Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Predlog za razdelitev premoženja po razvezi zunajzakonske partnerske skupnosti

Predlog za razdelitev premoženja po razvezi zunajzakonske partnerske skupnosti

Pozdravljeni,
po prekinitvi zunajzakonske skupnosti z bivšim partnerjem, želim na sodišče podati predlog za razdelitev skupnega ustvarjenega premoženja:
1. Kakšen je postopek ali časovno traja zelo dolgo?
2. Ali je potrebno v predlog vključiti ocenjeno vrednost premoženja, ker se gre za avtomobil in motor, katerima je verjetno v tem času, ko mi ni želel izplačati mojega dela, vrednost že upadla ter če je nujno, na podlagi česa določim to ceno?
3. Ali lahko zahtevam povračilo preživnine, saj sem v tem času dogajanja razveze ostala tudi brez vseh prihodkov plus še prikrajšana za svoj delež?
Hvala, LP

Spoštovani!
1. Predmet nepravdnega postopka za delitev skupnega premoženja je le odločanje o delitvi predmetov, ki sodijo v skupno premoženje. Predlog mora vsebovati opis razmerja oziroma stanje, o katerem naj sodišče odloči, dejstva, ki so pomembna za odločitev, dokaze za te navedbe ter druge podatke, ki jih mora imeti vsaka vloga. Predlog za delitev mora vsebovati tudi opis stvari, ki naj se deli.
Trajanje postopka je odvisna predvsem od vajinega sporazuma, saj sodišče odloči o delitvi, če med udeleženci ni spora o predmetu delitve in o velikosti njihovih deležev. Če obstoji med udeleženci spor o predmetu delitve oziroma o velikosti njihovih deležev, jih sodišče napoti na pravdo. Kolikor se bosta o delitvi premoženja uspela sporazumeti, je postopek zaključen zelo hitro, sicer pa lahko traja tudi več kot 1 leto.
2. V predlog je smiselno vključiti tudi ocenjeno vrednost premoženja, katero predlagamo, da določite na podlagi tržne vrednosti (neka povprečna cena, ki jo za istovrstne stvari določajo prodajalci npr. na strani http://www.Avto.net). Pri tem še enkrat poudarjamo, da nepravdno sodišče ne določa deležev na skupnem premoženju! Kolikor bi želeli določitev deležev, je za to potrebno sprožiti pravdni postopek (vložiti tožbo).
3. Preživnine za nazaj ne morete zahtevati, lahko pa poskusite z odškodnino.
S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Mene pa zanima kako gre tole,da te žena pusti z 3 mladoletnimi otroci,gre z družinskim prijateljem.Nikoli ni prispevala niti ficka za preživnino,saj nikoli ni bila zaposlena….otroci so bili 5 let z meno…tamlajša s posebnimi potrebami.Eno leto preden nas je zapustila sva z očetom odkupila hišo,drugače bi morali ven.Seveda sem vzel kredit na hipoteko,ki sem jo odplačal lani,ko sem hišo prodal.Ker sva za hišo z očetom dobila borih 34.000 evrov,si to razdelila in jaz sem z kupnino izplačal hipoteko.Ko je šla sem ji predlagal,da vloži ločitveni postopek….seveda to ni naredila 5 let in to sem sprožil lansko leto jaz.Razvezala sva se,sedaj pa me toži,da ji izplačam 8750 evrov,ker je (tako piše v tožbi)hišo opremila ona in uredila okolico .V tožbi piše tudi,da ima prenizke dohodke in 173 evrov kredita na mesec,in brezposelnega partnerja,za katerega mora skrbeti….Ali je to moj problem,če ona ne more preživeti????Ali bom jaz zdaj plačeval za njenega partnerja???Starejše hčere so že na svojem…oziroma pri partnerjih,ki tudi partnerji skrbijo za njih…tamala 19 let je pri nje,plačujem preživnino,dobiva tudi invalidnino,ker sem ji lani uredil status invalida….Ko sem prodal hišo,so hčere hotele imeti izplačano dediščino…..seveda jim nisem nič dal,ker mi tudi ostalo ni nič.Sedaj so stopile na stran bivše in mi grozijo,da me bodo uničile.
30 dni imam časa za pritožbo.Pritožil se bom in samo upam lahko,da bo pravica zmagala.
Ima kdo enako izkušnjo???Lep pozdrav

Še to sem pozabil pripisati,da so imele hčere ključ od hiše in lepega dne so prišle z bivšo,ko mene ni bilo doma in pobrale vso pohištvo in kar je bilo vrednega!!!

Spoštovani,

predlagamo, da poiščete nevtralne priče, ki bodo pričale, da v času nakupa hiše ni živela z vami ter predložite tudi čim več drugih dokazov (npr. računov), ki bodo podprli vaše trditve.
Glede na to, da sta bila uradno poročena, ji v skladu z zakonom pripada polovico tistega kar sta pridobila v času trajanja zakonske zveze, pri tem dejstvo, da ni bila zaposlena, ne pomeni kaj dosti, saj se šteje, da je prispevala z npr. gosppodinjskimi opravili in s skrbjo za otroke, vendar pa lahko seveda dokazujete nasprotno.
Predlagamo vam, da za sestavo odgovora na tožno najamete odvetnika.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close