Pregrevanje procesorja v notebooku
Zdravo
Imam zmogljiv notebook z navadnimi komponentami CLEVO star cca 3 leta, je že izven garancije, ker mi popolnoma ustreza pri mojem delu bi ga rad obdržal še kako leto ali dve, da ne rečem da bi za enako zmogljivega novega še vedno odštel okoli 1000E..
Problem pa je, da se je začel pregrevati procesor. Diagnostika pokaže okoli 75 st C pri normalnem delu, ko se dvigne na 78 ali 80 se mi računalnik ugasne. HDiska sta na okoli 38-44 st. C.
Koliko se je grel prej ne vem, ker nisem imel nikoli problemov in nisem spremljal podatkov.
Tako da sem danes razdrl ohišje in preveril hlajenje, dva ventilatorja in dva heatsunka, vsi delajo in vsi so skozi na max, je glasno a me ne moti.
Razpihal sem prah a ni nič bolje.
Procesor je P4 3,4GHz, 2G RAMa
Ker se na te stvari ne spoznam najbolje vas sprašujem kaj narediti, ali ima procesor ponavadi še kakšno ekstra hlajenje na plošči, mogoče je to fuč, tega nisem razdiral?
A je možno da zaradi praha hlajenje ne deluje, kako to očistit drugače kot z razpihavanjem?
Je možno vgradit močnejše ventilatorje, heatsunke, so ponavadi notri standardni ali izvenserijski elementi, ker ne bi vlagal nekih ogromnih zneskov v popravilo.
Obstaja kaka možnost vgradnje vodnega hlajenja ali kaj tretjega naknadno v notebook, predlagajte?
hvala za vse nasvete.
lp
Odpret ga moraš toliko, da prideš do hladilnika procesorja. Različni modeli imajo različne dostope (pod tipkovnico, od spodaj,…). Tam se ti je najverjetneje nabral prah in ga je potrebno razpihat pa bo vse OK.
Je pa res, da v tvojem notebooku ni mobilni procesor, ampak navaden desktop (na mikro podnožju) in je posledično bistveno bolj vroč. Normalna temperatura za ta procesor pa je 55 – 65 stopinj, to je ca. 10 stopinj nižje od tvoje.
Vsekakor odpret, razpihat celotno hladilno pot (ventilator, hladilne reže,…). Če še to ne bo dovolj, odšraufat hladilnik (2 šraufa), pa na novo namazat termalno pasto (pa kupi malce bolj kvalitetno).
Forum je zaprt za komentiranje.