Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Predlog z/s

Predlog z/s

Postavljanje predlogov z ali s mi sicer ne delajo preglavic, ampak… Zadnjič sem na poročilih lahko brala: Pogodba je bila podpisana s SCT. Ali je to pravilno? Res je, če se beseda začne s črko s, da mora pred njo stati predlog s, ampak SCT preberemo escete, torej z SCT (z escetejem).

Imam prav?

S/z se piše glede na napisano črko naslednje besede (bere pa glede na izgovarjavo).
Torej, napišeš “z Zoisom”, prebereš “s cojzom”.

Hvala Zvezdavec. Kje bi si pa to pravilo lahko prebrala?

V Slovenskem pravopisu 2001 (paragraf 683).

Spet eno zanimivo vprašanje … tudi tukaj se namreč jaz namenoma ne držim pravopisa.
Moj argument: gre za EN predlog v dveh oblikah (s in z), ki sta odvisni od – glej no, glej – izgovorjave. In samo izgovorjave.
Obstaja še kakšen podoben primer, na primer pri preglasih (o v e) v 6. sklonu. Tudi tam se ne glede na zapis (npr. radio, z radiem … to različico SP zdaj celo dopušča, prej pa je ni, če se ne motim).

Pravzaprav bi bilo edino logično, da stvar poenostavimo in vedno pišemo z – bi imel marsikdo precej manj težav.

A ti misliš, da imam jaz težave z uporabo tega predloga?

Spela, ne vem sicer ali imaš probleme z uporabo predlogov, ampak reči, da se namenoma ne držiš pravopisa, je pa res krepka.

Včasih so v pravopisu pač neumnosti.
Včasih z opozarjanjem na to lahko dosežemo odpravo teh neumnosti. Bom navedla samo en primer (pa jih poznam več): v zadnjem pravopisu je kot bil kot edini pravilen način izgovorjave glavnih števnikov od 11 do 19 naveden izgovor z naglasom na zadnjem zlogu. Torej tako, kot govorijo npr. Dolenjci, pa Štajerci … nikakor pa ni to uveljavljeno kot standardni izgovor. Šele po opozarjanju na to so bili vnešeni popravki.
Torej upanje obstaja. In na srečo imam zadosti znanja in zadosti podlage, da lahko uporabljam tudi lastno pamet. Tisti, ki je ne, naj pač slepo zaupajo pravopisu – kar je še vedno bolje, kot da se ne držijo nikakršnih pravil. 🙂

A ti misliš, da imam jaz težave z uporabo tega predloga?[/quote]

Ti ne, ampak marsikdo pa, glede na to, kolikokrat se pojavljajo vprašanja v zvezi s tem po forumih. Še meni kdaj računalnik podčrta napačno obliko, sploh če kaj naknadno popravljam in pozabim popraviti še predlog.

Se opravičujem, mislila sem, da me na nek način zafrkavaš. 🙂
Ampak pravzaprav bi se kar morala strinjati s tem tvojim predlogom. Res mi najpren niti malo ne bi bilo lepo videti zapisa “z človekom”, a iz načelnega razloga ne bi smela imeti nič proti. Saj sem malo prej sama napisala, da gre za en predlog, ki se prilagaja izgovoru naslednje besede. Ali ni to nekaj zelo neobičajnega za slovenski jezik? Saj v slovenščini se npr. soglasniki v besedi ne prilagajajo zvočnosni naslednjega soglasnika in nimamo principa “piši kao što govoriš”.
Samo razmišljam, da me ne bi kdo napadel, da rušim kakšne temelje. 🙂

Mene to spomni na angleški členek a/an. A naj bi se pisal pred soglasnikom, pa seveda napišemo an hour, ker se tistega h-ja ne izgovarja. Isto bi moralo veljati tudi tu in se v tem strinjam s Špelo.

Tudi jaz se ne držim vedno pravopisa, nikoli ne bom zapisal bombon ali golfigrišče.

Tudi jaz ne. No, razen če se zatipkam – kar pa ni namerno. 🙂

New Report

Close