz trgovine prinese. da bi kaj zraven dal, je pa konec sveta.
V penziji sem štiri leta. Garderobo kupim zelo redko, ker imam polne omare cunj. Hrane kupujem manj, pojma nimam, zakaj je tako. Koristim cel kup dejavnosti, nekaj z minimalno letno članarino, nekaj brezplačnih. Avto uporabljam manj, ker sem veliko na kolesu ali peš. Vsak mesec nalagam 20% dohodka v sklade, tako da sem si lani lahko kupila manjši nov avto hibrid. Penzije imam 1.100 eur. Delam pa še honorarno na terenu in ta dohodek striktno nalagam na varčevalni račun. Sem pa kadilka in z nekaj telovadnimi “sošolkami” redno hodim 2x na teden po telovadbi na pivo.
V penziji finančno ne skrahiraš, pač pa denar prerazporediš.
ni tako hudo, 10.08.2025 ob 15:43
V penziji sem štiri leta. Garderobo kupim zelo redko, ker imam polne omare cunj. Hrane kupujem manj, pojma nimam, zakaj je tako. Koristim cel kup dejavnosti, nekaj z minimalno letno članarino, nekaj brezplačnih. Avto uporabljam manj, ker sem veliko na kolesu ali peš. Vsak mesec nalagam 20% dohodka v sklade, tako da sem si lani lahko kupila manjši nov avto hibrid. Penzije imam 1.100 eur. Delam pa še honorarno na terenu in ta dohodek striktno nalagam na varčevalni račun. Sem pa kadilka in z nekaj telovadnimi “sošolkami” redno hodim 2x na teden po telovadbi na pivo.
V penziji finančno ne skrahiraš, pač pa denar prerazporediš.
Prosim, ali lahko poveš, kako izgleda to vlaganje v sklade?
Nenapisano pravilo je da si pred penzijo še sfinancieaš nov avto. V penziji kupit novega je težje.
Poznam jih kar nekaj ki so delali še par let, čeprav bi lahko šli že v penzijo. Tako so si dvignili % penzijoe pa poleg plače dobiš še del penzije, ki so jo dajali na stran.
Večina ki jih poznam, si je vsaj 20 let doplačevala dodatno penzijsko zavarovanje. Tako da padec dohodkov ni bil tako izrazit. Razliko so si pokrivali iz privarčevanih sredstev.
Že ko se je začela zaposlovati moja generacija, se je govorilo da bo penzija samo še za krh in vodo, če sploh bo. In glede na to kako spreminjajo penzijski zakon, gre ravno v to smer. Tako da si nas večina daje na stran. Cilj je da prej zaslužimo dovolj, da zadnjih 10 let pred penzijo začnemo zmanjševat obseg dela, plačujemo minimalno da nam teče delovna doba ter da na stara leta lepo preživimo s tisto mizerijo od penzije in prihranki.
Pa še za tisto ki sprašuje za sklade. Za začetek je dovolj da vložiš en del v kakšen sklad, ki ga ponuja tvoja banka.
Pred upokojitvijo, 10.08.2025 ob 17:40
Prosim, ali lahko poveš, kako izgleda to vlaganje v sklade?
@Pred upokojitvijo: greš v svojo banko, rečeš, da bi nekaj sredstev vložila v sklade in referent ti svetuje, kateri skladi so trenutno najbolj donosni. Vsak mesec ti potem od penzije trgajo znesek, ki si ga določila.
Delaš še naprej, kar znaš.Da imaš strukturiran dan, da zaslužiš denar, ki ga potem porabiš za novejša oblačila, za nego telesa, zato, da si za vikend kaj lepega in dobrega privoščiš, če pa še kaj ostane- razdeliš potomcem…In tako se tvoj svet vrti naprej, pa še prijetno in koristno je….Namesto , da letaš po društvih in izletih in zapravljal denar in cajt…
Ja, 10.08.2025 ob 14:49
No, mi mlajse generacije okol 30 tega problema ne bomo imeli, saj penzije ne bomo videli ceprav vplacujemo. Tako, da bo potrebno sam zase poskrbet za starost.
