Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Prazne vrste

Prazne vrste

Nekaj sem napisala, poslala in bilo je objavljeno, vendar:
Uporabljala sem odstavke in prazne vrste, pri objavi pa so bili upoštevani le odstavki,
praznih vrst niso upoštevali.
Prazne vrste sem uporabljala za začetek novega vsebinskega sklopa, npr. pri preskoku nekaj let.

Kje naj si preberem, kako je s tem?

Jaz bi rekel, da je to odvisno od publikacije. Če praznih vrst sicer ne uporabljajo, jih verjetno tudi tu niso. Če so običajni mednaslovi, je možno sklope ločiti s temi.

Načinov oblikovanja besedila za tisk je zelo veliko, med odstavki je običajno malo več prostora kot med vrsticami. V tvojem primeru verjetno niso opazili NAMERNIH praznih vrst (ali pa jim niso bile všeč) in so jih zbrisali.

Hvala!
Torej lahko prazne vrste pri svojem pisanju uporabljam še naprej.

Saj, vendar se dogovori, kako želiš, da natiskano besedilo izgleda.

Vsaka edicija ima svojega oblikovalca, ki “zapove” celostno podobo člankov oz. prispevkov.
Prazne vrstice v tesktu običajno podrejo prelom strani, zato se jim je pametno izogibati. V skrajnem primeru se lahko uporabi enoinpolvrstični razmik med odstavki. vendar pa avtor sam neposredno na obliko teksta nima vpliva, saj je ta v rokah strokovnjaka.
Na srečo … -:)

kaj ni tako…da se za odstavke uporablja ali zamik prve vrstice, ali pa prazna vrstica med odstavki. Ne pa oboje istočasno.

lp

Med normalnimi odstavki običajno ni prazne vrstice, ker je potem praznina med odstavki prevelika. Pogosto je med odstavki razmak za približno pol vrstice, ali pa je prva vrstica zamaknjena – ali pa celo oboje.

Hehe, jaz sem si pa vprašanje očitno narobe razlagala. Sem razumela, kot da avtorica ugotavlja, da bi ji morali pri izplačilu honorarja upoštevati tudi prazne vrstice. 🙂

New Report

Close