predlogi za branje
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind (zelo luštno branje, priporočam)
http://www.patrickrothfuss.com/content/book1ex.asp
Enega od teh dni bom mogu tudi kakšno Remčevo knjigo prijeti v roke, bi bil že skrajni čas …
Thimulus, pri Remcu mi je najbolj všeč to, da ima precej samosvoj jezik – če v Mitrejinem kodru g. Remec ni izumil vsaj 10 novih izrazov, naj me vrag pocitra. In čeprav je zf, je zelo aktualna, ponuja alternativno ureditev družbe, ki dobro funkcionira – seveda moramo najprej odkriti to presneto sondo 😉
Izaxx, kot izziv: trilogija Stiega Larssona, Milenium:
Skupaj ima trilogija skoraj 2.000 strani* – tu imaš izziv!
Dekle z zmajskim tatujem, 1. knjiga (meni najboljša)
Dekle, ki se je igralo z ognjem, 2. knjiga
Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, 3. knjiga
*p.s. ampak strani letijo, kar same od sebe se obračajo.
Ja, saj za ZF se šteje, da ima v primerjavi z bolj “realistično” prozo veliko nove terminologije, ki je specifična in istočasno pomembna za samo zgodbo. Kaj hočeš, tovrstni avtorji so ponavadi idejni inovatorji. Koliko je filmov iz 50-ih ali 60-ih, ki so bili za takratne razmeri čisto neresnični – pa si jih poglejmo danes in pokazalo se bo, da se je že marsikatera stvar uresničila. Prav tako je ZF lahko zelo družbeno kritičen in kot si tudi že sama ugotovila ponuja nove predloge in ideje. Kar pa se sonde tiče – mislim, da jih današnji protestniki vztrajno pošiljajo, a vse obtičijo na gluhih ušesih pred vhodom v parlamentom, tako da če boš že kakšno kdaj potrebovala ti sedaj ni več treba dolgo iskati;)
Karkoli od Johna A. Lindqvista (če ti je všeč žanr fantasy/horror, obljubim da ni podobno Somraku :))
Let the right one in: vampirji (po knjigi posnet zelo dober švedski film in malo manj dober ameriški…)
Harbour: duhovi
Handling the undead: zombiji
Little star: delno neuravnovešene, spooky najstnice 🙂
Kolikor vem, slovenskih prevodov ni.
Zbirka otroci zemlje je po obsežnosti izziv. Rod jamskega medveda, Lovci na mamute, Dolina konj, Pot domov, – pet ali šest knjig, obsežnih, ki se dogajajo v pradavnini. Zanimivo branje, mestoma razvlečeno oziroma se ponavlja, amapk fascinantni opisi takratnega življenja, odnosov,…
Kratko ampak zadane do kosti: Cormack McCarthy – Cesta.
Sarah Waters: Žeparka, Okušanje žameta,… – fajn knjige pa tudi zajetne.