pred spanjem malo torte, pardon, knjige
V zadnjem času sem prebirala veliko strokovne literature ter bila nasploh zasuta z delom in ni bilo časa slediti, kaj se dogaja v leposlovju ali pa obujati kaj starega.
Zdaj nekako prebiram semi-strokovne zadeve, v katerih neznansko uživam; samo zvečer v postelji Žižka brat…zna biti overload za možgane (in overkill prihajajočega spanca):)) In sem zahrepenela po nečem, kar je preprosto LEPO, kjer se vzburi domišljija, kar, klišejsko rečeno, nahrani dušo in je paša za občutke, zna morda v pravi meri zaigrati na čustva…skratka, pred spanjem si želim privoščiti knjigo kot bi si vzela kos čokoladne torte, take fine, z izbranimi sestavinami, ne zgolj praznih kalorij, saj razumete.
Priznam, da mi ni do razbiranja, kateri wannabe pisatelj bralca žali s prežvečenimi metaforami in plehkimi opisi ali pa se duva z mentalnimi konstrukti brez vsebine…tukaj vem, da vas je nekaj stručkotov s kilometrino in z intelektualno težo, nedvomno imate seznam kakih slastnih del, ki se “topijo v ustih”, da se pocrkljam pred spanjem- skratka, iščem LEPO, a inteligentno literaturo, ki zna globoko pobožat dušico.
Lahko, prosim, kdo svetuje, kaj naj si sposodim ali celo kupim? Lahko tudi v angleščini ali francoščini. Hvala!
Ker imate v naslovu modro nebo, bi lahko prebrali roman Ukradeno sonce, ki ga ravno berem. Govori o barvah, največ o modri, o nebu in iskanju polnočutnosti, čeprav je glavna junakinja slepo dekle.
Ali pa roman Imenovali so jo Dvoje srce. Pripoved se dogaja med Aborigini. Poučna knjiga z nevsiljivo modrostjo, filtrirano skozi osebno izkušnjo in odprtostjo.
Ali pa Romulus, My Father, avtorja Raimonda Gaita. Zelo topla pripoved o občutljivem dečku, lepi, a zdolgočaseni mami in delovnem očetu. Po romanu so posneli tudi istoimenski film.
Med moja “klasična” tovrstna priporočila, ki bi približno ustrezala tvojim željam, morda spadajo knjige s spodnjega seznama. Pri avtorjih, ki so mi nasploh všeč, nisem omenjala posameznih naslovov. Vrstni red je naključen.
Christopher Brookmyre: (hecni krimiči, odbiti)
Aleksej Ivanov: Geograf je zapil globus
Miljenko Jergović
Javier Marias: Jutri v bitki misli name, Tako belo srce
John Kennedy Toole: Zarota bebcev
Don DeLillo: Beli šum
Jonathan Franzen: The Corrections/Popravki
Vlady Kociancich: Plitvine strahu
Andrej Nikolaides: Mimesis (raje v izvirniku)
Michael Redhill: Fidelity
Vedrana Rudan: Uho, grlo, nož
Jonathan Safran Foer: Vse je razsvetljeno
Jáchym Topol: Sestra
Nenad Veličković: Sahib: impresije iz depresije
Renato Baretić: Osmi povjerenik
Bolger, Dermot & all: Finbar’s Hotel
Julio Cortazar: Hudičeva slina
Polona Glavan: Gverilci
Agota Kristof: Šolski zvezek
Bellow, Saul: Henderson, kralj dežja, Humboldtova oporoka,
Böll, Heinrich: Hiša brez varuhov, In ni rekel niti besede, Izgubljena čast Katharine Blum, Skupinska slika z gospo
Carver, Raymond
Durrell, Laurence: Aleksandrijski kvartet
Faulkner, William: Svetloba v avgustu
Gadda, Carlo Emilio: Tista zagamana godla v Kosji 219
Gombrowicz, Witold: Ferdydurke
Haushofer, Marlen: Mansarda
Updike, John: Semenj v hiralnici
Hudej, Mohor: Mumps v zrelih letih
Cendrars, Blaise de: Moravagine
Jelinek, Elfride: Ljubimki
Lenardič, Mart: Moje ženske, Še večji Gatsby
Calvino, Italo: Če neke zimske noči popotnik
Marques, Gabriel Garcia: Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal, Ljubezen v času kolere
Mc Cullers, Carson: Ura brez kazalcev
Sartre, Jean Paul: V zrelih letih
Atwood, Margaret
Bailey, Paul: At Jeruzalem, Gabriel’s Lament, Old Soldiers, Trespasses
McInerney, Jay: How It Ended, Ransom, Brightness Falls
Barth, John: The End of the Road, The Floating Opera
Beattie, Ann: Distortions
John La Carre, Len Deighton, William Forsythe (The Fourth Protocol) – vohunke, vendar presežki
Carver, Raymond
Lively, Penelope
Eggers, Dave: A Heartbreaking Work of Staggering Genious
Ford, Richard: Sportswriter
Friedman, Kinky: Elvis, Jesus and Coca-Cola – odbito
Hill, Susan: A Bit of Singing and Dancing, Gentleman and Ladies, The Albatros and Other Stories
Wharton, Edith: The House of Mirth
Yates, Richard: Eleven Kinds of Loneliness, Liars in Love, Revolutionary Road
Irving, John: The Prayer for Owen Meany, The Hotel New Hampshire, The Cider House Rules
Lahiri, Jhumpa: Interpreters of Maladies
Lodge, David
Mc Cullers, Carson: The Ballad of the Sad Café, The Member of the Wedding, The Mortgaged Heart, Ura brez kazalcev
Paling, Chris: The Silent Sentry
Smith, Zadie: White Teeth
Trevor, William: Mrs. Eckdorf in O’Neill’s Hotel
Weldon, Fay: The Shrapnel Academy
Welty, Eudora: Collected Stories