Prednosti in slabosti avt.menjalnikov
Prosim za strokovno mnenje, katere so prednosti in katere so slabosti avtomatskih menjalnikov. Kvarljivost, poraba goriva v primerjavi z avti z navadnim menjalnikom, vožnja (udobje, varnost)…? Kakšna je sploh razširjenost teh menjalnikov in kakšni so trendi za prihodnost – jih bo vse več ali manj? Je s tem tako kot s klimo, ki so jo včasih imeli samo nekateri novi avtomobili, danes pa že vsi? Kakšna je kvaliteta trenutnih avtomatskih menjalnikov?
Jaz tudi nikoli nisem hotel imeti avtomatika…. ampak ko sem kupoval terenca, je na trgu 4/5 z avtomatskim menjalnikom… sedaj imam takega z dvojno sklopko in spada med najbolj zanesljive menjalnike na trgu.
Avtomatski menjalnik porabi v povprečju pol litra več kot ročni (pri istem modelu) Tako kot so včasih rekli za klimo 🙂 .
Pri zagonu hladnega motorja potrebuješ več km (cca 15) da se tudi olje v avt, menjalniku segreje na delovno temperaturo, da lahko mal pritisneš in voziš bolj dinamično.
Redno in pravilno vzdrževanje (olje v avt, menjalniku se menja in je priporočljivo menjati na vsakih 80.-100.00 km) in potrebno se je držati določnih pravil pri vožnji, ne terat, ko motorno in olje v avt. menjalniku ni doseglo delovne temperature… in pač ostalo kot pri vseh avtomobilih. strokovnjaki pravijo, če se ne držiš določenih pravil, gre avt. menj res lahko hitro rakom žvižgat.
Sama vožnja je zelo in veliko bolj udobna in se je nazaj na ročnega spet težji navadit.
So pa morebitbna izredna popravila dražja kot pa pri ročnem.
Ampak kot rečeno, avt.menjalnik bi moral brez problemov zdržat 250-300.000 km.
ta podatek da avtomatik v povprečju porabi cca pol litra več, ni iz mojih lastnih izkušenj, ampak, tako povsod prebereš po forumuih ali uradnih tehničnih specifikacijah..
Seveda pa v določenih pogojih vožnje, je pa možno da ročni porabi celo več.
Kar se pa tiče avtomatskega prestaljanja, pa povem iz lastnih izkušenj, da avtomatika prestavlja zelo tekoče, sploh ne občutiš med vožnjo kdaj prestavlja…. le kadar gledam števec obratov, vem kdaj prestavi v višjo prestavo 🙂
Pri hitrem pospeševanju od 0-130 km/h, sploh ne veš kdaj prestavi, tako enakomerno pospešuje, nobenega cukanja, tudi po zvoku mašine ne moreš vedeti, le števec obratov ti pokaže kdaj prestavi avtomatika.
odlična lastnost avtomatika je speljevanje na klancu, tudi zelo strmem klancu, avto se ne premakne nazaj niti cm nazaj… sploh če manevriraš na kakšnem klancu recimo pri parkiranju, obračanju, je supeer, da avto ne gre tud cm nazaj pri speljevanju.
skratka nad udobnostjo avtomatikov sem zelozelo pozitivno presenečen in navdušen!
Kot so že moji predhodniki povedali je kar nekaj razlik med menjalniki glede na način delovanja. Če izberete takšnega z dvojno sklopko potem ne boste nič zgrešili, najbolj znana sta DSG in Powershift. Vgrajuejo jih pa v koncernu Volkswagen, v Fordu, BMW jih ima tudi, Fiat jih je sedaj predstavil,…
Prednosti samodejnega menjalnika:
– preprostejša vožnja, sploh v gneči in mestu
– lažje speljevanje v klancu
– udobnejše potovanje na daljših poteh
– v normalni vožnji praktično vsi samodejni menjalniki zadostijo potrebam povprečnega uporabnika
Slabost, ki jo vidim je predvsem ta, da če takšen menjalnik odpove so višji stroški popravila. Vendar je verjetnost, da vam odpove enaka kot, če bi turbina na dizlu. Druga slabost je, ki je vse redkejša, je ta, da nekateri menjalniki res katastrofalno prestavljajo, vendar v sodobnih avtomobilih tega ni zaslediti.
ne vem no ljudje..
a bomo samo sedel in jedel..
..na koncu si ne bomo znal še čevljev zavezat..???
rescimo primerjava..
žmigavci so na avtu že dolgo enaki..ni nekih napredkov..
en kup ljudi..jih pozabi dat..al pa ugasnit..
