Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Predlogi in predlozne zveze

Predlogi in predlozne zveze

Pozdravljeni,

Ali mi lahko kdo na preprost nacin pomaga in razlozi naslednje:
1. …na Dunaju, na Novi Zelandiji, na Ptuju, v Ljubljani, v Angliji ….
Zakaj uporabimo enkrat predlog V in drugic NA?

2. Zivim …. na Hrvaskem.
…. na samem, po slovensko, na Nizozemskem, ,…
Zakaj uporabljamo enkrat veliko, drugic pa majhno zacetnico za zgoraj omenjene pridevnike oz. predlozne zveze?

Hvala vam za pomoc.
Zelim vam en lep dan.

1. Za uporabo predlogov v/na pri lastnih imenih ni kakšnega posebnega pravila, ampak se je pravi predlog ponavadi treba zapomniti k imenu.
Izjema so dvojnice pri imenih držav, narejenih iz pridevnika:
Nizozemska – v Nizozemski
Nizozemsko – na Nizozemskem

2. V “na Nizozemskem” ni pridevnik (ti se pišejo z malo), ampak gre za samostalnik (ki je pa izpeljan iz pridevnika in se sklanja po pridevniški sklanjatvi).
Sem na Nizozemskem.
Sem na nizozemskem dvorišču.

Hvala za hitri odgovor, Zvedavec!

1. v redu, uporabo v/n se bo potrebno enostavno zapomniti. Drugace pa je s teorijo dvojnic pri imenih drzav. Ne poznam je. Morda veste (da ne bi zdaj tu izumljala tople vode…) kje v Toporisicevi SS bi to pisalo …, iscem pa ne najdem,…

2. na Nizozemskem – posamostaljeni pridevnik, moske oblike. Logicno. Kako pa se glasi njegov prvi sklon (moska, zenska oblika)? Ce tudi to pisemo z veliko, mi lahko prosim navedete primer? Priznam, zdajle se ze zapletam …

Se enkrat hvala za odgovor.

2. srednjega spola, saj sem zgodaj napisal osnovni obliki. Primer: “Nekoč je bila Nizozemska kolonialna velesila.” oz. “Nekoč je bilo Nizozemsko kolonialna velesila.” (ampak oblika v srednjem spolu se ponavadi uporablja bolj v mestniku).

New Report

Close