prebava in žvečenje
Ravno berem neko knjigo v kateri je tale koristen nasvet, ki morda spomni koga od vas nekaj kar običajno pozabljamo pri jedi. Namenjeno pa je vsem prehitrim in površnim jedcem med katerimi sem tudi sama.
Težave s prebavo lahko odpravimo če namenimo več pozornosti pravilnemu kombiniranju živil v obrokih, skušamo ugotoviti, kako se organizem na posamezna živila odziva, zmanjšamo količino alkohola in kave, uživajmo po možnosti čim manj zdravil in poskrbimo za dobro razpoloženje.
Potrudimo se in hrano dobro in pravilno prežvečimo.
nekaj priporočljivih živih za boljšo prebavo: artičoke, zelje, otrobi, koromač, encijan, kvas, melisa, meta
Žvečenje:
Počasno jedenje in dobro žvečenje omogoča mehanizmu sitosti, da ureja in omejuje količino hrane, ki jo zaužijemo. Sitost je odvisna od različnih dražljajev-mehanskih, kemičnih in termičnih-ki se v možganih združijo in v določenem trenutku med jedenjem izzovejo občutek ugodja.
Ta mehanizem potrebuje nekaj časa, da začne delovati, in prav ta časovni zamik je izredno pomemben: če žvečimo neko hrano pravilno, zaužijemo npr. v 5 minutah 100 kalorij, če pa jemo hitro in žvečimo površno pa 300-400 kalorij. Slabo ter naglo in površno žvečenje je torej tudi eden od sokrivcev za preveliko težo.
Forum je zaprt za komentiranje.