prebranac
PREBRANAC
Potrebuješ:
500 g belega fižola
sol (da se fižol ne kuha v neslani vodi)
vegeto
poper
rdečo papriko v prahu
1 kg čebule (5 velikih čebul)
1,5 dl vode
Najprej skuham beli fižol (500 g), najboljši je tetovec (imajo ga v Mercatorju). Ko je fižol kuhan, ga ponavadi pustim, da se shladi.
Na olju prepražim čebulo, ). Ko čebula malce zarumeni, jo zalijem z decilitrom ali dvema navadne vode in še malce pokuham, da postane na pogled
kot kakšna marmelada
Potem vse skupaj zmešam s fižolom, ki mu odlijem polovico vode, v kateri se je kuhal (sicer jo že med kuho veliko izpari.
To zmes začinim z vegeto, poprom, rdečo papriko (pekoča ali ne je tvoja stvar), vmes pa narežem tudi domačo okajeno slanino za boljši okus.
Vse to zlijem v glineno posodo (lahko je tudi navaden pekač) in dam pečt za kakšno urico in pol na 200 stopinj. Stvar je pečena, ko večina vode izgine in se na vrhu naredi lepa rjava skorjica.
Pa dober tek. Mi ga imamo zelo radi.
Leny je pisal/pisala:
>
> Nam zaupaš recept za prebranac, kot ga sama pripravljaš?
Biba,hej.Tudi sama imam rada prebranac,zlast pozimi.Vse tako kot tvoj recept,le da medtem za moza na hitro popecem po obeh straneh dober kotlet(ne tistega lepega na pogled , ki se zelo izsusi),tistega ,ki ima tudi malo temnega mesa zraven in ga polozim v fizol,da samo malo gleda ven in potem vse v pecico.Zelo okusno. Lp babi
Forum je zaprt za komentiranje.