Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis predlogi

predlogi

Se mi zdi, da ste enkrat že o tem razpravljali, a žal sporočil ne najdem; namreč, ali se pri naštevanju samostalnikov pred njimi mora pisati ustrezen predlog ali je dovolj, da ga enkrat omenimo in velja tudi za vse ostale (čeprav zahtevajo drugo različico):

… posvetujte se z zdravnikom ali (s) farmacevtom …

Smo se pogovarjali in kolikor se spomnim, je prevladala razlaga, da s in z nista različna predloga, ampak le dve obliki istega predloga in jih zato ni treba ponavljati, torej:

… posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom …

Podobno je s k in h.

Če se predlog spremeni, ga navedemo (ne ponovimo, ker je spremenjen), če pa je isti, ga ne ponovimo. Npr. posvetujte se z zdravnikom ali ortopedom oziroma posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Na morje sem se odpravil z ženo, s sinom, s taščo, z bratom, s svakinjo in z mačko.

Mene pa zanima, kje konkretno je zapisano to pravilo oziroma od kod izvira. V Toporišičevi slovnici ga menda ni … Kaj pa v prejšnjih?

Tudi po mojem jezikovnem občutku je namreč ponavljanje/vnovična navedba spremenjene oblike s/z odveč.

Tudi zame je s/z isti predlog.

Zame tudi.

To se vidi tudi pri pravilu, da je se piše po pisavi in izgovarja po izgovarjavi naslednje besede. Torej pri “z Zoisom” se izgovorsi “s”.
“Z Zoisom in z Zupanom je šel na sprehod.”?

Zakaj potem ponavljanje? Izgovori se “S Cojzom in z Zupanom …”, vendar bi jaz napisal “Z Zoisom in Zupanom …).

Seveda pa lahko gremo na sprehod tudi “z mačko in s psom”. Taščo bom tokrat pustil doma :))

Malo nerodno sem napisal, tudi sam menim, da je ponavljanje odveč.

Se strinjam, ponavljanje je v tem konkretnem primeru odveč. Sem se pa nasmejala Filipovi “morski” kompaniji – zelo dober primer :))

:))
Pravzaprav ima napakico, ker se s ponovi 2x zapored. Bolje bi bilo tako, kot sem zapisal, ko smo zadnjič obravnavali to temo, kar sem prejle poiskal:

http://med.over.net/forum5/read.php?125,4971418,4973900#msg-4973900

Jaz zagovarjam pisavo po izgovoru in ne bi nikoli napisala “z Zoisom”.

New Report

Close