Predporočna pogodba ali pogodba o dedovanju v izvenzakonski skupnosti
Spoštovani,
S partnerjem sva par dobra 3 leta, vendar še ne živiva skupaj. Vsak od naju ima od prej po 2 otroka in vsak nekaj premoženja (nepremičnine…).
Načrtujeva zaživeti skupaj in se morda tudi poročiti (ni nujno), obenem pa bi rada uredila tako, da najini otroci (noben ni skupen) ne bi bili v nobenem primeru prikrajšani za svojo dediščino, ki bi jim pripadala v primeru, če te najine zveze ne bi bilo. Namreč, kolikor nama je poznan dedni zakon, bi po smrti enega od naju dedovali v enakih deležih otroka umrlega in njegov zakonec ali zunajzakonski partner, nato pa po smrti drugega samo otroka tega, ki bi umrl kasneje. Midva pa si želiva, da bi v vsakem primeru dedovala samo otroka umrlega, ne glede na to, kateri od naju prej umre.
Ali je možno narediti predporočno pogodbo (v primeru zakonske zveze) ali kako drugo pogodbo (v primeru zunajzakonske zveze), s katero bi najih dogovor o dedovanju zapisala in bi taka listina postala verodostojna tudi za zapuščninsko razpravo? Oba bi se rada odpovedala tudi nujnemu deležu drug po drugem, glede na to, da imava premoženje in otroke od prej, predno sva se spoznala in postala par. Smatrava, da bi bilo najbolj prav, da bi po nama dedovali samo otroci – moji po meni, njegovi pa po njem. Skupnega premoženja ne nameravava ustvarjati, ampak kvečjemu vzdrževati vsak svoje premoženje, dokler sva živa in po svojih zmožnostih.
Tako pogodbo se najbrž sestavi in sklene pri notarju ali odvetniku, zanima pa me, če je to sploh pravno možno. Zanima me za oba primera, in sicer za primer zakonske zveze in za primer zunajzakonske zveze.
Vaš odgovor nama bo veliko pomenil, zato se že v naprej zahvaljujeva in vas lepo pozdravljava.
Spoštovani!
Predporočne pogodbe v našem pravu nimajo pravne veljave.
Kolikor želita, da bi vaše premoženje dobili le otroci je morda smiselno z njimi skleniti pogodbo o dosmrtnem preživljanju, na podlagi katere so otroci v primeru starosti in onemoglosti dolžni skrbeti za vas, po smrti pa vse vaše premoženje preide na njih in zapuščine praktično ni, tako da vaš partner ne bi mogel zahtevati nujnega deleža.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.