Penzija bo, ker mora biti za socialni mir.40 delovnih let je hitro mimo- kdor je priden , deloven in normalen, ima pri štiridesetih že 20 let delovne dobe.Tako da tridesetletniki- ne izgovarjajte se…Imam toliko in malo več stare potomce – vsi delajo , kar je prav.Čimprej v življenju moraš začet delat – bluzenje, odlaševanje in izgovori ne pomagajo, ampak hodijo zelo narobe- ko hočeš v penzijo, pa ni let….ničesar…
Hmmm100, 11.08.2025 ob 07:57
Penzija bo, ker mora biti za socialni mir.40 delovnih let je hitro mimo- kdor je priden , deloven in normalen, ima pri štiridesetih že 20 let delovne dobe.Tako da tridesetletniki- ne izgovarjajte se…Imam toliko in malo več stare potomce – vsi delajo , kar je prav.Čimprej v življenju moraš začet delat – bluzenje, odlaševanje in izgovori ne pomagajo, ampak hodijo zelo narobe- ko hočeš v penzijo, pa ni let….ničesar…
Po kakšni čudežni formuli pa imaš pri 40 lahko 20 let delovne dobe? Edino če greš po srednji šoli takoj delat, ampak si več ali manj obsojen na minimalca in brez posebnih možnosti napredovanja. Izjema so kakšni donosni obrtniški poklici. Običajen faks traja 5 let, nekateri tudi več. Od kje ti potem 20 let delovne dobe pri 40?
zato bi jaz takoj vključeval mlade v delo…nema dva mesca počitnic, en mesec se dela in tako dobivajo plačo in regres… Tastari danes sami delajo lenuhe. Mi smo moral skoz delat, tako da sem jaz eden kar redkih k je začel delovno dobo pri 22 redno od 17. naprej pa preko študenta, ampak seveda smo vse naredili za kapitalizem in se nam ta doba nikamor ne šteje. Poznam pa na desetine sošolcev, ki so začeli šele pri 27, ker so delodajalci to pridno izkoriščali, mislim delat redno, da se plačuje zavarovanje. Sramota prvoklasna slovenska balkanska. Fuj, res ! Vse za tuje firme, da smo lahko dlelai po 250 ur na mesec in bili pokojnijsko nezavarovani, študentski servisi so bili pa velebogatuni. Vse za pasuše Republika Slovenija, je imel moj star fotr prov, da je ta sistem za zagont pod prvi vlak !
vprašam, 11.08.2025 ob 10:19
Katere dejavnosti, pri katerih društvih? Če ni skrivnost..
@Vprašam: domnevam, da je vprašanje namenjeno meni, ker ni citiralo? V Ljubljani imamo penzionisti brezplačno telovadbo- dvakrat tedensko zunaj, dvakrat noter. Za 10 eur mesečne članarine v DCA-jih obiskujem dramski krožek, tečaj tujega jezika, pohodniški krožek in pevski zbor. To sem si izbrala jaz, je pa še mnogo drugih aktivnosti. Vsako leto imamo tudi znižano ceno za letovanje z odličnim animacijskih programom. Kot rečeno, delam nekaj tudi honorarno, tako da pade še malo v žep.
Na kakšen način, 11.08.2025 ob 09:35
Po kakšni čudežni formuli pa imaš pri 40 lahko 20 let delovne dobe? Edino če greš po srednji šoli takoj delat, ampak si več ali manj obsojen na minimalca in brez posebnih možnosti napredovanja. Izjema so kakšni donosni obrtniški poklici. Običajen faks traja 5 let, nekateri tudi več. Od kje ti potem 20 let delovne dobe pri 40?
Tako je! Po srednji šoli takoj delat in študiraš ob delu! Tako se naučiš delati, vstajati vsak dan zgodaj ob isti uri in biti odgovoren.So fakultete, kjer ob delu ne gre.Zato se je treba potruditi, zaključiti študij in se čimprej zaposliti.Napreduješ lahko tudi v trgovini, kjerkoli.Tudi, če si prvo leto čistilka…
Manj denarja, 09.08.2025 ob 18:07
Tisti, ki ste se upokojili ali vaši bližnji, kako ste finančno občutili prehod v penzijo? Kako ste se navadili na manj denarja? Je bila razlika velika? Čemu ste se odpovedali?
Finančno je toliko slabše, da sva midva prisiljena še vedno delati, čeprav sva že šesto leto upokojena. Delava preko pog. upokojencev.
Forum je zaprt za komentiranje.