Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Predpogodba-potrebujem pomoc

Predpogodba-potrebujem pomoc

Ce se katera kaj spozna na te stvari jo prosim za pomoc!
Zanima me kaj pomeni clen v predpogodbi o nakupu stanovanja, ki se glasi:
Prodajalec s to predpogodbo izrecno in nepogojno dovoljuje, da se v zemljiski knjigi pri vl.st.XXXXX, vknjizi zaznamba prepovedi razpolaganja v korist XXXX-kupec.
Hvala za informacijo.
lp

v zemljiško knjigo se bo zapisalo, da je stanovanje v postopku prodaje, tako, čisto laično po mojem mnenju.
sicer pa ne vem, zakaj se vsi tako otepate odvetnikov v postopkih v zvezi z nepremičninami.

…ker odvetnik stane, nasvet tukaj gor pa ne.

Saj se ne otepam odvetnika, ravnokar sem dobila papirje v roke, in sem pac vprasala ce ve kdo tu gor. Sicer pa mi lahko poves za kaksnega fajn odvetnika – iz Ljubljane seveda :o))

Prepoved razpolaganja z nepremičnino je lahko tudi zaradi kakšne pogodbe kot je izročilna, služnostna, ….
Najbolje je, da najprej vprašaš lastnika nepremičnine o čem je govora (naj ti pokaže prejšnjo pogodbo o nepremičnini), potem pa stopiš še k odvetniku.

lp

Ker smo tu sami hudi pravni strokovnjaki, je vprašanje na mestu.

Joke.

Po domače. To so že specifične zemljiškopravne zadeve in na forumu iskat odgovor je malo smešno.

Na netu imaš Zakon o zemljiški knjigi, notri poglavje o zaznambi. Če je predpogodba dovolj dobra pravna podlaga za vpis zaznambe v zk, ti bo vedel povedati zk referent ali notar. Ali odvetnik.

Jaz menim, da mora biti ppogodba in ne predpogodba.

Preveri pri omenjenih osebah.

Vknjižba prepovedi osvojitve in obremenitve je lahko vknjižena samo v korist družinskih članov po novem SPZ.

Bolje, da na podlagi predpogodbe vložiš predlog za vpis predznambe za pridobitev lastninske pravice, ki jo nato le še opravičiš z listino, ki je sposobna za vpis.

LpS

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

Pitija
tvoja trditev, da
“Vknjižba prepovedi osvojitve in obremenitve je lahko vknjižena samo v korist družinskih članov

ni resnična. Vsaj ne v smislu, da ne bi bilo mogoče vknjižiti prepovedi odsvojitve in obremenitve v korist neke osebe, ki ni družinski član. Recimo občine ali drržave. Recimo zato, ker ti doplačuje kako storitev. Recimo dom za starejše občane.

Aeryn Sun… ja, verjetno na podlagi kakega drugega predpisa ali zakona (drugače si glede na 38. člen SPZ ne morem predstavljati).

Na podlagi določila v (pred)pogodbi med dvema FO pa se V ZK NE MORE VPISATI (določi oz. dogovori se lahko), razen če je določena med zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema, starši in otroci ter poslovjenci in posvojitelji. In v tem primeru prepoved učinkuje tudi proti tretjim osebam.

Ne po nepotrebnem zapletati, ker jaz sem problem oz. vprašanje razumela tako, kot da gospa kupuje nepremičnino od nekoga tretjega ali pa jo nekomu tretjemu prodaja.

LpS

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

Pitija,
na sosednjem forumu je ista oseba vprašala zgolj kaj je prepoved odsvojitve…

Tko da, samo ona (najbrž) ve kaj bo s to informacijo.

Z nepotrebnim zapletanjem pa takole: smo na splošnem forumu staršev, zato je pisanje o tem kaj SPZ ali pa okrajševat med pojasnili ZK pa FO ne doprinaša k boljšem razumevanju.

Sej je lepo da so na forumu tud pravniki, pa da majo pravosodnega, pa tko. Ampak sej ne razlagamo stvari en drugmu, a ne?

Zgolj zaradi ljubega miru:

– SPZ = Stvarnopravni zakonik
– FO = fizična oseba
– ZK = zemljiška knjiga

Pa hvala za kompliment, da je izpadlo tako, kot da imam pravosodnega.

LpS

🙂

Kratek povzetek:
1) Vknjižba (ali zaznamba?) predpovedi razpolaganja na podlagi predpogodbe o nakupu stanovanja med dvema fizičnima osebama ni mogogoča, razen če gre za osebe naštete v 38. čl. SPZ (torej le, če je določena med zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema, starši in otroci ter poslovjenci in posvojitelji). Takšno določilo v predpogodbi ima lahko le obligacijske učinke, in sicer le med kupcem in prodajalcem. Sprašujem pa se ali gre v tem primeru zgolj za nevednost prodajalca ali pa za zavestno zavajanje kupca?
2) Predznamba lastninske pravice na podlagi predpogodbe ni mogoča. Predznamba se dovoli le na podlagi (glavne) pogodbe. Prodajalec bi sicer lahko predlagal zaznambo lastninske pravice, ampak to je že druga zgodba…
3) Kot vidite smo tu res sami hudi pravni strokovnjaki in je torej bilo to vprašanje zelo na mestu. Res ni potrebno nadlegovati odvetnikov za vsako malenkost. JOKE! LP

PS. A je izpadlo tako, kod da imam tudi jaz pravosodnega?

Čestitke Danaja, na tvoje odgovore se človek lahko zanese.
Tale forum občasno spremljam, delno zadeve tudi poznam (ne vem vsega), sem pa iz tvojih odgovorov izvedela kar nekaj novega.
Če nimaš pravosodnega prava reč, zkušnje v kakšni notarski ali pravni pisarni dajo tudi veliko…
Lep pozdrav !

Hvala Lunara.
Nihče ne ve vsega, včasih tudi kaj pozabimo ali pa spregledamo kakšno pravno dejstvo. S skupnimi močmi smo pa kar v redu, a ne? LP

Pozdravljeni!

Potrebno bi bilo pregledati celotno predpogodbo. Iz navedenega pa bi izhajalo, da gre za prepoved razpolaganja z nepremičnino.

Lep pozdrav!

Sabina

------------------------------------------ METROPOLA, nepremičninska družba, d.o.o., Ljubljana Vodovodna cesta 109 1ooo LJUBLJANA Tel: 00386 1 360 21 80 Fax: 00386 1 360 21 82 <http://www.metropola.si/slo/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close