Najdi forum

prebranac

Pozdravljeni

Mene pa zanima, kaj lahko postrežem zraven prebranca (saj veste, iz belega fižola, pa čebula, pa slanina, potem pa pečt v pečico…).

Ali se zraven je meso, kakšno?
Vsakršna ideja bo dobrodošla.

Hvala
biba leze

Lahko bi ponudila pleskavico.

Samo solato – prebranac sam je čisto dobra samostojna jed. Če pa je že res nujno kaj zraven ponudit, pa poskusi s šunko (kuhano).

KAJ PA NA ŽARU PEČENE HRENOVKE, PA KOBASICE???

Nam zaupaš recept za prebranac, kot ga sama pripravljaš?

PREBRANAC

Potrebuješ:
500 g belega fižola
sol (da se fižol ne kuha v neslani vodi)
vegeto
poper
rdečo papriko v prahu
1 kg čebule (5 velikih čebul)
1,5 dl vode

Najprej skuham beli fižol (500 g), najboljši je tetovec (imajo ga v Mercatorju). Ko je fižol kuhan, ga ponavadi pustim, da se shladi.

Na olju prepražim čebulo, ). Ko čebula malce zarumeni, jo zalijem z decilitrom ali dvema navadne vode in še malce pokuham, da postane na pogled
kot kakšna marmelada
Potem vse skupaj zmešam s fižolom, ki mu odlijem polovico vode, v kateri se je kuhal (sicer jo že med kuho veliko izpari.
To zmes začinim z vegeto, poprom, rdečo papriko (pekoča ali ne je tvoja stvar), vmes pa narežem tudi domačo okajeno slanino za boljši okus.

Vse to zlijem v glineno posodo (lahko je tudi navaden pekač) in dam pečt za kakšno urico in pol na 200 stopinj. Stvar je pečena, ko večina vode izgine in se na vrhu naredi lepa rjava skorjica.

Pa dober tek. Mi ga imamo zelo radi.

Leny je pisal/pisala:
>
> Nam zaupaš recept za prebranac, kot ga sama pripravljaš?

To je najbrž kar dog postopek predno se vse skuha in speče.

Jaz uporabljam prebranec od Papija. Je enkraten.

lp

Biba,hej.Tudi sama imam rada prebranac,zlast pozimi.Vse tako kot tvoj recept,le da medtem za moza na hitro popecem po obeh straneh dober kotlet(ne tistega lepega na pogled , ki se zelo izsusi),tistega ,ki ima tudi malo temnega mesa zraven in ga polozim v fizol,da samo malo gleda ven in potem vse v pecico.Zelo okusno. Lp babi

Dober je tudi od ETE, ampak za nas ga je žal premalo v tistih piksnah, saj ga jaz spečem eno veliko veliko posodo, da je za dva dni.

Tudi jaz bom zraven spekla kotlete.
In Fafa, sploh ni dolgotrajen postopek priprave, če odšteješ to, da moraš fižol prej skuhati, seveda.

A lahko uporabiš fižol iz konzerve, ostalo pa tako kot praviš?

Po mojem lahko.

Za vsako fizolovo jed se da nadomestiti fizol iz konzerve, vendar ima doma kuhan fizol veliko boljsi okus zaradi okusne fizolove vode, ki ostane po kuhanju in da fizolu pristen okus.K sreci se fizol namaka in kuha sam in nam ne vzame veliko casa.
Alenka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close