Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev pregled v nosečnosti med delovnim časom

pregled v nosečnosti med delovnim časom

Pozdravljeni

Sem v 4. mesecu nosečnosti. Moj ginekolog ima ordinacijo samo v dopoldanskem času. Tudi moja služba poteka samo dopoldan. Zanima me, ali grem lahko v takem primeru na pregled brez da bi koristila proste ure (dopust) oz. kakšne možnosti sploh imam (bolniška-koliko ur?). Slišala sem, da obstaja nek pravilnik o nosečnicah in doječih materah, kjer je to opredeljeno, vendar ga ne najdem. Mi lahko posredujete povezavo do pravnega vira, kjer je to navedeno?

Hvala in lepo pozdravljeni

Za vsak pregled ti pripada bolniška. Le to lahko koristiš 4 ure ali pa 8.

Na netu poišči pravilnik o varstvu pri delu za noseče in doječe matere (vtipkaj v najdi.si ključne besede in ti bo vrglo ven). Mislim, da 7. člen določa, da ti pripada plačana odsotnost z dela za tiste preglede, ki jih ne moreš opraviti izven delovnega časa.

Jaz sem vzela dopust ali bolniko (za 4 ali 8 ur – odvisno od ure pregleda).

Jaz sem imela tudi preglede dopoldan in sem se zmenila s šefom tako, da sem si že v naprej pisala 1 dan dopusta (8 ur) in potem sem šla na pregled, ko sem ga pač imela in si odsotnost odštevala v urah, ki sem jih že pisala. Toliko da sem imela evidenco, ter on če me je slučajno preverjal (kar dvomim). Sem imela pa ta plus, da sem od KC (moja služba) oddaljena 5 min peš hoje.

Jaz si ne bi pisala vsakokrat bolniške, ker to te kar pošteno udari po žepu!

LP

Hvala vsem. Našla sem pravilnik, kjer je v 7. členu res napisano, da ima delavka pravico do plačane odsotnosti z dela za čas tistih preventivnih pregledov v zvezi z nosečnostjo, porodom in dojenjem, ki jih ni mogoče opraviti izven rednega delovnega časa.

Zanima pa me, kaj je tukaj mišljeno kot “plačna odsotnost z dela”. Je to bolniška ali pravica do dopusta. Glede na to, da imam dopusta malo, ga ne bi rada rabila za preglede. Pa še to- od ginekologa sem oddaljena cca 30 minut vožnje, do službe pa skoraj eno uro v drugo smer. Zato bi za dan, ko imam pregleda koristila celodnevno bolniško (zdravnik mi jo da brez problemov), saj me vožnja zelo utruja in bi bila praktično cel dan na cesti, v službi od tega pa morda 2-3 ure. Ali imam pravico do 8-urne bolniške v tem primeru?

Hvala še enkrat in lep pozdrav

Camel, ne potrebuješ svojega dopusta za to… Odvisno je od firme do firme. Pr nas je bilo v lepih cajtih tako, da si “štampiral” bolniški izhod in šel. Tolko in tolko ur na mesec si lahko imel take izhode. Potem pa je prišel nov šef in rekel, da moramo k zdravnikom hodit samo popoldne. Ampak glede na to da je moj ginekolog samo v dopoldanskem času in da imajo nosečnice pravico, sem šla na pregled, od tam pa k mojemu osebnemu zdravniku po bolniško za xy ur.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close