Prebranac
Živjo!
Zanima me, kako ga naredite. Sama sem ga delala po receptu iz revije Dober tek, pa ni bil dovolj rdeč, pa na vrhu se je preveč izsušil. Recept je sicer popolnoma preprost. 30 dag fižola, 1 kg čebule, ki jo pretenstaš na 1,5 dcl olja, sol, poper in 1 žlička sladke paprike. Potem to naložiš v plasteh v posodo in dodaš 1-2 dcl vode in pečeš 40 min na 200°C. Jaz sem sicer dala pol manj čebule in nisem je tenstala do popolnoma rjave barve. Bilo je sicer okusno, ampak se temu ne bi moglo reči prebranac. Dodate še kakšne začimbe? Mogoče paradižnik? Je bilo premalo sladke paprike?
Hvala za odgovore! LP
Fižol prebranac (beli) čez noč namočim nato ga skuham v vodi, posolim, malo popram dodam 1 čebulo razrezano na 4 dele in 1 korenček samo grobo narezan. Paziti je potrebno, da ne ostane trd. Vedno je potrebno gledati, da se kupi mlad fižol, ki ima krajši čas kuhanja.
Posebaj na olju prepražim čebulo ( v razmerju fižol1:2 čebula, lahko tudi več), narezano na rezance, posolim popram in proti koncu dodam paradižnik, ki mora precej izpareti, na koncu dodam rdečo papriko in takoj odmaknem z ognja.
Iz fižola odlijem vodo v kateri se je kuhal in jo spravim. Fižol in čebulo premešam skupaj in vse skupaj dam v naoljen pekač (osebno najraje uporabljam glineni) ter polijem z vodo, ki sem jo prišparala od kuhanja, ne vso, približno, toliko, da fižol “ogrezne” to poemni, da je malo pokrit s tekočino. Pečem na ca 220 ali 230 okrog pol ure.
Če želiš bolj tekoč tekočine, če pa ne, pa manj. Če veš, da bo nekaj časa stal daj več tekočine, ker fižol tekočino vpije.
V primeru, da ti je grozno lupiti in rezati toliko čebule, je tudi način, ki ga uporabljajo v južni Srbiji. V ponev daš malo vode in olje, notri daš na 4 kose razrezano čebulo, pokriješ in pustiš, da se duši, dokler se čisto ne zmehča.
Nato dodaš paradižnik in mledo papriko. V primeru, če želiš, da je jed bolj šarf se notri nareže malo ljute papričice. No pa dober tek. LP Silvia
Pasulj delam na naslednji način:
Sestavine:
fižol beli (prebranac)
sol, poper v zrnu, lovorjev list,
čebula
paprika sveža (če želiš)
suha rebra ali kakšno dobro prekajeno meso, lahko tudi kakšna dobra klobasa
Podmet:
česen
moka
malo sladke rdeče mlete paprike
Fižol dobro opereš in ga pustiš čez noč, da se namoči. Daš ga kuhat v velik lonec. Ko zavre, pustiš še ca 5 min da vre nato vodo odliješ in naliješ novo (proti napenjanju). Dodaš na kocke zrezano čebulo in suho meso. OPOZORILO: Jaz ponavadi vedno posebej malo skuham suho meso, da probam, če je slano. V tem primeru ne soliš pasulj oz. dosti manj. Dodaš malo popra v zrnu in lovorjev list ter vse skupaj kuhaš da zavre in nato počasi “krčkaš” – kuhaš na nizkem ognju, da samo malo vre. KUhaš dokler ni fižol mehek. Sama nasplošno solim pasulj na koncu kuhanja. Če voda preveč izpari je potrebno dodajati vročo vodo. Pasulj mora biti vedno pokrit z vodo.
Podmet:
V ponev se da nekaj olja, notri se doda moka. Cel čas mešati, da ne zagori. Moka mora postati rumenkasta vendar ne rjava, zato mora biti podmet redek in potrebno ga je počasi pražiti. Ko moka spremeni barvo, dodati česen in malo rdeče paprike, premešaš in odmakneš z ognja.
Ko je podmet gotov ga preliješ počasi v posodo, kjer počasi vre pasulj in dobro premešaš, da se ne naredijo kepice. To vse sekupaj še nekaj časa počasi kuhaš ca 10 min in to je to. Upam,da ti bo ratalo LP Silvia
Forum je zaprt za komentiranje.