..
menjalnike pa vsake “dva dni” spreminjajo dodeljujejo..zakaj..
koliko denarja se porabi za razvoj za to da lahko kaj???.. vmes pereš perilo, srfaš na netu??
naj mi en razloži -en efekt te pridobitve..
ja morda za mamce, ki že tko ne znajo kolesa zamenjat, pa žmigavca dat, pa rikverc je tud problem..pa.. vse je problem..
ljudje leni postajate..to je to..
a vrata vam tud sosed zapira,
kaj pa tankate sami ? al vam bencinkelnar tanka..
včas
si šel v trgovino, si dobil robo (liter mleka), trgovec je na pildek napisal kol košta in blokiral na blagajni, jaz sem plačal in to je blo to..pet sekund dela pa “pet evrov” blagajna..
danes
mora bit elektrika, da dela blagajna z LCD jem, pa POS terminal, pa črtna koda mora bit pa…
…pa še vedno rabim samo 1 liter mleka..nič iz “zvezdnih stez”…
madona mamo optimiziran sistem…
Zanimivo mi je predvsem to, da tisti, ki vozijo samodejne menjalnike, preprosto ne pomislijo, da bi si kdaj kupili avtomobil z ročnim menjalnikom, razen, če gre za kakšen bolj športno-dirkalen primerek, kot je recimo Clio R.S. ipd…
Nasprotni avtomatikov pa so večinoma tisti, ki jih niti niso uporabljali. Tu ne šteje, če si ga vozil samo malo na testu, ampak daljše časovno obdobje.
Jaz priznam, da imam raje na testu avtomobile s samodejnim menjalnikom, če gre za družinski enoprostorec, terensko vozilo, majhen mestni avto ali limuzino/karavan. Edino kjer jih ne bi imel rad je recimo, kot že omenjeni Renault Clio R.S., Mitshubishi Lancer EVO X (čeprav ima za silo dober samodejni menjalnik), …
Recimo, zelo sem bil navdušen nad samodejnim menjalnikom Powershift v Fordu S-max z 200 konji: http://avto.over.net/testi/ford_s-maxtitaniums_20_stci_ecoboost_powershift/
Tudi osnovni ameriški samodejni menjalniki slovijo po počasnem prestavljanju, ker niso prvotno načrtovani za evropski okus, ki pelje bolj zagnano, dinamično. Zelo pogosto imajo vgrajene brezstopenjske menjalnike, ki res porazno prestavljajo.
Od leta 1998 do sedaj se je na tem področju ogromno spremenilo. Kot že omenjeno, menjalniki z dvojno sklopko so naredili pa odločilen skok naprej.
vozilo, ki ima le eno “regulacijo” moči (stopalka za plin) nikakor ne more biti v težjih pogojih boljše kot vozilo z dvema “regulacijama” moči (plin + sklopka)–če ju upravlja človek..
primer: vključevanje v kolono iz stranske ceste..
včasih smo kako napravo razdrli in jo “pošraufali”..
danes jo vržemo vstran..ker je vse en monolit in je predrago/prekomplicirano! da bi se s tem ukvarjali..
rezultati se pa pa že vsepovsod vidijo..
ha-ha-haaaa sime nasmejal
Res ne vem zakaj si si kupil PC in uporabljaš internet, saj tega cca 20 let nazaj ni bilo, pa smo glih tako živeli, še bolj polno in zdravo življenje, tudi nevem zakaj si si kupil GSM, ko ga pred 15 leti sploh uporabljal nisi :))) Pa da o ostalih napredkih tehnologije ne govorim.
Zdej si se pa sam s seboj srečal he-he-heeee
mal si presimpl tole vzel..
ha.ha.haaaaaa
pred 15 leti ..
sem moral bit doma da sem bil dosegljiv na telefon..zato sem imel le x strank..
do vsake sem se peljal posebej..
sedaj sem tudi na poti in delu pri x-1 stranki dosegljiv na GSM, zato lahko vmes skočim še k x+1 stranki..
imam manj stroškov in več prihodkov..
kapiš..
če pak imam na tem GSM še WC račko pa MP3 zvonenje pa ..ugani..nimam nič več strank zato..in še ..zaradi nešaltanja v BMWX6 jih tud ne bo..
sem moral pred PC-ji porabt 2h da sem v knjigi pregledal kaj mam na zalogi..
z PC lahko to storim v 2 sekundah..
če pa imam gor super duper nVidia grafično karto z ne vem kolk FPS na ne vem kateri igri ki jih igrajo razni malinuci, pa ne bo rezultat zato NIČ prej..
ampak lej, to je pač pre simpl..
ha-ha-haaa spet si me nasmejal in spet si se srečak sam s sebo :)))
Tokrat vsi vse lepo razložil….kupiš tisto kar potrebuješ brez nepotrebne navlake in dodatkov, skratka koristi samo namenu, da opravi svoje delo…
Ampak zakaj X6, če te marsikateri drugi avto, ki je tudi zelo zelo udoben in za pol manj denarja, a še vedno veliko k€ , služi enako svojemu namenu? :)))
Zanimiv članek o razlikah med ročnim in avtomatskim menjalnikom… http://avtonasveti.com/rocni-ali-avtomatski-menjalnik/